Arkitekter kan og skal gøre en forskel i verden, mener Christoffer Breitenbauch, arkitekt MAA på tegnestuen ADEPT og nyvalgt forperson for Arkitekter Uden Grænser, som Dreyers Fond støtter på flere områder. Den nye forperson ser gerne, flere får øje på, hvordan planlægning og arkitektur kan bidrage til en bedre verden.
Som arkitektstuderende arbejdede Christoffer Breitenbauch som frivillig på Filippinerne, og den nye forperson for Arkitekter Uden Grænser mener, det har været det mest definerende tid i hans liv. Dels fordi det stod klart, hvor stor en ting det er at være frivillig, og dels fordi han så, hvor stor en hjælp, det kan være. Nu står han i front for en organisation, der er er drevet af et stort frivilligt engagement og siger:
”Det er vigtigt, at Arkitekter Uden Grænser også kan tilbyde unge arkitekter en mulighed for at komme ud i verden, så de kan opleve, at vi kan og skal gøre en forskel i verden – i tæt samarbejde med udsatte og fattige grupper og deres organisationer. Vi lever i en lille velfærdsboble i en verden med stor ulighed. Vi har både ekspertise og ressourcer. Det forpligter. Gennem vores fag som arkitekter kan vi være med til at arbejde for en mere socialt lige verden”.
Christoffer Breitenbauch vil som forperson også arbejde for større synlighed for Arkitekter Uden Grænser, så flere hører om organisationen. København som arkitekturhovedstad og vært for verdenskongressen for arkitekter UIA giver en god platform. Mest synlig bliver Arkitekter Uden Grænser med en verdensmålspavillon foran BLOX og Dansk Arkitektur Center i København.
”Jeg håber, at vi kan få både arkitekter og tegnestuer til at betragte Arkitekter Uden Grænser som deres forlængede arm. I dag har vi som stand en stolthed over dansk arkitektur og godt dansk design, den stolthed bør også gælde den støtte, vi yder fattige og udsatte grupper i udviklingslandene. Styrken i vores organisation er de mange passionerede medlemmer og frivillige, der bidrager med deres faglige felt og profession. Det er ret unikt. De er virkelig engagerede. Mit job som forperson bliver derfor at gøre det lettest muligt for flest mulige at engagere sig og gøre en forskel, uden at arbejdspresset bliver for stort. Jeg vil gerne være med til at skabe en verden, som hænger sammen, og ikke kun er drevet af vækst. En bæredygtig verden, hvor alle kan leve et liv med en vis kvalitet”.
Foto: Cornelia Gramkow
Om Christoffer Breitenbauch
I forbindelse med sin uddannelse har Christoffer Breitenbauch været på et halvt års udveksling i Barcelona og i praktik i Sydney. Efter sin master fra Chalmers i Gøteborg har han arbejdet et år på en tegnestue i Kina og fire år for en australsk tegnestue i København. I dag arbejder han for tegnestuen ADEPT i København.
Om AUG’s bestyrelse
Bestyrelsen for AUG består i dag af: Søren Nielsen, arkitekt MAA og partner i tegnestuen Vandkunsten, Karsten Kristensen, arkitekt MAA hos Dorte Mandrup A/S, Charlotte Noer Helleberg, arkitekt hos ERIK arkitekter, Marja Edén, arkitekt MAA, underviser på KADK, Tom Hagedorn Danielsen, arkitekt MAA og fhv. partner hos C.F. Møller Architects og Anton Ryslinge, arkitekt MAA og CEO hos Arkitekter Uden Grænser.
Kort om AUG
AUG blev stiftet i 2008 som den danske gren af den verdensomspændende organisation Architecture Sans Frontières International
AUG har ca. 300 medlemmer i Danmark, de fleste er arkitekter
Organisationens formål er at støtte fattige og udsatte grupper – primært i udviklingslande
Det sker med arkitektur og planlægning som redskaber
Lige nu arbejder frivilliggrupper med projekter i Tanzania, Kenya, Uganda, Mozambique, Nicaragua og Ukraine
AUG deltager med en verdensmålspavillon om et bio-center i Uganda i forbindelse med sommerens verdenskongres for arkitekter, som afholdes i København.
Læs mere om alle verdensmålspavillonerne under UIA
Læs mere om Arkitekter Uden Grænser