Årets udgave af det internationale processpil Vis Moot er godt i gang, og Dreyers Fond støtter de tre deltagende danske hold fra henholdsvis Aarhus, Odense og København. Her fortæller de danske Mooties fra Københavns Universitet om opstarten.
Verdens største og mest prestigefyldte processpil “Vis Moot” er i virkeligheden en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Den internationale og intense konkurrence inden for formuerettens område er godt i gang for jurastuderende fra hele verden. I Danmark deltager tre holde.
Københavns Universitets hold får vejledning af Anna Strømgaard Ravn, Jonas Banke, Frederik Lenskjold Olsen og Jimmy Skjold Hansen fra Plesner. De seks jurastuderende er Dzenana Hadzic, Henrik Rebeiz Henriques, Morten Toyberg, Ida Veronika Dam Johansen, Clara Grønborg Juul og Mikkel Skov. Her deler de billeder og fortæller om opstarten af processpillet, hvor den første halvdel er skriftlig.
En lærerig skriveproces
Den skriftlige del har gjort vores engelskkundskaber væsentligt bedre, ligesom vi er blevet rigtig skarpe på voldgiftsret og CISG. Vi skriver på lidt forskellig vis, hvilket nogle gange har medført, at der er forskellige “stilarter” fra afsnit til afsnit. Der kan det nogle gange godt være svært at være seks mand om ét skrift. Heldigvis har det så hjulpet en del, at vi har delt os op i to hold.
Det ene 3-mandshold har beskæftiget sig med det materielle indhold i casen, og det andet 3-mandshold har beskæftiget sig med de processuelle forhold. Det faktum, at vi primært har arbejdet i hold af 3, har gjort samarbejdet meget intenst, og vi kan vist roligt sige, at vi har lært hinandens styrker og svagheder at kende, herunder har vi i særdeleshed erfaret, hvordan der eksisterer forskellige fortolkninger af en fastsat mødetid.
Når afleveringsfristen har nærmet sig, har vi prioriteret at arbejde sammen alle seks mand for at afstemme indholdet og ensrette vores samlede produkt. Dette har givet anledning til sjove og udfordrende diskussioner, da den store ’er-dette-argument-holdbart-test’ må siges at bestå i at forklare sine synspunkter og kunne stå på mål med ens juridiske vurderinger.
Intenst samarbejde
Trods det intense samarbejde har vi formået at bevare en god stemning mellem os, da vi altid har opereret ud fra samme mål: at frembringe de bedst tænkelige juridiske processkrifter. Idet vi har haft dette samme mål, har vi – når vi har haft divergerende synspunkter – været villige til at blive overtalt, samt kaste os ud i helhjertede diskussioner i forsøget på at overtale holdet om ens synspunkt.
Samlet set har vi ikke kunnet forestillet os et bedre samarbejde! Selvom vi alle har haft forskellige måder at arbejde på, og vi har mødt en masse udfordringer hen ad vejen, har vi – hvilket er meget vigtigt – altid mestret at fejre alle de små sejre. Det har gjort forløbet fyldt med sjove og gode stunder. Vi har lige været på sommerhustur i dagene op til aflevering for vores seneste skrift, hvilket har været meget effektivt. Og rigtig hyggeligt.
Alle kendte faktisk nogen af de andre på holdet, før vi blev sat sammen. Dzenana og Clara havde skrevet BA sammen, Ida kendte Clara og Henrik gennem fælles venner, og Dzenana og Ida blev rigtig gode venner på et valgfag, som de tidligere havde haft sammen. Mikkel og Morten kendte ligeledes hinanden gennem fælles venner.
Vi alle tog en personlighedstest, inden vi kom til samtale om at være med i Vis Moot. Det er lidt sjovt, fordi vores personlighedstests viste, at vi var noget nær præcis samme personlighedstype alle seks, hvilket vi så senere har fundet ud af, at vi absolut ikke er.
Mundtlig del starter
Forløbet er primært fedt, fordi vi lærer så meget nyt. De allermest frustrerende tidspunkter er, når man mener at have skrevet et super godt argument, men man ikke kan få overbevist sine holdkammerater eller vejledere om, at de skal købe argumentet. Der kan det føles som at blive slået hjem i ludo, da man nogle gange må starte helt forfra – det kan være meget frustrerende. Selv de udfordrende tider er dog også fede, fordi vi hygger os enormt meget med hinanden.
Vi er gået i gang med at øve til den mundtlige procedure, som vi forventer vil forbedre vores engelskkundskaber i endnu højere grad. Det er også langt ud over vores normale comfort zone at skulle procedere mod andre rigtig dygtige jurastuderende foran et panel af habile jurister og professorer – og så endda på engelsk. Vi håber, at det kan hærde os til engang i fremtiden at stå i retten og levere en stærk procedure.”
Kort om årets opgave
Vis Moot Vis Moot er altid baseret på CISG – den internationale købelov, der er aftalt FN-landene imellem. Som altid skal de studerende argumentere skiftevis for begge parter i en voldgiftsag mellem to parter. Det tricky i år er, at den ene part slet ikke mener, der er en sag.
Sælger mener, at parterne har indgået en aftale om køb af palmeolie og at eventuelle tvister skal afgøres ved voldgift, mens køber er af den opfattelse, at parterne alene har været i forhandlinger, og aldrig har indgået en egentlig aftale, og at parterne derfor heller ikke har aftalt, at tvister skal afgøres ved voldgift.
I en (kokos)nøddeskal er årets problemstilling en vurdering af, dels hvorvidt parterne har indgået en aftale, og dels hvordan eventuelle tvister udsprunget af aftalen skal løses. Vi følger med hele vejen til finalen i påsken.
Vis Moot 2022
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter danske deltagelse i Vis Moot 2022, hvor hold fra både Aarhus Universitet, Syddansk Universitet og Københavns Universitet stiller op i konkurrence mod studerende fra knap 400 andre universiteter verden over. Konkret i et processpil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftssag.
Finalen bliver normalt afholdt i påsken i Wien med deltagende hold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister. Corona har dog ændret meget til online de seneste år.
Til Vis Moot bliver de studerende skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.