Ny bog ”Et godt hus på en lille planet” diskuterer hvordan arkitektur kan bidrage til bæredygtig udvikling.
Bogen er skrevet af Rasmus Rune Nielsen. Efterfulgt et indledende essay bringer bogen portrætinterviews med otte arkitektvirksomheder, som har en række forskellige tilgange til bæredygtig arkitektur.
De otte danske arkitektvirksomheder, der medvirker i bogen er: Lendager Group, GXN, C.F. Møller Architects, Vandkunsten, EFFEKT, Henning Larsen Architects, SLA og Tredje Natur.
Forfatteren har blandt andet udvalgt disse virksomheder ud fra, at de er fælles om at skabe nye bud på, hvordan mennesket kan sættes i centrum for den grønne omstilling.
Forfatteren søger blandt andet svar på spørgsmålene: Hvad er en god bygning på en lille planet? Og hvordan kan vi skabe en humanistisk arkitektur, der er bygget på en dyb respekt for lokale og globale ressourcer?
Endvidere bringer bogen en række eksempler på arkitektur, hvor bæredygtighed er et spørgsmål om miljø- og klimaaftryk, men også handler om at skabe nye kvaliteter og tilknytningsforhold i hverdagslivet.
”Det er svært at komme udenom, at der er brug for politiske beslutninger og teknologisk innovation, hvis vi skal gennemføre den grønne omstilling. Men ligeså vigtigt er det levede liv. Alle de hverdagsvalg vi træffer, fordi de gør os glade og lykkelige. Arkitektur kan være med til at gøre nødvendig forandring til attraktiv livsstil ved at vise, at det bæredygtige valg også kan være det meningsfulde, det smukke og det givende valg”, skriver forfatteren i bogens forord.
Tværfagligt samarbejde
Ifølge forfatteren kræver den nye bæredygtige arkitektur tværfagligt samarbejde.
”Der er hårdt brug for nye måder at bygge, bo og leve på. Dem skaber man ikke alene, men ved at tage samarbejdshandskerne på. Den nye bæredygtige arkitektur, som bliver beskrevet i denne bog, bliver til i tætte tværfaglige samarbejder mellem arkitekter, brugere og borgere, bygherrer, ingeniører, entreprenører, producenter, håndværkere og andre faggrupper som humanister, sociologer og biologer”, skriver forfatteren i forordet.
Bogen er skrevet af Rasmus Rune Nielsen og udgivet blandt andet med støtte fra Dreyers Fond på dansk og på engelsk på forlaget Arvinius + Orfeus.
Bogen lanceres ved en debat den 10. november.