København danner i sommeren 2023 rammen om UIA Verdenskongressen for arkitekter med undertitlen ’Sustainable Futures – Leave no one behind’. København er desuden officielt udnævnt af UNESCO og UIA til Verdensarkitekturhovedstad i hele 2023 – World Capital of Architecture 2023. Dette løber parallelt med UIA2023CPH, hvor fokus er på bæredygtigt og inkluderende byggeri, og hvor verdenskendte navne inden for arkitektur og bæredygtighed kommer til København. Find foreløbigt program og billetsalg hos UIA2023CPH.
Foto af Kroyersplads: Martin Heiberg | Foto af BLOX: Rasmus Hjortshøj
I hele den internationale arkitektforenings historie (Union Internationale des Architectes) har World Congress of Architects aldrig fundet sted i Norden. Det gør den nu. Under titlen ”Sustainable Futures – Leave no one behind” finder kongressen UIA2023CPH sted fra den 2. til den 6. juli 2023. Her bliver søgt svar på nogen af tidens tunge spørgsmål: Hvordan kan arkitektur løse nogle af klimaforandringerne? Kan arkitekter være med til at forbedre folkesundheden? Kan vi igennem arkitektur understøtte og skabe stærke fællesskaber globalt? Disse og flere spørgsmål bliver adresseret, når København inviterer 10.000 internationale og danske deltagere til dialog om, hvordan arkitektur er en helt central spiller til øget bæredygtighed. Den 28. verdenskongres præsenterer stærke hovedtalere som blandt andet:
- Bjarke Ingels, Arkitekt, stifter, BIG
- Chimamanda Ngozi Adichie – Prisvindende forfatter
- Chris Downey – Stifter, Architecture for the Blind
- Christian Benimana – Arkitekt, medstifter, African Design Centres. Direktør, MASS Design Group
- Connie Hedegaard – Tidligere miljøminister, klima- og energiminister og klimakommissær i EU
- Elisabeth Timme – Arkitekt, medstifter, Office of Office
- Francis Kéré – Arkitekt, stifter, Kéré Architecture
- Jim Hagemann Snabe – Bestyrelsesformand, Siemens. Bestyrelsesmedlem, World Economic Forum
- Kunlé Adeyemi – Arkitekt, professor og udviklingsstrateg. Stifter og rektor på NLÉ
- Maria Neira – Direktør for Verdenssundhedsorganisationen WHOs afdeling for miljø, klimaforandringer og sundhed
- Mette Skjold – Adm. direktør og partner, SLA
- Partha Dasgupta – Professor Emeritus i økonomi på Cambridge Universitet
- Ursula von der Leyen – tbc, Formand for Europa-Kommissionen
Nogle af hovedtalerne på UIA2023 i København. Øverst fra vestre: Chimamanda Ngozi Adichie, Jim Hagemann Snabe, Ursula von der Leyen (tbc) og Bjarke Ingels. Nederst fra venstre: Maria Neira, Francis Kéré, Partha Dasgupta og Kunlé Adeyemi.
I kongressens program vil der udover hovedtalerne være en bred vifte af andre kompetente oplægsholdere som blandt andet Anders Lendager, Anna Heringer, Anna Rubbo, Arif Hasan, Billie Faircloth, Camilla Ryhl, Camilla van Deurs, Carlo Ratti, Carlos Moreno, Cora Valloire, Dorte Mandrup, Ellen Braae, Jan Gehl, Juan Du, Julia Gamolina, Kent Martinussen, Magda Mostafa, Maibritt Pedersen Zari, Martha Lewis, Merve Bedir, Mette Ramsgaard Thomsen, Rainer Mahlamäki, Ruth Baumeister, Sandi Hilal, Shelley McNamara, Tokunbo Omisore, Yvonne Farrell. Præsident for UIA2023CPH, vicepræsident i UIA samt arkitekt og institutleder på Det Kongelige Akademi, Natalie Mossin fortæller:
”Kongressens talere bringer hver især en unik viden om arkitektur og bæredygtighed til kongressen. Udgangspunktet for hvordan denne viden deles på kongressen er ikke enetaler, men dialoger, så vi sammen kan udvikle nye forståelser og perspektiver. Samtalerne spænder på tværs af Verdensmålene og på tværs af forskelle i geografi og kultur, og vi håber at de samlet set vil kunne inspirere til handling i det byggede miljø, i Danmark og internationalt.”
Seks temaer med udgangspunkt i verdensmål
UIA2023CPH har omsat de 17 Verdensmål til seks temaer, som udgør den faglige ramme om kongressen: Climate Adaptation, Rethinking Resources, Resilient Communities, Health, Inclusivity og Partnerships of Change. Gennem de seks temaer vil hovedtalerne og alle øvrige bidragsydere sætte fokus på hvordan arkitekturen kan være et væsentligt værktøj til at sikre bæredygtige metoder og løsninger indenfor arkitekturens område før 2030, hvor FN’s 17 Verdensmål skal være indfriet. Præsidenten for UIA2023CPH Natalie Mossin siger:
”Verdenskongressens program har fokus på bæredygtighed i arkitekturen, både menneskeligt og miljømæssigt, og på tværs af alle 17 Verdensmål. Udfordringerne er akutte og globale, og vi må dele vores viden og erfaringer på tværs af grænser – ellers kan vi ikke opnå de ændringer i byggeriet, der er brug for. Det vi håber, er at alle delegerede forlader kongressen som ambassadører for bæredygtig forandring og med inspiration til handling i egen praksis”.
