Det vrimler med bud på en bedre verden i KADK’s udstillingshal på Holmen frem til den 15. november i udstillingen CLIMATE – Change for a sustainable future, der er støttet af Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond samt Dinesen og Dreyers Fond. I forbindelse med det netop afholdte C40 klimatopmøde i København var udstillingen ekstra godt besøgt.
Genialitet og kreativitet gennemsyrer de 29 bud på løsninger af klimaudfordringen, som studerende og forskere fra KADK frem til den 15. november udstiller under overskriften ”CLIMATE – Change for a sustainable future”.
”Vores temaudstillinger stræber altid efter at byde ind i en aktuel kontekst, og det kan man roligt sige, at klima er lige nu, og særligt under det netop afholdte C40 klimatopmøde, hvor borgmestre og ledere fra op mod 100 af verdens største byer var samlet i København,” siger Susanne Jøker Johnsen, der er KADK’s udstillingsleder.
Ud over mange fremvisninger i udstillingshallen på Holmen afholdte KADK et meget velbesøgt unge-klimatopmøde med internationale gæsteforelæsere og debatter under C40. Repræsentanter fra KADK var også rundt til aktiviteter for NGO’er og andre interessenter under klimatopmødet.
.
Løsning af klimaudfordringer
”På KADK har vi arbejdet med klimaproblematikker og FN’s verdensmål i årevis, og med denne udstilling indrammer vi det yderligere. De 29 projekter spænder fra bachelorniveau til tunge forskningsprojekter, og tematisk over både arkitektur og design. Vi har gjort meget ud af at skabe en flot udstilling, der er interessant at besøge,” fortæller Susanne Jøker Johnsen.
Udstillingen rummer nogle af dansk design, arkitektur og konserverings bedste bud på løsninger på klimaudfordringer, hvad der er vigtigt især i byerne. Halvdelen af verdens befolkning bor i byer, og byerne står for tæt på tre fjerdedele af verdens energiforbrug, hvorfor C40 klimatopmødet i København i oktober også var så væsentligt.
Blandt de udstillede projekter er der en nytænkt fortovsbelægning, der kan aflede store mængder regnvand fra skybryd, og app’en ”MEAT challenge”, der skal hjælpe især mænd til at minimere deres kødforbrug. Også til livet uden for byerne er der intelligente input.
Plastikalternativ og svinevarme
Joanna Maria Lesna kommer i sit afgangsprojekt med et alternativ til plastik via et materiale, der er baseret på svampe og alger. ’The Gradus’ kan bruges til at overdække landbrugsjord. Men tiden bliver materialet nedbrudt af fugt og vejrforhold, og samtidig forbedrer materialet jordkvaliteten ved at tilføre naturlige næringsstoffer.
15 millioner svin gør Danmark til det mest intensivt opdrættede land i verden, og det bliver udnyttet i projektet ’Greenhouse pigs’ af Nee Rentz-Petersen. Her er elementer fra økologisk produktion, miljøteknologier og dyrevelfærdsforbedringer mikset med industrielt opdræt til en ny driftsform for landbrug i stor skala. Konkret ved at kombinere svinefarm og drivhus, så overskudsvarmen fra stalden bliver brugt til at dyrke grøntsager.
Det er blot to ud af de i alt 29 projekter, der rækker mere eller mindre langt ind i en mere bæredygtig fremtid. De kloge klimaløsninger er udstillet lige nu og frem til den 15. november, så det er om at finde vej til Holmen i København inden da.
CLIMATE – Change for a sustainable future
29 bud på klimaløsninger indenfor arkitektur, design og konservering af studerende og forskere fra KADK*.
Udstillingsperiode: 5. september – 15. november 2019
Åbningstid: kl. 11:00 – 18:00 alle hverdage
Adgang: Gratis
Adresse:
KADK
Udstillingen
Danneskiold-Samsøes Allé 51-53
1435 København K
*Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering
Udstillingen CLIMATE – Change for a sustainable future er støttet af Kronprins Frederiks og Kronprinsesse Marys Fond, Dinesen og af Dreyers Fond.
Projekterne på udstillingen er udvalgt af en komité bestående af blandt andre Ida Auken, formand for Folketingets Klima-, Energi- og Forsyningsudvalg, og meteorolog og klimaforkæmper Jesper Theilgaard, samt fra KADK Nicolai Bo Andersen, Silje Friis, Rikke Bjarnhof og Susanne Jøker Johnsen.