Børn har ret til omsorg og beskyttelse. Det er kernen af indsatsen hos Børneretshjælpen, der er den første og eneste børneretshjælpsinstitution i Danmark. Med støtte fra Dreyers Fond udvider de med projektet Retshjælp til børn, der skal forbedre børns retssikkerhed gennem målrettet juridisk rådgivning.
Børneretshjælpen er en frivillig nonprofitorganisation, der tilbyder gratis juridisk rådgivning til børn og deres familier. Organisationen er stiftet af Susanne Agerbo og Tanja Schultz Ramdal (på billedet nedenfor), der hjælper børn, der oplever svigt fra forældre, omgangskreds og systemet. Den juridiske rådgivning foregår over telefon, videosamtaler og i fysiske lokaler i Odder og Aarhus. Her møder børnene frivillige jurister, jurastuderende, pædagoger og socialrådgivere, der står klar til at hjælpe.
Hjælp til børn i nød
På trods af at vi lever i et velfærdssamfund, lever mange danske børn i mistrivsel. Mange børn kender ikke til deres rettigheder og kan derfor ikke få den hjælp, de er berettiget til. Børneretshjælpen formål er at sikre børn i Danmark et bedre og mere trygt børneliv. Hjælpen er målrettet de børn, der er anbragt uden for hjemmet, lider under skilsmisse, er i det socialretlige system eller børn der på anden vis oplever, at deres ret til omsorg og beskyttelse bliver truet.
“Vi hjælper børn og deres familie, som har en sag hos kommunen eller en sag hos familieretshuset. Vi er børnenes helle, vi sikrer at børnene bliver set, mødt og hørt.”
Arbejdet i Børneretshjælpen bliver ikke mindre vigtigt af den nuværende rekrutteringskrise og det ringe kvalitetsniveau i mange danske daginstitutioner. Pædagoger og lærere i underbemandede daginstitutioner fortæller, at de ikke har tid til at hjælpe de børn, der har brug for hjælp – i værste fald resulterer det i manglende underretninger til kommunen og fortsat mistrivsel for barnet. Derfor er der brug for en organisation som Børneretshjælpen.
Udvider med flere hænder
Nu opskalerer organisationen med projekt Retshjælp til Børn for at kunne hjælpe endnu flere børn fra hele landet. De har planer om at rekruttere seks frivillige, der bliver uddannet og superviseret af en jurist, der har kendskab til børneretslige sager. De frivillige har en central rolle for børnenes udvikling, da det har stor betydning for børns trivsel, at de får hjælp så tidligt som muligt. Formålet med projekt Retshjælp til Børn er et større fokus på det forbyggende arbejde for at beskytte børn mod omsorgssvigt, vold og misbrug.
I arbejdet med børn og unge kan det være vanskeligt at tilbyde juridisk bistand, da mange ikke selv har adgang eller kendskab til deres rettigheder. Derfor er det i nogle tilfælde nødvendigt med opsøgende retshjælp, så de pågældende børn og unge kan få hjælp til at identificere deres problemer som juridiske og få den hjælp, de har brug for. Rådgivere fra Børneretshjælpen besøger offentlige områder, hvor børn og unge opholder sig og giver dem information om deres rettigheder og muligheder for retshjælp på en måde, så de forstår det. Det er især omkring retslige emner som mobning, seksuelle krænkelser og diskrimination, hvor lovgivningen kan være uklar for mange børn og unge. Målrettet retshjælp hjælper børne med at gøre deres rettigheder gældende.