Til konferencen reThinking Disputes punkterede Bill Marsch fem sejlivede myter om mediation.
Britiske Bill Marsch var oprindeligt corporate lawyer men har de sidste 30 år været mediator. Han har medieret i mere end 30 lande og i sager, der har omhandlet alt fra milliardkrav til religiøse konflikter. På trods af dette oplever han fortsat, at myterne om mediation lever i bedste velgående og har derfor sat sig for at punktere dem én for én med facts og realisme.
Myte 1: Mediation er kun for nogle typer sager men ikke alle
Aktuelt har Bill Marsch mediationer i både Mellemøsten og Europa. Sagerne omhandler for eksempel mælkeproduktion, online salg af luksusvarer og pensionsmidler. Aktører som fodboldklubber og banker er blandt sagernes parter, der nogle gange kun tæller to, og andre gange er der mange om bordet. Nogle bruger mediation tidligt i konfliktforløbet og andre lige inden Højesteret. Nogle er sager er faktuelle, mens andre er følelsesladede.
Konklusion: Mediation kan bruges i alle type sager.
Myte 2: Mediation er ”anti-advokater”
I en mediation er parterne ekstremt afhængige af rådgivning, fordi det er en så effektiv proces. Tempoet kræver, at nogen kan holde hovedet koldt og ikke har følelser i klemme. Parterne har brug for nogen, der kan fremlægge deres argumenter kort, klart og overbevisende, selv om fakta allerede er kendte. Parterne har også brug for rådgivere, der ved, hvornår de skal trække sig og give plads.
Konklusion: Advokater kan tilføre mediation værdi.
Myte 3: Mediation er ’blød snak’ – rigtige sager foregår i retssalen
Mediation reducerer årelange forløb til én dag. Alt foregår her-og-nu. Det kræver, alle parter kan tænke, svare, argumentere og beslutte – hurtigt.
Konklusion: Mediation kræver mod!
Myte 4: Mediation er det samme som forhandling
Påstanden kommer kun fra dem, der ikke har prøvet mediation. Alle, der har, ved, at processen og dynamikken i en mediation adskiller sig væsentligt fra forhandling – for eksempel i set-up’et mellem parterne.
Konklusion: Mediation er ikke som forhandling.
Myte 5: Mediation vil ikke virke i mit land
Med erfaring fra mere end 30 lande fastslår Bill Marsch, at mediator skal kende det enkelte lands traditioner for konflikthåndtering for at tilrettelægge mediationen hensigtsmæssigt. Det gælder både lokale og cross-border tvister.
Konklusion: Mediation er muligt i alle lande.
1) Mediation matcher alle sager
2) Advokater kan give mediation værdi
3) Mediation kræver mod
4) Mediation er ikke forhandling
5) Mediation er muligt i alle lande
Dreyers Fond støtter Mediationsinstituttets arbejde og bringer derfor artikler om mediation.