Pavillonen Poetisk Dagslys inviterer indenfor på Gråbrødretorv frem til 21. oktober 2023 og rykker herefter ud på Holmen ved Det Kongelige Akademi. Med en vandring gennem tre rum er pavillonen et helt dagslyslaboratorium i sin selv, der fremviser vidt forskellige udgaver af det dagslys, de færreste tænker over til hverdag. Det ændrer oplevelsen i pavillonen på, håber lektor Louise Grønlund og arkitekt Claus Pryds, der her sammen fortæller om projektet i en kort film.
Poetisk Dagslys er et udviklingsprojekt, der undersøger, hvordan dagslysets poetiske kvaliteter kan fremme sundhed og trivsel i fremtidens arkitektur. En del af projektet er pavillonen på Gråbrødretorv, der er åbnet på en årstid, hvor sollyset synes uendeligt, og solen står højt på himmelen dagen igennem. Som altid er det for en kort bemærkning, for snart går vi igen mod mørkere tider. Mens vi kryber indenfor, rykker pavillonen til Holmen, og de københavnske turister bliver erstattet, eller i hvert fald suppleret, af arkitektstuderende, der besøger og undersøger pavillonens tre rum med hver sin fortælling om dagslyset.
Det diffuse himmellys. Foto: Laura Stamer
Det rettede sollys. Foto: Laura Stamer
Det reflekterede lys. Foto: Laura Stamer
I Norden har vi lyse somre og mørke vintre, men hvilken betydning har dagslyset i skabelsen af bæredygtig arkitektur? Netop dette spørgsmål undersøger pavillonen Poetisk Dagslys, der i en række af rum viser dagslysets mange forskellige nuancer og stemninger og dets indflydelse på menneskers oplevelse af arkitektur. Louise Grønlund er lektor på Det Kongelige Akademi og projektleder for Poetisk Dagslys. Hun fortæller:
”Dagslyset giver os en forståelse for det sted, vi er i verden og for de rum, vi befinder os i hver dag. Vi glæder os over at se dagslysets foranderlighed fra morgen til aften, og vi oplever, hvordan lys og mørke former de rum, der omgiver os. Dagslysets rumlige egenskaber udfolder sig i pavillonen, og lader os opleve dets sanselige, æstetiske og poetiske potentialer”.
Undersøgelsen indskriver sig i en lang arkitekturhistorisk tradition om brugen af dagslys og kunstigt lys. Det var elementer, der optog for eksempel arkitekterne Steen Eiler Rasmussen og Poul Henningsen, der designede den ikoniske PH-lampe i forsøget på at skabe en lampe, der gav tilstrækkeligt lys uden at blænde. Det er også denne tradition, der ligger til grund for forskningen af dagslys i pavillonen. Når den til oktober 2023 rykker ud på Holmen ved Det Kongelige Akademi, bliver den placeret langs kajkanten, hvor forskningen vil forsætte, og den vil indgå i undervisningen. Ved at fokusere på det specifikke nordiske dagslys er der skabt rum, hvor dagslyset er medskaber af atmosfæren. Idéen er at indsamle studier og erfaring om dagslyset, der kan bruges direkte i forhold til dagslysets potentiale i den grønne omstilling. Louise Grønlund forklarer:
”Når man måler dagslys, er det ofte på en kvantitativ måde. I dette projekt, vil vi balancere de kvalitative aspekter af dagslysets med de kvantitative. Vi vil fokusere på dagslysets oplevelsesmæssige og æstetiske potentiale gennem 1:1 observationer, fotografisk dokumentation og registreringer af de oplevelser, de besøgende har i rummene.”
Særligt her i Norden, hvor der er færre antal timer med dagslys samt en lavere intensitet i lyset, er der behov for at værdsætte dagslysets betydning. Da der er langt flere overskyede dage i Norden, er den overskyede himmel karakteristisk for det nordiske dagslys. Derfor kan dagslys have en afgørende rolle i den grønne omstilling, så rum indrettes understøttende for menneskers behov for dagslys og derigennem øger trivsel og sundhed. Dagslys bidrager til flere elementer i hverdagen som sundhed og velvære.
Menneskets eksponering for dagslys kan spille en rolle i forhold til for eksempel vinterdepressioner, og der er studier, der viser, at strategisk adgang og udsigt til omgivelserne samt dagslys øger menneskers produktivitet med 18 procent. Samtidig tyder forskning også på, at børn lærer 20-26 procent hurtigere i skoler med optimalt dagslys. Udnytter vi dagslyset bedst muligt kan det medføre en energibesparelse på 50-75 procent i dagtimerne på grund af mindre brug af kunstig belysning, hvad der har betydning for den økonomiske bæredygtighed. Og sådan er listen over dagslysets potentialer lang.
Foto: Laura Stamer
Foto: Laura Stamer
Projektet
Projektindehaver er Det Kongelige Akademi, Arkitektur, Design og Konservering, institut for Bygningskunst og Design hvor Louise Grønlund er projektleder for den samlede projektgruppe. Projektet er udviklet i samarbejde med Claus Pryds Arkitekter ApS og AAU BUILD/Nanet Mathiasen samt underrådgivere Aaen Engineering, Holst Engineering ApS og Entreprenør, FYRD! ApS. Projektet er finansieret af Dreyers Fond.
Læs mere om projektet Poetisk Dagslys