Første Pre-Moot

4. februar 2020

Denne weekend blev de danske ”mooties” samlet for første gang til den første Pre-Moot, hvor de øver sig op til finalen i verdens mest prestigefyldte processpil, der hvert år bliver afholdt i Wien i påsken.

Dreyers Fond støtter hold fra universiteterne i både Aalborg, Aarhus og København, der deltager i ”Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot”. Den skriftlige del er overstået, og nu skal de jurastuderende øve sig i at procedere foran rigtige dommere. Deltagelsen kræver temmelig meget af deltagerne, der til gengæld ganske effektivt får suppleret jurastudiets teori med praksis.


Alexander Luther Ræhrgaard Nielsen fra Aalborg Universitet (tv) og William Klindt Unmack fra Københavns Universitet til fælles arrangement efter første Pre-Moot.

Bevar kontrollen

Den første Pre-Moot blev afholdt i Aarhus, og det blev da også hjemmeholdet, der løb af med dagens sejr, men for alle mooties var dagen alligevel en succes. Aalborg-holdet rapporterer:

”Vi havde kun haft få dage til forberedelse, og det gav noget nervøsitet, men det var rigtig godt at komme i gang og at få afmystificeret processen. Dommerne var meget forskellige. Nogle var ret hårde, mens andre var mere imødekommende, og de var alle gode til at give kritik. På grund af den grundige feedback er vi nu meget klarere på, hvad vi skal arbejde videre med til de næste Pre-Moots. Noget af det vigtigste, vi blev gjort opmærksomme på, er nok, hvor vigtigt det er, at vi ikke udviser nervøsitet, men bevarer kontrollen, og at vi passer på ikke at falde i dommernes ”fælder” med åbne spørgsmål”.


Aalborgholdet med coaches (fra venstre): Alexander Luther Ræhrgaard Nielsen, coach Rasmus Krogshave, Josephine Heger Søndergaard, Pernille Rødkjær Christoffersen, Natasha Rafn, Christian Georg Landbo Quedens, assisting coach Claus Madsen samt (forrest fra venstre) Katja Quist Kristensen og Lisa Feiner.


Lisa Feiner (tv) og Katja Quist Kristensen fra AAU.


Højt humør efter første pleading sammen.

Fællesskab fra starten

Alle hold skal procedere i den samme sag, de allerede kender rimelig indgående fra den skriftlige del og derfor havde forholdsvis ens argumenter i til første Pre-Moot. Konkret handler sagen om en tvist mellem en entreprenør for et vandkraftværk og en turbineleverandør, om hvor ansvaret ligger for nogle (måske) defekte turbiner. Sagen i sig selv er ikke så afgørende. Evnen til at tale sin klients sag er hele humlen, og for Københavnerholdet var første runde også en positiv oplevelse. De fortæller:

”Aarhus var en kæmpe oplevelse – både socialt og fagligt. Vi tog hjem med en meget tæt 2. plads, men måtte desværre se os slået af hjemmeholdet. Det var ekstremt lærerigt at præsentere vores argumenter for dommerne og se, hvordan de andre hold havde grebet sagen an. Det var første officielle konkurrence for holdene, så en stor del af formålet var også at prøve forskellige argumenter og strategier af. Vi tager fra Aarhus med blod på tanden til næste pre-moot! Det var desuden en virkelig fed oplevelse at lære de andre mooties at kende og opleve, at vi på grund af det lange skriftlige forløb, hvor vi alle har siddet med samme case, allerede havde et fællesskab fra starten”.

Efter konkurrencen tog alle deltagerne til DLA Pipers kontor på Dokk1 til fælles middag.


Fire KU-mooties fejrer veloverstået første Pre-Moot (fra venstre): William Klindt Unmack, Caroline Bondrop, Rasmus Kuhlmann og Nete Borup Løvschall.


(Fra venstre) Frederik Lenskjold Olsen, advokat ved Plesner og Neel Støier, advokatfuldmægtig ved Plesner, der begge en del af KU’s coaching tema samt William Klindt Unmack og Nete Borup Løvschall, der begge er deltagere fra KU.
Fakta

Vis Moot

“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.

Dreyers Fond støtter flere danske holds deltagelse i Vis Moot 2020, hvor de skal konkurrere mod studerende fra mere end 300 andre universiteter verden over. Konkret i et rollespil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftsag.

Finalen er altid i påsken i Wien med deltagerhold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister.

De studerende bliver også skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.

Læs vores artikel om deltagerne fra KU til Vis Moot 2019