Den gode mad til gadens folk fortsætter med at blive delt ud også her efter coronakrisen. Dreyers Fond støtter endnu engang projektet, som køkkenchef og medejer af Alchemist Rasmus Munk står bag.
Under coronakrisen fik chefkok Rasmus Munk tid til at lade projektet JunkFood vokse. Da Alchemist og alle andre restauranter blev lukket ned, var der pludselig tomme køkkener og ledige kokkehænder, og dét kom gadens folk til gavn.
”Pludselig stod jeg med fire køkkener, der ikke blev brugt – samtidigt lukkede mange væresteder på grund af smitterisiko, og mange af de hjemløse stod uden mad. Jeg lavede en opfordring på sociale medier til at melde sig som frivillig, og mailboksen blev hurtig fyldt med henvendelser fra kokke. Siden den 18. marts har vi leveret mellem 400 og 500 måltider dagligt”, siger Rasmus Munk.

Jeanette Duus, leder JunkFood, Rasmus Munk, køkkenchef og medejer Alchemist og Kåre
Gottfredsen, frivillig køkkenchef JunkFood.
Stadig behov efter coronakrisen
I alt blev der leveret over 25.000 måltider til Københavns gadefolk under coronakrisen. Nu hvor Alchemist har åbnet igen, er der ikke længere plads i restaurantens køkkener til at lave mad til JunkFood, men behovet for varm, nærende mad er fortsat stort blandt de mest udsatte også efter nedlukningen.
”Tilbagemeldingerne fra de organisationer, vi har samarbejdet med under denne periode, har været enormt positive. At få et varmt, nærende måltid hver dag har gjort en tydelig forskel i dagligdagen. Derfor er jeg enormt glad for, at vi har fundet nye lokaler, hvor arbejdet kan fortsætte,” fortæller Rasmus Munk.
JunkFood er flyttet ind i et køkken hos H17 i Kødbyen lige ved siden af stofindtagelsesrummet, som bliver drevet af Mændenes hjem. Maden bliver fra nu af lavet af frivillige og kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen. Rasmus Munk er stadig projektets hovedmand, mens ledelse, fundraising og drift fremover bliver varetaget af Jeanette Duus, der siger:
”Projektet lever videre takket være generøse donationer fra Dreyers Fond, Oak Foundation, og Seier Capital. Vi er også i gang med en fokuseret indsats for at søge yderligere midler og har sat en indsamling op via Mobilepay, hvor private eller mindre virksomheder kan bidrage til et meningsfuldt formål. 100 kr. sikrer fire gode måltider til gadens folk”.

Frivillige chauffører leverer maden fra JunkFood til de forskellige væresteder.
Måltider der gør en stor forskel
Den velsmagende og nærende mad har vist sig at gøre en stor forskel og også på flere fronter end forventet. Blandt andet har madleverancerne skabt muligheder for socialt samvær og bidraget til mindre vold, fortæller flere organisationer.
”Når JunkFood leverer aftensmad, er det en måde for personalet at give omsorg for beboerne på og ofte giver det samtidig en åbning for en god samtale,” siger Bettina Bach, Institutionsleder for Det skærmede Kvindeherberg.
”Vores erfaring er, at når JunkFood leverer aftensmad ud, er der markant mindre vold blandt beboerne”, siger Marie Louise Dyhrberg, Institutionsleder på Herbergscentret Sundholm.

Fotos: Søren Gammelmark