Som punktum for et langt projekt i Deep Forest Art Land har Spacegirls udgivet den tværfaglige bog ’her här her’, hvor teksterne er flettet sammen med procesmateriale, tegninger og billeder fra projektets forløb. Bogen består af tekster fra en række bidragsydere samt af Spacegirls egne dagbogsnotater, der giver indblik i både op og nedture i byggeproces og udvikling. Tiden som værktøj er et mantra i Spacegirls praksis, og har i særdeleshed også være essentielt i det treårige udviklingsprojekt i skoven.
Foto: David Hugo Cabo
Den interdisciplinær arkitekturpraksis bestående af danske Cisse Bomholt og norske Elisabeth Gellein, opererer i en konstant vekselvirkning mellem teori og praksis. Det ene ernærer det andet i produktionen af ny viden, nye metoder og æstetikker. Særligt i arbejdet med nyudgivelsen “her här her” har teorien fået plads til at vokse. Bogen sætter punktum for et treårigt udviklingsprojekt i kunstskoven Deep Forest Art Land. Her har Spacegirls kredset om steds- og materialeundersøgelser, produktion af bygningsværket Kaffehytten og nu afslutningsvis refleksion og diskussion i bogen ’her här her’. Udover at være tværfaglig er bogen også et tværskandinavisk projekt, hvor tematikker som sted, materialitet, økologi og sprog udfolder en særlig arkitekturpoetik. Og det er der behov for ifølge Spacegirls:
”Gennem workshops og undervisning møder vi mange yngre arkitekter, der elsker deres fag, men som har svært ved at se sig selv i branchen. Det en følelse, vi også kan genkende os selv i. Hvordan skaber vi en bedre forbindelse mellem den gængse arkitekturbranche og arkitektur som kunstnerisk praksis? Vi tror, at vejen frem er at dyrke arkitektureksperimentet, undersøgelsen og åbne op for tværfaglige refleksioner. Erfaringen fra vores hybridpraksis er, at der findes store potentialer for både nytænkning og brobygning, netop i dette spændingsfelt”.
Nye praksisformer
Det tager tid at udvikle nye praksisformer, materialer og metoder. At gøre det kræver reorganisering af både tankemønstre, arbejdsgang og økonomi. Spacegirls er en praksis, der siden 2016 gradvis har famlet, søgt og vokset sig frem. De har hele tiden fokuseret på at producere ny viden fremfor kommercielle produkter. Det siger sig selv, at en tegnestue med en forretningsmodel, der fokuserer på viden frem for produkt, ikke som udgangspunkt er rentabel i dagens økonomi. På trods af dette, er Cisse Bomholt og Elisabeth Gellein sikre på at de projekter, og den type udvikling de bedriver i deres praksis, er et nødvendigt og vigtigt tilskud til både faget og branchen.
”Hvis bare vi kunne arbejde i skovens tid, skabe et værk der kunne vokse i flere hundrede år og udvikle sig i takt med træerne. Men skovens tid er ikke tilgængelig for os, vores tid er en anden. Det er ikke bare menneskekroppens levetid, der begrænser os, men også det uundgåelige faktum at vi er en del af det moderne arbejdsliv. Økonomi, aftaler, deadlines. Skovens tid og vores tid er i konflikt.”
Nænsom er et nøgleord i bogen ’her här her’ af Spacegirls, og på tværs af teksterne bliver der opfordret til netop at være det. Mild i sin omgang med omgivelserne, med naturen, med hinanden. ’Her här her’s sammensurium af tematikker og genrer kan måske ved første øjekast virke tilfældigt. Men læst på tværs af de forskellige tekster, og på tværs af tekst og billeder, vil læseren alligevel fornemme en kontur, for det hele handler om tiden, skoven, naturen og de fællesskaber, vi alle er en del af. Problematikker der er højst aktuelle for fremtidens arkitektur. Med bogen ønsker Spacegirls ikke blot at udfordre arkitektfagets rammer, men også at udfordre arkitektfagets sprog. Som for eksempel i afsnittet “We Love Shacks”:
“Vi famler os frem i sætninger og begynder at fornemme en stemning, måske et materiale, en metode. Hvordan italesætter man den arkitektur, man ønsker at producere? Hvad betyder de ord, man udvælger, og hvilke tanker, æstetikker og fællesskaber kan ordene åbne op for? Vi fæstner os ofte ved sarte ord. Er tiltrukket af deres skrøbelige væsen. Vi kan godt lide ordet nænsom og har snakket meget om netop dét ord hele 2020. Ordet beskriver ikke kun en sindstilstand, men også en mild og hensynsfuld måde at være i verden på. Vi vil forsøge at gå skoven nænsomt i møde.”
