Kendte, travle profiler stiller op til Justitia Akademi, hvor fremtidens jurister frivilligt bruger deres weekender på skolebænken. Dreyers Fond støtter akademiet økonomisk, og alle parter har samme mission: At fremme viden om retsstaten og dens vigtige principper om frihedsrettigheder, menneskerettigheder og retssikkerhed.
Forsommeren 2021 blev Justitia Akademi med corona-forsinkelse endelig gennemført. Holdet kom igennem forløbets første del og mødes igen i januar 2022. Som ny leder var det første gang Christina Egelund havde ansvar for tilrettelæggelsen af programmet for de kandidatstuderende kommende jurister og deler sine erfaringer.
”Først og fremmest skulle programmet være loyalt mod akademiets formål, der er at få retsstatens principper ind i fremtidige juristers dna. Derudover har vi skelet til de aktuelle samfundsdiskussioner om retsstatens principper, og dem er der en hel del af. Målet er, at deltagerne også får en politisk og journalistisk forståelse som supplement til det juridiske.
Eksempelvis har holdet haft besøg af Søren Pind og Pelle Dragsted, der begge er tidligere politikere fra henholdsvis Venstre og Enhedslisten samt Mark Thorsen, der er tidligere rådgiver for Inger Støjberg. Det har givet indblik i det politiske forhandlingsrum, mens Clement Kjærsgaard og Jesper Tynell har bidraget med journalistisk indsigt og forståelse”.
“Som ny leder og ansvarlig for indhold af forløbet er den største – og mest positive – overraskelse, hvor nemt, det har været at få kendte og travle folk til at møde op. Der har været kalenderudfordringer, men ikke én eneste har sagt nej. Det viser, at Justitia Akademi er kendt og respekteret, men også at retsstaten er gået fra at være noget, der blev diskuteret i nørdede fora til at være om ikke folkelig så i hvert fald noget, der har bred samfundsmæssig appel.
En nyskabelse på akademiet er vores samarbejde med Red Barnet, og det er mit indtryk, at de studerende fandt Barnets Dag rigtig interessant. I det hele taget var deres engagement, ligesom deres faglige niveau, ekstremt højt, samtidig med at de tog sig plads til både tvivl og kritisk tænkning. Hvis de 25 deltagere er repræsentative for fremtidens jurister, er jeg meget, meget fortrøstningsfuld på den danske retsstats vegne”.
Justitia Akademi
Justitia Akademi er skabt i samarbejde med Dreyers Fond af tænketanken Justitia.
Undervisningen foregår hos Danske Advokater og er målrettet kandidatstuderende på landets juridiske uddannelser.
På Justitia Akademiet bliver der undervist i nogle af retsstatens byggesten af landets førende universitetsforskere, advokater og juridiske praktikere fra den offentlige og private sektor.
__________________________
Målsætning
Justitia Akademi giver indblik i praktisk viden og grundlæggende teorier om menneskerettigheder, demokrati og retssikkerhed.
Justitia Akademi ruster fremtidens jurister til at tage aktiv del i den samfundsmæssige debat om disse emner.
Justitia Akademi skaber mulighed for at opbygge et netværk blandt andre af landets jurastuderende og relevante personer med fælles interesse for frihedsrettigheder, demokrati og retssikkerhed.
__________________________
Optagelse
Justitia Akademi har optagelse til hhv. forårs-og efterårssemester, hvor et kursusforløb forløber over tre weekender. Samlet for begge hold bliver også afholdt et sommerkursus.
Se mere på justitiaakademi.dk