Ny bog om danske arkitektur støttet af Dreyers Fond kan både fungere som fagbog og coffee table book, men først og fremmest er den skabt for at udbrede viden om dansk arkitektur før og nu til et internationalt publikum.
’Danish Architecture and Society – From Absolute Monarchy to the Welfare State’ er en udvidet og oversat genudgivelse af bogen ’Huse der har formet os’, der blev udgivet i forbindelse med en udstilling i Rundetårn tilbage i 2015 med over 100.000 besøgende. Udstillingen lå i forlængelse af en tv-serie om dansk arkitektur, der handlede om, hvordan bygninger påvirker beboere og brugere.
”En del af Danmarks Kunstbiblioteks samling af planer og modeller af dansk arkitektur har dannet grundlag for udstillingen og den danske bog. I virkeligheden er nogle af akvarellerne flere kvadratmeter store, og samlingen går helt tilbage til 1700-tallet,” fortæller Nan Dahlkild, der var kurator på udstillingen og har redigeret både den danske og helt nye engelske bog.
Det Kongelige Teater som tegning og fotografi
Tilpasset internationale ønsker
Den nye internationale bog er udgivet på Museum Tusculanum Press og skabt i samarbejde med University of Chicago Press, der havde et ønske om at supplere de historiske billeder med nutidige.
”Mange af de bygninger, der er med i bogen, kender de fleste danskere, men det gør det internationale publikum ikke, og derfor var det relevant at supplere med fotografier, af hvordan bygningerne rent faktisk ser ud. Tilsammen med forklaringer og fortællinger giver det et enestående indblik i dansk arkitektur,” forklarer Nan Dahlkild.
Den engelsksprogede udgave af bogen er blevet udvidet med 20 sider og er opdelt i otte temaer, der dækker over transport, skoler, kulturhuse, teatre, offentlig administration, strafmyndigheder, hospitaler og idræt. Desuden har bogen forord af forfatteren Michael Sheridan, der er ekspert i nordisk arkitektur og roser udgivelsen.
Historiecenter Dybbøl Banke
Bag om bygningerne i bogen
”En af årsagerne til Michael Sheridans ros af bogen er den unikke samling af arkitekturtegninger, som Danmarks Kunstbibliotek her har givet adgang til. I for eksempel USA er historiske arkitekturtegninger spredt over mange private samlinger. Her i bogen bliver i øvrigt vist tegninger, der ikke tidligere har været vist frem,” siger Nan Dahlkild.
Værdien af bogen på både dansk og engelsk afhænger af læseren. For den brede befolkning og den almindelige kulturturist giver den et historisk indblik i kendte bygningers arkitektur, der gør det endnu mere interessant at se dem med nye øjne. For faglige læsere, som for eksempel forskere og restaureringsarkitekter, giver bogens tekster en grundig baggrundsviden om anvendelse og bevarelse af kendte bygninger.
”Mange af bygningerne er skabt for at kunne stå for evigt, men samfundet udvikler sig, og pludselig er der ikke brug for posthuse og stationsbygninger. Men håndværk og materialer er i top, og arkitekturen er bevaringsværdig, så anvendelsen bliver transformeret i takt med samfundets behov, som bogen også viser,” afrunder Nan Dahlkild, der håber, at bogen både vil blive læst af både herboende udlændinge og uden for Danmarks grænser.
Politigården i København hvor især akvarellen er interessant, fordi arkitekten Hack Kampmann har søgt at opbløde det formelle byggeri ved at male en ung kvinde med sommerhat i en gård, der næppe huser mange af hendes slags i virkeligheden.
Mosegårdsskolen fra 1943 som eksemplarisk illustration på arkitektur og samfund i sammensmeltningen mellem land og by, hvor moderne byggeri er omgivet af traditionelt landbrug.
Danish Architecture and Society
Titel: Danish Architecture and Society – From Absolute Monarchy to the Welfare State
Forfatter: Edited by Nan Dahlkild
Forlag: Museum Tusculanum Press
Omfang: 275 sider
Støtte: Bergiafonden og Dreyers Fond.