Vejen videre
Bogen ’her här her’ er skabt i samarbejde med redaktør Magdalena Rozenberg og giver et indblik i Spacegirls proces og produktion af værket Kaffehytten fra 2021, men er meget mere end blot dokumentation af et arkitektonisk værk. Bogen er både tværfaglig og tværsproglig på henholdsvis dansk, svensk og norsk, og i et eksperimenterende format, der blander både genrer og tematikker, forsøger Spacegirls at gentænke arkitekturpublikationen. De ønsker at undersøge nye måder at tænke, skrive og formidle arkitektur. De vil udfordre fagets gængse praksisformer både sprogligt, æstetisk og organisatorisk. Bogen ’her här her’ skal også på turné i henholdsvis Danmark, Norge og Sverige, med en slags boghappenings hvor ’her här her’ bliver præsenteret gennem tværfaglige panelsamtaler i forskellige iscenesatte rum.
Fremtiden byder på mange flere projekter i samme ånd som udgivelsen og optakten til den. Spacegirls ønsker nemlig at fortsætte med deres faste mantra – at bruge tiden som værktøj i arbejdet med nye projekter. Det vil sige et fortsat fokus på at lade projekter udvikle sig over tid og give dem tid til at modnes. Give tid til eftertanke, tid til at revurdere nødvendige forandringer i arkitektfaget, tid til samtaler og tid til at dyrke nye faglige fællesskaber på tværs af fag og landegrænser. Konkrete fremtidsplaner tæller blandt andet projektet Marka, hvor Spacegirls i samarbejde med arkitekt Thea Chronie-De Maria og Oslo Kommune skal undersøge overgangen mellem byen og skoven rundt om Oslo by. Også et nyt netværk er under opsejling. SNA kalder de det – Skandinavisk netværk for Arkitektur.
Om Spacegirls
Spacegirls er en interdisciplinær arkitekturpraksis bestående af Cisse Bomholt (DK) og Elisabeth Gellein (NO). Begge uddannet fra Det Kongelige Akademi for arkitektur i København. Deres virke bygger på materialeorienteret grundforskning, der via tværfaglige samarbejder og eksperimenter med æstetiske udtryk søger at udvide grænserne for arkitektfaget.
Spacegirls arbejder altid stedsspecifikt og fællesskabsorienteret med et særligt fokus på proces og materialitet. I deres værker, der ofte er af større skala, genfortolker og leger de med arkitektoniske arketyper, som for ek hytten. Materialerne de bygger med er skabt gennem langsomme, repetitive processer, hvor sted og materiale sagte indlejres i hinanden. I samarbejde med byggebranche, kunstnere, grafikere og forfattere, ønsker de at kaste et kritisk blik på arkitektens rolle i samtiden, og udforske en mere følsom tilgang til det at bygge.
Om “her här her”
Bidragsydere
Spacegirls v/ Cisse Bomholt (DK) og Elisabeth Gellein (NO) – Arkitekter
Magdalena Rozenberg (red.) (SE) – Ph.d-stipendiat og litterat
Maja Zander (DK) – Arkitekt og Ph.d-stipendiat
Katarina Bonnevier (SE) – Arkitekt, kunstner og forsker
Gro Lauvland (NO) – Arkitekt, forfatter og forsker
Thomas Juul Andersen (DK) – Arkitekt og Sektionsleder, Teknologisk Institut
Andrea Fjordside Pontoppidan (DK) – Litterat og skribent
Forlag: Another Space (NO)
Redaktør: Magdalena Rozenberg (SE)
Fotos: Hampus Berndtson (SE) og Spacegirls (DK/NO)
Støtter af udgivelsen:
Statens Kunstfond
Dreyers Fond
Nordisk Kulturfond
Danmarks Nationalbanks Jubilæumsfond