Coronakrisen rammer de hjemløse allerhårdest. Denne udsatte gruppe har fuldt fokus hos Dreyers Fond, der nu støtter JunkFood, der er mad med mening til de mest udsatte. Stjernekokken Rasmus Munk fra restaurant Alchemist står i spidsen for projektet, der sikrer flere hundrede af gadens folk et godt måltid mad.
”Meningen med at drive en fond er at dele penge ud, hvor de gør mest muligt gavn, og dét gør indsatsen hos JunkFood, der sikrer gadens folk et godt måltid mad. Det er der ekstra meget brug for i en tid, hvor Danmark er lukket ned,” mener Bo Rygaard, direktør i Dreyers Fond.
Dreyers Fond støtter nu JunkFood, der også har modtaget midler fra Oak Foundation og søger midler hos andre fonde. Køkkenchefen fra restaurant Alchemist, Rasmus Munk forklarer:
”Responsen på projektet har været fantastisk og masser af frivillige kokke er stillet op, men vi har brug for økonomisk støtte og bidrag i form af råvarer. Når vi får store bidrag som fra Dreyers Fond og andre, giver det ro på og sikkerhed for, at projektet kan køre længe endnu, for vi ønsker at fortsætte med at hjælpe de hjemløse”.
.
Støtte til samfundsmæssig nytteværdi
Dreyers Fond er sat i verden for at støtte og udvikle arkitekt- og advokatfaget, men fordi fonden ønsker også at hjælpe mere alment, er hjemløse allerede et fokusområde. En planlagt konference om hjemløshed i maj er blevet rykket til efteråret, hvor Hjem til Alle alliancen, Dreyers Fond og Bikubenfonden står sammen om en målrettet indsats.
”Fordi hjemløse allerede har Dreyers Fonds fokus, er vi rigtig glade for at få mulighed for at hjælpe på flere fronter, end vi allerede havde planlagt. Coronakrisen har og får store konsekvenser, og derfor ønsker vi at støtte projekter med samfundsmæssig nytteværdi både under og efter krisen. JunkFood er det perfekte eksempel på et sådan,” siger Bo Rygaard.
.
Fra gourmet til gavn for gadefolk
Initiativet til projektet JunkFood blev taget af finansmanden Lars Seier, der efter en tur på Vesterbro med gadejuristen indså, at hans midler ville gøre allerstørst gavn ved at give gadens folk et godt måltid mad, og ingen var mere oplagt til at løfte opgaven end Rasmus Munk, der fortæller:
”Vi har investeret i 100 liters gryder og skeer, der er lige så høje som kokkene selv. Det er ikke uvant for mig, da jeg har arbejdet i kantine som elev, men for mange af kokkene er det en ny situation. Det er ret sjovt at kunne give dem den oplevelse. Grundprincipperne er lidt de samme for al madlavning – det er mere et spørgsmål om skalaen.”
Fakta om gadens folk
På Vesterbro i København er der omkring 500-600 gadefolk døgnet rundt. De fleste har en ofte katastrofal ernæringstilstand. For lidt mad og den manglende energi er blandt årsagerne til frustrationer, som ender i konflikter, der står i vejen for den enkelte såvel som for omgivelserne. Dette resulterer også i sværere arbejdsvilkår for de lokale socialarbejdere, utryghed hos lokalbefolkningen og gener for det lokale erhvervsliv. JunkFood arbejder ud fra det ønske, at folk, der lever på gaden, skal have mulighed for at få et godt, varmt og næringsholdigt måltid mad, når som helst på døgnet.
Kilde: JunkFood
Dreyers Fond har både fokus på hjemløse og på coronakrisen. Ved at støtte JunkFood bliver begge områder støttet.
Tænketanken Justitia har fået støtte til udarbejdelse af en rapport om retssikkerheden under coronakrisen.
Der er mulighed for at søge midler både under og efter coronakrisen til projekter, der er relateret til advokatbranchen og arkitektfaget, og som har samfundsmæssig nytteværdi. Læs mere om baggrund og muligheder.