Den gode mad til gadens folk fortsætter med at blive delt ud også her efter coronakrisen. Dreyers Fond støtter endnu engang projektet, som køkkenchef og medejer af Alchemist Rasmus Munk står bag.
Under coronakrisen fik chefkok Rasmus Munk tid til at lade projektet JunkFood vokse. Da Alchemist og alle andre restauranter blev lukket ned, var der pludselig tomme køkkener og ledige kokkehænder, og dét kom gadens folk til gavn.
”Pludselig stod jeg med fire køkkener, der ikke blev brugt – samtidigt lukkede mange væresteder på grund af smitterisiko, og mange af de hjemløse stod uden mad. Jeg lavede en opfordring på sociale medier til at melde sig som frivillig, og mailboksen blev hurtig fyldt med henvendelser fra kokke. Siden den 18. marts har vi leveret mellem 400 og 500 måltider dagligt”, siger Rasmus Munk.
Jeanette Duus, leder JunkFood, Rasmus Munk, køkkenchef og medejer Alchemist og Kåre
Gottfredsen, frivillig køkkenchef JunkFood.
Stadig behov efter coronakrisen
I alt blev der leveret over 25.000 måltider til Københavns gadefolk under coronakrisen. Nu hvor Alchemist har åbnet igen, er der ikke længere plads i restaurantens køkkener til at lave mad til JunkFood, men behovet for varm, nærende mad er fortsat stort blandt de mest udsatte også efter nedlukningen.
”Tilbagemeldingerne fra de organisationer, vi har samarbejdet med under denne periode, har været enormt positive. At få et varmt, nærende måltid hver dag har gjort en tydelig forskel i dagligdagen. Derfor er jeg enormt glad for, at vi har fundet nye lokaler, hvor arbejdet kan fortsætte,” fortæller Rasmus Munk.
JunkFood er flyttet ind i et køkken hos H17 i Kødbyen lige ved siden af stofindtagelsesrummet, som bliver drevet af Mændenes hjem. Maden bliver fra nu af lavet af frivillige og kokkeelever fra Hotel- og Restaurantskolen. Rasmus Munk er stadig projektets hovedmand, mens ledelse, fundraising og drift fremover bliver varetaget af Jeanette Duus, der siger:
”Projektet lever videre takket være generøse donationer fra Dreyers Fond, Oak Foundation, og Seier Capital. Vi er også i gang med en fokuseret indsats for at søge yderligere midler og har sat en indsamling op via Mobilepay, hvor private eller mindre virksomheder kan bidrage til et meningsfuldt formål. 100 kr. sikrer fire gode måltider til gadens folk”.
Frivillige chauffører leverer maden fra JunkFood til de forskellige væresteder.
Måltider der gør en stor forskel
Den velsmagende og nærende mad har vist sig at gøre en stor forskel og også på flere fronter end forventet. Blandt andet har madleverancerne skabt muligheder for socialt samvær og bidraget til mindre vold, fortæller flere organisationer.
”Når JunkFood leverer aftensmad, er det en måde for personalet at give omsorg for beboerne på og ofte giver det samtidig en åbning for en god samtale,” siger Bettina Bach, Institutionsleder for Det skærmede Kvindeherberg.
”Vores erfaring er, at når JunkFood leverer aftensmad ud, er der markant mindre vold blandt beboerne”, siger Marie Louise Dyhrberg, Institutionsleder på Herbergscentret Sundholm.
Fotos: Søren Gammelmark
JunkFood
På Vesterbro i København er der 500-600 gadefolk døgnet rundt. De fleste har en ofte katastrofal ernæringstilstand. For lidt mad og manglende energi er blandt årsagerne til frustrationer, som ender i konflikter, der står i vejen for den enkelte såvel som for omgivelserne.
Dette resulterer også i sværere arbejdsvilkår for de lokale socialarbejdere, utryghed hos lokalbefolkningen og gener for det lokale erhvervsliv. JunkFood arbejder ud fra det ønske, at folk, der lever på gaden, skal have mulighed for at få et godt, varmt og næringsholdigt måltid mad, når som helst på døgnet.
Fra juni laver JunkFood mad til syv væresteder. I samarbejde med frivillige bliver maden kørt ud alle ugens syv dage. For mange er dette dagens eneste måltid, hvorfor der bliver lagt stor vægt på, at det er et nærende og kalorietungt måltid.
Da JunkFood ved, at dette måltid for mange er dagens eneste lyspunkt, så lægger de også stor vægt på velsmag og genkendelsens glæde. Menuen har stået på alt fra tarteletter med høns i asparges og lasagne til kartoffelmos med bløde løg og ristede pølser.
Dreyers Fond har støtte JunkFood under coronakrisen og nu også efter. Læs mere om Dreyers Fonds engagement i JunkFood
Støtte til JunkFood på Mobilepay: 11 37 67
Historien
JunkFoods oprindelse var et væddemål. Finansmanden Lars Seier Christensen vædede 250.000 kr. med sig selv om, at hvis han ikke tabte 10 kg før den 1. marts 2018, så skulle han donere pengene til det værste formål, han kunne tænke sig: Enhedslisten.
Han lykkedes med vægttabet, men efter at have gået en tur på Vesterbro med Gadejuristen, besluttede han sig i stedet for at donere pengene til et projekt, der kunne hjælpe de hjemløse i København. Og det, der manglede mest, var ordentlige måltider.
Kokken Rasmus Munk tog taktstokken i projektet, som i 2019 har kørt på lavt blus, grundet åbningen af restauranten Alchemist, som han ejer sammen med Lars Seier Christensen. Coronakrisen gav en åbning til at give JunkFood et solidt ståsted.