Igen i år har jurastuderende fra Aarhus Universitet deltaget i Den Nordiske Procedurekonkurrence, der denne gang blev afholdt i Helsinki. Konkurrencen byggede på en fiktiv case om menneskerettigheder, hvor Højesteretsdommere fra Norden og dommere fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol fungerer som dommere.
Den Nordiske Procedurekonkurrence er en procedurekonkurrence for jurastuderende fra de nordiske lande. Konkurrencen handler om menneskerettigheder og tager udgangspunkt i en fiktiv case om en eller flere rettigheder efter Den Europæiske Menneskerettighedskonvention. Som deltagende i konkurrencen får de studerende et bedre kendskab til menneskerettighederne samtidig med, at de får erfaring med at skrive processkrifter og procedere mundtligt foran dommere. På Aarhus Universitet kan deltagelse i Den Nordiske Procedurekonkurrence vægte op til 10 ECTS-point på kandidatuddannelsen.
I år foregik konkurrencen i Helsinki og fem studerende fra Aarhus Universitet deltog sammen med 10 hold fra hele Norden. De første to dage stod på mingling med de andre hold, faglige indslag som besøg på menneskeretscenteret i Helsinki og oplæg fra den finske udenrigsminister og sightseeing i byen. Om lørdagen blev den mundtlige del af konkurrencen afholdt i byretten i Helsinki, hvor holdene skulle procederede foran højesteretsdommere fra Norden og dommere fra den Europæiske Menneskerettighedsdomstol. Holdet fra Aarhus Universitet gik hele vejen til semifinalen og Louis August Tybirk, der var en af deltagerne på holdet, blev udnævnt som bedste procedør. Han fortæller:
”Det bedste ved at deltage i Den Nordiske Procedurekonkurrence er, at man bliver en del af et hold, som man arbejder tæt sammen med. Holdet bliver internt delt op i ”klager” og ”stat”, hvilket giver en god arbejdsdynamik. Derudover får man gennem konkurrencen mulighed for at dykke ned i menneskerettigheder, som er et spændende retsområde og vigtigt at kende til som jurist.
Den Nordiske Procedurekonkurrence består både af en skriftlig del, hvor man skal skrive et processkrift, og en mundtlig del, hvor man øver sig på at procedere. Begge dele er ikke noget, man lærer på studiet, så det er meget brugbart at have prøvet kræfter med gennem konkurrencen. Under hele forløbet har vi haft en lang række dygtige vejledere, og det har været enormt givende at få så meget feedback fra vejlederne.
Afslutningen på konkurrencen i Helsinki var en kæmpe oplevelse. At få lov til som studerende at procedere foran et dommerpanel, der kun består af højesteretsdommere og dommere fra EMD, er nervepirrende, men også megafedt. Vores hold nåede semifinalen, og det var vi godt tilfredse med, så alle på holdet fik lov til at procedere. Selv modtog jeg prisen for bedste procedør, hvilket jeg også er lidt stolt af. Det var ligeledes sjovt at lære de andre hold fra de nordiske lande at kende gennem sociale arrangementer. Alt i alt var turen til Helsinki en oplevelse, jeg meget sent vil glemme.
Jeg vil uden tvivl anbefale alle andre at ansøge om deltagelse i Den Nordiske Procedurekonkurrence, da det er en unik mulighed, man har som jurastuderende, som ikke kan sammenlignes med noget andet på studiet. Man skal dog være forberedt på at lægge rigtig mange timer i det, men de er det hele værd i forhold til, hvad man får ud af det både fagligt og socialt.”