Black Circle er en scene med fysisk afstand, der kan skabe kulturoplevelser og muligheder i en tid, hvor fysisk afstand er et krav. Dreyers Fond bidrager til at realisere prototypen for denne pandemi-scene med private kabiner, hvor publikum kan komme tæt på kunsten.
Det traditionelle scenerum med lange kompakte stolerækker, social mingling og eksponering i foyer-området, og en enkelt indgang til alle publikummer, har vist sig ikke at være pandemiegnet.
Corona-krisen har tydeliggjort, at der permanent er publikumssegmenter, som afholder sig fra at opsøge scenekunst på grund af nedsat immunforsvar og frygt for smittefare. Derfor er det blevet interessant at finde løsninger, der gør det muligt at se scenekunst og høre koncerter, når pandemier rammer, eller nogen er særligt sårbare.
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2021/03/Black-Circle-Exterior_RGB-scaled.jpg)
En ny slags scene
Arkitekt MAA Humberto Baeza og Emilie Lund fra Eluda Dance Co. i samarbejde med arkitekt MAA Marius Costan har skabt en arkitektonisk løsning, der nu gør det muligt at samles om scenekunsten med afstand. Black Circle har et cirkulær design, kabiner og mange indgange, der giver publikum mulighed for at se og opleve intimkoncerter og scenekunst uden at skulle tænke på smittefare.
Publikum kan online købe adgang til egen kabine med egen individuelle indgang og plads til to, tre eller fem personer, hvorfra de kan se scenen og de øvrige publikummer igennem plexiglasvægge. Scenen er en træstruktur i flytbare moduler, hvor tagkonstruktionens stjerneform over scenen i midten af pavillonen trækker linjer mellem publikum og underbygge den fælles oplevelse trods adskillelsen.
”Jeg glæder mig utrolig meget til, at vi får bygget og afprøvet scenen. Black Circle skal på kort sigt give publikum mulighed for at opleve live scenekunst i corona-trygge omgivelser, og vi håber med de mange indgange og individuelle kabiner at kunne tiltrække målgrupper, der føler sig udsatte sundhedsmæssigt eller socialt, så scenekunsten gøres tilgængelig for flest muligt i samfundet,” siger Emilie Lund fra Eluda Dance Co., der er initiativtager til projektet.
Klar til publikum i april
Bag scenen står et konsortium, der foruden initiativtagerne består af Nordisk Teater Laboratorium, Black Box Dance Company, Operaen i Midten, Dansk Talentakademi, Teater Fluks og Hakkehuset.
Desuden er der aftalt en række kunstneriske samarbejder med Ensemble MidtVest, scenekunstneren Jon Stage og poeten Daniel Boysen. Sammen afprøver og udvikler alle involverede scenens potentiale. Konsortiet spænder over genrer fra opera til contemporary dans, så publikum bliver præsenteret for en stor variation af kunstnerisk indhold på scenen.
”Der er ingen tvivl om behovet for scenen, og velviljen over for projektet er fantastisk. Allerede det, at vi nu er kulturinstitutioner og kunstnere, som på tværs af genrer samarbejder om scenen, er utrolig værdifuldt,” mener Emilie Lund.
Forventningen er at invitere det første publikum indenfor i april måned. Scenen bliver i første omgang opstillet ved Odin Teatret i Holstebro, hvor Nordisk Teater Laboratorium er medvært og co-producent i første sæson. Herefter kan scenen flyttes og besøge andre institutioner og byer. Emilie Lund opsummerer:
”I Black Circle vil vi eksperimentere med scenerummet, og det kunstneriske udtryk som scenen er ramme for. Det er vores synspunkt at udsatte brugergrupper altid skal kunne komme til live scenekunst oplevelser”.
Scenen er støttet af Dreyers Fond, Statens Kunstfond ”Sammen om Kunsten”, Region Midtjyllands Udviklingspulje og Nationalbankens Jubilæums Fond.
Læs mere på BlackCircleStage.com