Tre arrangementer i initiativet FORUM for kunst, arkitektur, landskab og byudvikling er nu afviklet. Som planlagt blev der delt idéer, viden og erfaringer på tværs af faggrupper. Mest af alt afslørede FORUM det store ønske om og behov for at samtænke arkitektur og kunst – ligesom formålet også er i Dreyers Fonds nye projekt #MATERIALER.
FORUM samlede arkitekter, landskabsarkitekter, kunstnere og bygherrer i samtaler om potentialet i tværfaglige samarbejder. Initiativet var skabt af arkitekt MAA og journalist Tyra Dokkedahl fra Seriously Fun og kunsthistoriker Stenka Hellfach fra Somewhere i samarbejde med Akademisk Arkitektforening og Billedkunstnernes Forbund. Projektet er støttet af Statens Kunstfond og Dreyers Fond.
Samarbejdet mellem Tyra Dokkedahl og Stenka Hellfach startede, da de deltog som sparringspartnere i ‘Dreyers Legat til nystartede arkitektvirksomheder’ i Arkitektforeningen i 2019. I dag rådgiver Tyra Dokkedahl og Stenka Hellfach bygherrer og kommuner om at udvikle en række kunstprojekter i bygninger, byer og landskaber.
Deraf opstod også ideen til FORUM. Tyra Dokkedahl og Stenka Hellfach har ønsket at skabe relationer på tværs af faggrupper samt afdække interessen og behovet for initiativer, der kan løfte samarbejder mellem kunstnere og arkitekter til nye højder, når arkitektur og kunst skal spille sammen og blive større end sig selv. Efter tre intense arrangementer er det tydeligt, de har fat i noget.
Tætpakket program i Taastrup
Det første arrangement i FORUM for kunst, arkitektur, byudvikling og landskab foregik i Taastrup, hvor den nu tidligere formand for Billedkunstnernes Forbund Nis Rømer moderede samtalen imellem de mange oplægsholdere.
Boligsocial leder Katrine Winther fra AKB Taastrupgaard fortalte om KAB’s arbejde med kunst, natur og sameksistens under narrativet ’En Drøm om i morgen’, mens arkitekt og kunstner Gitte Juul fortalte om kunstprojektet Tingstedet, som hun udvikler sammen med Det Grønne Hjørne i Taastrupgaard.
Arkitekt Søren Nielsen fra Tegnestuen Vandkunsten gav et bud på, hvordan KAB og Vandkunsten kunne indarbejde rum for kunsten i den fysiske udvikling af boligområdet.
Efterfølgende fortalte landskabsarkitekt Marie Damsgaard fra SLA om klimasikringsprojektet i Grønningen, Områdefornyelse Nordvest, hvor billedkunstner Kerstin Bergendal har varetaget den beboerinvolverende proces i kunstprojektet ’Apropos En Eng’.
Bergendal viste en film om processen med involvering af beboere, rådgivere og bygherre, der ledte til fælles løsninger, og til sidst fortalte projektleder Ann Lilja fra Københavns Kommune om bygherrerollen, og hvad det kræver at lukke kunsten ind i maskinrummet.
Kunst i bygninger og byrum
Næste arrangement i FORUM blev afholdt på Danmarks Tekniske Universitets Lyngby Campus. Her var Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen, moderator. Ina Borup Nørløv, sektionsleder i DTU Campus Service, lagde ud med at fortælle, hvordan DTU arbejder med at udvikle Lyngby Campus og introducerede kunstprogrammet ‘Kunst, natur og teknologi’ for DTU Lyngby Campus, som Tyra Dokkedahl og Stenka Hellfach har bistået med i 2020-2021.
Laura Utke Graae Jørgensen, projektleder i DTU Campus Service, tog stafetten og fortalte om den vellykkede renovering af bygning 116 og arbejdet med at skabe attraktive studiemiljøer. Dernæst viste billedkunstner Malene Bach og lysdesigner Iben Winther Orton arbejde med lys, farver og tekstil i bygningen, blandt andet de smukke tekstilpaneler og en totalinstallation i auditorie 81, hvor belysningen og en lysprojektion spiller sammen med scenetæppet.
I tredje del tog landskabsarkitekt Marianne Levinsen og billedkunstnerne Aslak Vibæk og Peter Døssing, der udgør kunstnerduoen AVPD, hul på en samtale om, hvilke forhold man som kunstner, arkitekt og bygherre skal være opmærksom på i forskellige samarbejdsformer omkring kunst i byggeriet. Her kom de ind på erfaringer fra konkrete kunstprojekter til Skagens Skipperskole, Terra Incognita, der er Trondheims Minnested efter den 22. juli, og det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på Aalborg Universitet.
Til allersidst fremsagde Iben Winther Orton en trosbekendelse skrevet til lejligheden:
”Jeg tror på Lyset som største livgiver til krop og sjæl.
Jeg tror på belysningskvalitet som skaber af empati i mennesket.
Jeg tror på glæden, skønheden og poesien i Lyset.
Jeg forsager modvilje og tror på modspil.
Jeg tror på tvivlen i mig og fagligheden i dig.”
Afslutning hos Arkitektforeningen
Efter de to tætpakkede events var det sidste FORUM-arrangement mere opsamlende. Akademisk Arkitektforening lagde lokaler til og direktør Lars Autrup bød deltagere velkommen.
Post.doc fra KØS/CBS Ditte Vilstrup Holm bidrog med et oplæg, hvor hun udlagde nye mulighedsrum for samarbejder mellem kunstnere, arkitekter og bygherrer. Her var den vigtigste pointe, at udvikling af tværfaglige samarbejdsprojekter forudsætter, at alle parter er bekendt med rammer og processer for at kunne udfordre grænserne og udvide mulighederne i kunstplaner og kommissioneringsprocesser.
Deltagerne blev også samlet i tværfaglige grupper til samtaler om idéer og ønsker til kommende FORUM initiativer. Stenka Hellfach og Tyra Dokkedahl samlede op på de mange input, idéer og forslag til initiativer fra oplægsholdere, deltagere og øvrigt interesserede. Erfaringer, idéer og ønsker samles op i et idékatalog, som sendes til alle samarbejdspartnere. Idékataloget danner udgangspunktet for nye FORUM-initiativer i 2022-2023, som allerede nu er i støbeskeen.
FORUM er et selvstændigt initiativ, men det er også en trend at tænke mere på tværs. Ikke kun blandt ingeniører og arkitekter, men også mellem arkitekturen og kunsten, hvorfor Dreyers Fond har Open Call for arkitekter og kunstnere. Ønsket er ideer til og forestillinger om udvikling og brug af materialer på nye måder, og legatet udgør 250.000 kroner.
Fotos: Jan Klint Poulsen