Kinas voldsomme udvikling gennem de seneste 30 år er temaet for en ny bog, som beskriver de kolossale forandringer ud fra et stærkt personligt perspektiv af en kinakender med dyb kærlighed til både landet og kulturen. Bogen er udgivet med støtte fra Dreyers Fond.
Arkitekten og forfatteren Holger Dahl har en ambition om at beskrive de sidste 30 års forandringer i Kina gennem sine egne, personlige oplevelser af landet før og nu. Hvis man dømmer efter de mange rosende anmeldelser af hans bog “Kina – Engang for et øjeblik siden”, er ambitionen opfyldt.
Med udgangspunkt i Holger Dahls egne indtryk fra et to år langt studieophold i begyndelsen af firserne kombineret med hans oplevelser og indtryk i nutidens nye og fuldstændig forandrede Kina, kommer bogen omkring en række udtryk for både forandringerne og den kultur og befolkning, som fortsat er grundlaget for det enorme kinesiske rige.
Forfatteren kommer vidt omkring med beskrivelser af blandt andet udviklingen i byerne og trafikken og beretninger om rejser på floderne, i bjergene og i ørkenen. Også sproget, kunsten, cyklerne, bilerne, arbejdet, nattelivet og maden er blandt de temaer, som bogen kommer ind på.
Der er meget, som er forsvundet i de 30 år, der er gået siden Holger Dahls studietid i Kina. Damplokomotiverne er for længst fortrængt af højhastighedstog, som med 300 kilometer i timen flænser sig gennem landskaberne. Hele boligkvarterer jævnes dagligt med jorden for at gøre plads til nye skyskrabere, landsbyer flyttes, floder tæmmes og lægges om.
Med Holger Dahl som personlig guide er bogen en stærk kærlighedserklæring til Kina og kineserne og deres sprog og den bagvedliggende kultur, som fortsat eksisterer. Forfatteren har skrevet en anderledes bog om Kina, som læger vægt på andre interessante temaer end de sædvanlig politiske og samfundsmæssige emner- herunder forurening og menneskerettigheder – som optager de fleste forfattere, der aktuelt skriver om Kina.
Bogen er udgivet på forlaget People’s Press med støtte fra Dreyers Fond.
Læs mere her