Ingen kan se ind i fremtiden, men det er alligevel en god ide at forholde sig til den. Derfor afholder Danske Advokater workshops med fremtidsscenarier på programmet, og senest var det hos Aumento Advokatfirma, at der blev sat gang i debatten.
Der er månedlige inspirationsmøder med nye trends og forretningsudvikling på programmet hos Aumento Advokatfirma, der er en hybrid mellem klassisk kontorfællesskab af selvstændige advokatfirmaer og et integreret partnerskab for mere end 60 medarbejdere, heraf 37 advokater. Jens Bang Liebst er advokat, partner og stifter og står for at tilrettelægge de månedlige inspirationsmøder:
”Min ambition er altid at sætte tanker i gang og ruske lidt op i mine kolleger, og det kræver måske af og til at fortegne tingene lidt. I oplægget fra Danske Advokater fik vi præsenteret tre forskellige fremtidsscenarier. Det fik sat gang i debatten og den efterfølgende respons har været positivt fra både yngre kolleger og dem, der har lang erfaring og stærke holdninger til faget”.
Konkurrencen er hård
Som ved hver workshop, Danske Advokater afholder om fremtidsscenarierne, var det også hos Aumento forskelligt, hvad advokaterne hver især så af henholdsvis trusler og perspektiver fremadrettet.
”Generelt ser jeg altid muligheder, og det er også nødvendigt, for som branche trækker vi desværre et spor af mistede muligheder efter os. Vi er nødt til at tænke mere kommercielt og proaktivt, hvis vi også skal stå stærkt i fremtiden,” mener Jens Bang Liebst.
Bag de lettere provokerende udtalelser gemmer sig en respekt for både juraen og advokatkolleger, men det er også et opråb. Det tredje af fremtidsscenarierne handler om hård konkurrence, og den, mener Jens Bang Liebst, for længst er sat ind.
Andre tager over
”Alt for mange advokatopgaver har revisorerne og andre konsulenter allerede sat sig på – og det vil fortsætte. Jeg synes, at advokatstandens samlede vækst burde være langt højere, hvis vi ser på den generelle vækst i konsulentbranchen de sidste årtier,” siger Jens Bang Liebst og påpeger også, at tendensen er problematisk for klienterne:
”I mange tilfælde er advokater ikke gode nok til at synliggøre, hvad eksempelvis en investering i stærk legal risk management kan gøre for en virksomhed. Det både beskytter virksomhedens værdier og styrker dag-til-dag-forretningen ved at fjerne juridisk tvivl og sårbarhed overfor kunder eller samarbejdspartnere. Alt for ofte bliver advokatudgifter set som et nødvendigt onde og ikke et aktivt tilvalg eller en investering for at forbedre eller sikre en position eller forretning”.
Det er især dækningsbidraget, Jens Bang Liebst mener, kommer under betydeligt pres, efterhånden som digitalisering, automatisering og AI tager over. Han tror på, at klienterne generelt vil have more for less, og at advokaterne er nødt til at forholde sig til den tendens for ikke at blive løbet over ende.
”De store kan klare presset længst og investere massivt i teknologi, mens de mindre advokatfirmaer hurtigere vil mærke det, hvis ikke de holder sig til på den teknologiske side,” siger han.
Men måske er der også helt andre tendenser på vej, der trækker i en anden retning.
Læg en strategi for fremtiden
”Jeg ved godt, at jeg tænker meget kommercielt og samtidig er overbevist legaltech-fan, og at jeg er lidt efter mine kolleger i branchen for at være det samme. Ind imellem synes jeg, at vores branche sover tornerosesøvn,” siger Jens Bang Liebst og skifter så perspektivet en anelse:
”Til workshoppen var der også et fremtidsscenarie, jeg ikke havde tænkt over før, og det handler om, hvordan hele bæredygtighedsdagsordenen kommer til at præge vores branche. Der er jo flere tegn på, at de kommende generationer har en anden holdning til vækst og andre værdier, end dem der hidtil har været de styrende. Det ser vi allerede i forbindelse med rekruttering, men det gav stof til eftertanke, hvordan bæredygtigheden vil påvirke ydelser og produkter i advokatbranchen”.
For Danske Advokater har meningen med at afholde workshops aldrig været at skabe afklaring over fremtiden. Det er trods alt et stykke uden for brancheforeningens område. Men det at sætte debatter i gang og gerne får skubbet til nogen i forhold til at lægge en mere fremtidssikker strategi, står medlems- og kursuschef Dorte Carlsson gerne på mål for, når hun drager rundt i landet til workshops.
”Det er en fornøjelse at se den debat, der opstår, når advokater og fuldmægtige tager sig en pause fra hverdagen og diskuterer fremtiden i forhold til deres virksomhed. Vi opstiller scenarier men foreslår ikke løsninger. Hver enkelt advokat og firma må finde deres egne løsninger, men jeg tror på, det bliver bare lidt lettere med vores lille opråb om, hvad der – måske – venter forude”.
Tre fremtidsscenarier
Udgangspunktet for de afholdte workshops er en rapport, Center for Fremtidsforskning har udarbejdet for Danske Advokater.
Rapporten byder på tre forskellige scenarier for, hvordan fremtiden ser ud i 2025 og er bygget på globale tendenser.
1) Den usikre verden er præget af populisme og nationalisme. For advokatbranchen er det arbejdstagers marked, og fokus er på konfliktoptrapning og retssager for optimal indtjening.
2) Det gode samfund stræber mod et højere formål. Det er præget af bærdygtighed og tillid. Advokatbranchen er udvidet med andre faggrupper og tilstræber forlig frem for konflikt.
3) Hård konkurrence er kendetegnet ved kompetence og specialisering – allerede i løbet af studietiden. Klassiske juridiske ydelser er digitaliseret, og advokatfirmaer er specialiserede.
Læs også artiklen Advokaternes fremtid