Den 24-årige arkitektstuderende Mischa Stæhr har en mission om at gøre hempcrete populært Danmark. Dreyers Fond har støttet hendes studieophold i England, hvor hun er blevet klogere på det bæredygtige byggemateriale.
Under under et udvekslingsophold i Australien for år tilbage, læste Mischa Stæhr en artikel om hempcrete, der frit oversat vil betyde hamp-beton. Hun var straks ’hooked’.
”I Australien brugte jeg en weekend som frivillig for at lære om hempcrete, og da jeg kom hjem, undersøgte jeg, hvem der brugte det i Danmark. Men det gør ingen arkitekter, som jeg er bekendt med, og der er kun bygget få huse med materialet her, som et fransk byggefirma sammen med byggefirmaet Egen vinding & datter står bag,” fortæller Mischa Stæhr.
Isolering og væg i ét
Det viste sig imidlertid, at en af verdens førende firmaer ligger i England. Derfor har Mischa Stæhr nu, støttet af Dreyers Fond, været på fem måneders studieophold hos UK Hempcrete. Her har hun fungeret som arkitekt på tegnestuen og været ude og bygge med det bæredygtige materiale, der består af hampskræver og kalkmørtel.
”Hempcrete er ikke et bærende materiale, men mikset vådt kan det blive støbt om en træramme, der så kan holde taget. Det er ikke kun isolering men udgør hele væggen, der så kan blive beklædt med mørtel eller mursten udvendigt og gips indvendigt,” forklarer Mischa Stæhr.
Træk vejret frit
Der er flere grunde til, at den kandidatstuderende fra Aarhus Arkitektskole er fascineret af hempcrete og drømmer om at få det udbredt på et danske byggemarked. Det handler især om bæredygtighed og indeklima.
”Moderne byggeri er jo som at bo i en lille plasticpose, fordi dampspærre ikke lader huset ånde. Med hampcrete kan vi bo mere økonomisk, bæredygtigt og sundt. Her kan vi trække vejret mere frit,” siger Mischa Stæhr.
Hamp i stedet for halm
Allerede på Christoffer Columbus tid spillede hamp en stor rolle, fordi plantens stærke fibre gav de bedste reb til brug i skibsfarten. Hampplanten kan gro selv i det danske klima og er billig. Hempcrete er dog endnu et dyrt materiale at bruge, fordi det kræver håndværkertimer.
”Halmhuse er på vej frem i Danmark, og mit håb er, at hempcrete også vil vinde frem, fordi det har en endnu bedre performance. Det er optimalt til restaurering af bindingsværkshuse, men kan også bruge til udvidelse af normalt byggeri og selvfølgelig bæredygtigt nybyggeri,” opremser Mischa Stæhr passioneret.