For at beskytte ophavsretten for især de mindre designvirksomheder får Danmark nu et designnævn. Både DesignNævnet og Responsumudvalget bliver præsenteret og lanceret ved et arrangement i Valencia torsdag, den 24. februar kl. 13.30 – 16.30. Arrangementet er gratis men kræver tilmelding.
En række ophavsretlige sager har i den senere tid vakt opmærksomhed både i og udenfor designbranchen, men de er alle kendetegnet ved, at de blev bragt frem for og behandlet i retssystemet. Et stort antal sager kommer aldrig så langt, enten fordi tærsklen opleves for høj for rettighedshaveren, eller fordi den krænkede part oplever usikkerhed, om hvorvidt sagen vil falde ud til vedkommendes fordel. Samlet set betyder det, at en række ophavsretlige krænkelser kan fortsætte uimodsagt.
DesignNævnet vil behandle tvister mellem to parter, hvor der er uenighed om hvorvidt den ene parts ophavsret er krænket, og Responsumudvalget vil – i modsætning til DesignNævnet – kunne afgive ensidige udtalelser der, hvor den sag er indbragt af en rettighedshaver som føler sig krænket, eller af en part som ønsker en vurdering af, hvorvidt en frembringelse kunne være i strid mod ophavsretslovgivningen. Begge instanser vil være sammensat af både juridisk og designfagligt sagkyndige
Stor opbakning til det nye designnævn
Bag nyskabelsen står Foreningen for Retsbeskyttelse af Arkitektur, Design og Kunsthåndværk – en forening etableret af organisationerne FAOD (Forbundet Arkitekter og Designere), DKOD (Danske Kunsthåndværkere og Designere), Design Denmark, Akademikerne/UBVA, Dansk Industri og Dansk Erhverv. Derudover er Johan Løje fra LØJE-IP og industriel designer Svend Onø medstiftere af foreningen samt advokaterne Hanne Kirk fra Gorrissen-Federspiel og Claus Barrett Christiansen fra Bech-Bruun, der også er bestyrelsesformand for Dreyers Fond.
Foreningens etablering, samt etablering av DesignNævnet og Responsumudvalget er støttet af Dreyers Fond og UBVA. Derudover har de stiftende foreninger hver især bidraget med et indskud hver, hvoraf foreningerne Danske Kunsthåndværkere og Designeres og Design Denmark’s bidrag er gjort mulige ved hjælp af en bevilling fra Statens Kunstfonds Projektstøtteudvalg for Kunsthåndværk og Design
DesignNævnet og Responsumudvalget lanceres ved et arrangement i Valencia, torsdag, den 24. januar, hvor nævnets og udvalgets baggrund og arbejde vil blive præsenteret. Arrangementet er gratis men kræver tilmelding via mail til [email protected] med ”DesignNævnet” i emnefeltet, senest den 18. februar 2022.
Program for arrangementet den 24. februar
13.30
Registrering14.00
Keynote: Designs betydning for EU’s økonomi
Nathan Wajsman, Cheføkonom, EUIPO14.15
DesignNævnet og Responsumudvalget
Svend Onø, Formand, Foreningen for
Retsbeskyttelse af Arkitektur, Design og Kunsthåndværk14.35
Arkitektur, design og kunsthåndværk
Hanne Kirk, Advokat, Gorrissen Federspiel
om kunstnere og købmænd, originaler og kopister
og hvorfor det bliver så godt med et designnævn14.45
Kunsten at sikre sit design
Marlene Corydon, Designer,
Nordic Tiles and Vitreus Handcrafted Ceramics15.00
Hvis der nu kun var tale om piratkopiering…
Rasmus Holscher, Designer og direktør,
Holscher Design15.15
Spørgsmål fra salen
og mulighed for én-til-én interviews15.30
Forfriskninger og netværk16.30
Tak for i dag
Torsdag, den 24. februar kl. 13.30 – 16.30
Valencia, Vesterbrogade 34, 1620 København V
Arrangementet er støttet af Dreyers Fond og Statens Kunstfonds Projektstøttetudvalg for Kunsthåndværk og Design.
Billederne viser design af Marlene Corydon, der afholder oplæg på dagen, og som vi senere på måneden bringer et portræt af.