Vinderprojektet fra arkitektkonkurrencen om en midlertidig pavillon i Kongens Have blev åbnet den 13. september.
Med støtte fra Dreyers Fond udskrev Arkitektforeningen i samarbejde med lokalafdelingen i København i februar en arkitektkonkurrence om en pavillon efter internationalt forbillede. .FABRIC vandt konkurrencen med projektet Trylletromler, som blev åbnet den 13. september i Kongens Have i København. Pavillonen skal rette publikums opmærksomhed mod alternative løsninger indenfor byggeriet og vil være offentlig tilgængelig i en måned.
Bag vinderprojektet Trylletromler står Eric Frijters, Olv Klijn, Greta Mozzachiodi, Guillermo Lavernia, Charlotte Simpson og Ida Fløche Møller, stud.arch. MAA.
Dommerkomiteen præmierede ialt fire forslag og hædrede elleve andre forslag.
Det er Arkitektforeningens ambition at gøre pavillonkonkurrencen til en årlig tilbagevendende tradition, så den danske offentlighed og turister i København får mulighed for at se det ypperligste i moderne og alternativt byggeri i Danmark. Forbilledet er tilsvarende udstillinger i andre lande som for eksempel Serpentine Gallery i London og PS 1 MOMA i New York.
Morgenavisen Jyllands-Posten bragte den 16. september 2013 nedenstående indlæg “Midlertidig magi” af Jane Sandberg, direktør, Arkitektforeningen og Bo Rygaard, direktør, Dreyers Fond.
Hvorfor investere i midlertidig arkitektur ? Det spørgsmål stillede en kritisk journalist for nylig. Spørgsmålet er bestemt ikke irrelevant, for god arkitektur er normalt noget, man forbinder med holdbarhed og historie. Alligevel illustrerer spørgsmålet et (for) begrænset syn på, hvad arkitektur kan og er. I disse dage opføres Trylletromler, designet af hollandske Fabric, i Kongens Have i København – en 300 meter lang skulpturel pavillon i træ, som tømrerelever i ugevis har bygget på som en del af deres eksamen.
Pavillonen er en fortsættelse af generationers tradition med at opføre pavilloner i parker og er et eksempel på et stykke enestående, midlertidig arkitektur, fordi den tilpasser sig de omgivelser, den opføres i. Trylletromler inviterer besøgende til at se Kongens Have fra et nyt perspektiv og er så sart i sin konstruktion, at den historiske have respekteres frem for at blive overrumplet, hvilket desværre sker oftere og oftere med store kommercielle events.
Byens rum er trange, og her skal være plads til alle. Derfor bør devisen om kvalitet frem for kvantitet gælde for de oplevelser, der programmeres i parker, gader og på pladser, og de bør have en æstetisk oplevelsesværdi.
Arkitekter med en vision
Ideen bag Trylletromler kommer fra danske arkitekter med en vision. En vision om at skabe noget spektakulært, en anderledes “walk in the park”, der får os til at lege, undersøge og undre os. De er på rejser til storbyer som London blevet inspireret af steder som Serpentine Gallery, der høster stor succes med kunstneriske pavilloner, der overgår de flestes fantasi. Det kan vi ikke måle os med herhjemme, men vi kan drømme og lade os inspirere.
Trylletromler byder på midlertidig magi til haven og dens brugere i en måned. Den er en gestus, der handler om at se mulighederne i arkitektur som noget andet og mere end bygninger, der skal stå i 200 år. Endelig er den en gave til byens borgere og besøgende, givet ud fra et ønske om, at alle kan være med til at præge byen og til stadighed udfordre dens rammer.
Læs mere her
Se video fra åbningen af pavillonen den 13. september 2013 nedenfor
Trylletromler opening from Arkitektforeningen on Vimeo.
Læs mere om Serpentine Gallery, London
Læs mere om PS 1 MOMA, New York