Talent og flid er ikke i sig selv nok til at skabe en sund forretning. Økonomisk sans skal der også til. Derfor har ”Dreyers Fonds legat til styrkelse af nystartede arkitektvirksomheders forretningspotentiale” været uddelt fem år i træk.
I alt 56 nystartede arkitektvirksomheder har siden 2014 været igennem workshopforløbene hos Akademisk Arkitektforening. Fokus har været på forhold som økonomi, strategi, forretningsudvikling, forsikring, kontrakter og ansættelser. Derudover har deltagerne haft en mentor og ikke mindst fået et stærkt netværk.
”Vi har teamet op med flere fra forløbet. På vores hold var fagligt fokus så forskelligt som landskab, bolig, kirker og abstrakte projekter, så vi følte ikke, vi var konkurrenter. Vi har fået et stærkt netværk med andre arkitekter ud af legatforløbet – også på tværs af årgange,” fortæller Søren Pihlman fra lenschow & pihlmann
Forretning skaber ikke sig selv
Hos lenschow & pihlmann var legatforløbet en platform for netværk med andre arkitekter men også for alt det, der følger med at drive forretning.
”Vi fik en økonomisk og forretningsmæssig forståelse, før vi overhoved rigtig var kommet i gang med at drive virksomhed. Nu tager vi den viden for givet, men hvis vi ikke havde fået den på legatforløbet, aner jeg ikke, hvor vi skulle havde fået indsigten fra,” siger Søren Pihlman.
Han og forretningspartneren Kim Lenschow fik under forløbet hjælp af deres mentor til praktiske forhold som bank og forsikringer. I dag bruger de netværket fra forløbet til at vende faglige udfordringer med.
Kim Lenschow og Søren Pihlman fra lenschow & pihlmann
Arkitekter er ikke til økonomi
Også for NORRØN har legatforløbet gjort en stor forskel i forhold til at drive forretning. Arkitektvirksomhedens grundlæggeren mener, er branchen generelt er udfordret på den forretningsmæssige del, fordi skabertrang ofte fylder mere end økonomisk sans.
”Det at få et skarpt greb på sin forretning er måske fokus første dag på CBS, men det er det altså ikke på arkitektskolen. Legatforløbet var for os en anledning til at se på, hvordan vores virksomhed lykkedes som forretning – og ikke kun kunstnerisk,” fortæller Marco Berenthz fra NORRØN og uddyber:
”Det var givtigt at komme ind i maskinrummet og blive opmærksom på forhold og faldgrupper i forhold til for eksempel kontrakter med kunder og medarbejdere. Vi stod netop og skulle i gang med de første ansættelser, så det faldt på et tørt sted. En affødt effekt af forløbet var også at vi som virksomhed fandt vores fokus, der i dag er destinationsudvikling”.
NORRØN er grundlagt af Marco Berenthz (tv) og Poul Høilund, og siden 2015 har Anna Maria Indrio været partner og medejer.
Fra nybegyndere til professionelle
Hvert år er tre deltagere på legatforløbet blevet udvalgt til at udstille på Dreyers Arkitektur Galleri, som Dansk Arkitektur Center huser efteråret igennem. I 2018 var det LETH & GORI, WE Architecture og POINT. Norrøn har også tidligere udstillet.
”Vi var heldige at lov at udstille hos Dreyers Arkitektur Galleri i forbindelse med legatforløbet. Alene at blive udvalgt til dét, betød noget i sig selv. Det var fantastisk som nystartet, og det fik både humøret og selvtilliden til at stige. Det sendte også et stærkt signal udadtil, så vi brugte det i vores kommunikation,” siger Marco Berenthz.
Legatforløbets workshops er blevet afholdt hos Arkitektforeningen, og herfra fortæller vicedirektør Anette Blegvad, hvad der har været særlig positivt.
”Vi er meget glade for samarbejdet med Dreyers Fond, og det er en stor fornøjelse at følge legatmodtagernes udvikling fra de første lidt famlende forsøg på at lave en forretningsplan, til de når frem til på den sidste workshopdag at kunne visualisere deres helt særlige niche og tilhørende forretningsplan”.
Frihed til kunstnerisk udfoldelse
Hos Dreyers Fond har til formål at understøtte arkitektstanden – såvel som advokatstanden – så der er glæde over, at forløbet har gjort en forskel.
”Målet med legatforløbet er at skabe frirum til kunstnerisk fordybelse. Det er svært at tage sig, hvis ikke der er styr på økonomien, og derfor er forretningsforståelse så vigtigt for de unge arkitektvirksomheder,” forklarer Arkitekt MAA Mathilde Petri fra Dreyers Fonds bestyrelse.
Søren Johansen kan bekræfte, at målet er nået for Johansen Skovsted Arkitekter:
”Legatforløbet har været en generel intro til at drive virksomhed. Det gav os en all round basispakke til den del af faget, der ikke handler om den kunstnerisk praksis. Ud over forretningsforståelse har vi også fået en introduktion til et professionelt netværk”.
Søren Johansen og Sebastian Skovsted fra Johansen Skovsted Arkitekter
Foto: Laura Boelskifte
Holdet på Dreyers Fonds Legatforløb 2018
Foto: Nana Reimers
FAKTA: Kort om legatforløbet
Nyetablerede virksomheder med max fem aflagte årsregnskaber har kunne søge legatforløbet fra Dreyers Fond. Desuden har mindst én af virksomhedens ejere/partnere skulle være uddannet på anerkendt arkitektskole samt være medlem af Akademisk Arkitektforening, der har stået for tilrettelæggelsen af de i alt syv workshops med undervisning af toneangivende og markante fagpersoner. Endelig har hver legatmodtager får tilknyttet en indehaver eller direktør for en fremtrædende arkitektvirksomhed som mentor.