UIA Verdenskongres er en nøglebegivenhed inden for arkitekturen. Den har fundet sted hvert 3. år siden 1948. Kongressen bringer hver gang tusindvis af deltagere fra hele verden sammen, og det er her, at der bliver delt viden, indsigt og nye tanker om arkitektur. Hver af UIAs verdenskongresser fokuserer på et specifikt arkitekturrelateret tema, udviklet af faglige personligheder fra den internationale arkitektur-, planlægnings- og byggebranche.
UIA2023CPH inviterer arkitekter og professionelle fra det byggede miljø til at deltage i København i juli 2023, hvor flere end 10.000 fagligt professionelle forventes at deltage. Udover de mange oplæg, som primært vil blive afholdt i Bella Center, vil der være udstillinger, pavilloner i byen, guidede cykel -, bus- og gåture, byggepladsbesøg, sociale events og meget mere. Læs mere om UIA Verdenskongressen for arkitekter på UIA2023CPH.ORG.
København som Verdensarkitekturhovedstad
Parallelt med UIA2023CPH er København officielt udnævnt af UNESCO og UIA til Verdensarkitekturhovedstad i hele 2023 (World Capital of Architecture 2023). UNESCO og UIA lancerede initiativet med ”Verdensarkitekturhovedstad” for at sætte fokus på værdien af arkitektur, byplanlægning og bæredygtig byudvikling. København er den anden by der er blevet udnævnt som World Capital of Architecture. Den første by var Rio i 2021.
Se videoen: CamillaVanDeurs – LeaveNoOneBehind -DANSK
Se videoen: Jan Gehl – Bicycling – DANSK
FAKTA
UIA World Congress of Architects CPH 2023
Titel
UIA World Congress of Architects CPH 2023
Sustainable Futures – Leave No One Behind
Hvornår
2.- 6. juli 2023
Hvor
I København. Bella Center Copenhagen vil danne rammen om selve kongressen, men der bliver spændende aktiviteter spredt ud over hele København.
UNESCO har samtidig udnævnt København til Verdensarkitekturhovedstad i hele 2023. Verdenskongressen bliver årets største begivenhed indenfor bæredygtig arkitektur.
Hvem
Interessenter fra alle dele af det byggede miljø: blandt andre professionelle fra danske og internationale arkitektvirksomheder, byplanlæggere, byggebranchen, investorer, forskere, studerende, NGO’er og politikere.
Kongressen regner med over 10.000 besøgende og 25.000 onlinegæster.
Hvorfor
Det er Verdenskongressens mål at gøre arkitekturen til en helt central spiller i forhold til at nå FN’s 17 verdensmål. Kongressen skal være med til at sikre, at der globalt set bliver etableret bæredygtige metoder og løsninger indenfor alle arkitekturens områder, før vi når 2030.
Hvad
300+ events, talks, den nyeste og mest banebrydende forskning, debatter, master classes, symposier, udstillinger, inspirerende ture, side events, sociale arrangementer, middage, musik, kultur og meget mere.
Bagom
Union Internationale des Architectes (International Union of Architects) blev grundlagt i Schweiz i 1948, hvor et ødelagt Europa skulle genopbygges efter 2. verdenskrig. Når UIA i 2023 fylder 75 år, er organisationen vokset fra de originale 27 delegater til 115 medlemslande fordelt på alle kontinenter. UIA repræsenterer i dag omkring 1,3 millioner arkitekter.
UIA er anerkendt af FN som NGO og samler som det eneste arkitektforbund, der. arbejder på internationalt niveau, arkitektforbund- og foreninger fra hele verden
UIAs Nordiske region vandt værtsskabet for verdenskongressen i 2023 på Verdenskongressen i Seoul i 2017. Den Nordiske Region består ud over Danmark af Finland, Færøerne, Island, Norge og Sverige.
Partnere
Founding Partnere er UIA, Akademisk Arkitektforening, Det Kongelige Akademi
–Arkitektur, Design, Konservering, Arkitektskolen Aarhus, Realdania, Dreyers Fond, Bevica Fonden.
Øvrige partnere er Københavns kommune, Wonderful Copenhagen, Dansk Arkitektur Center, CAP-Partners, Bella Center Copenhagen, Creative Denmark, Copenhagen Capacity, Visit Copenhagen
Mål
Som en del af kongressens bæredygtige profil bestræber UIA sig på at holde CO2-aftrykket så lavt som muligt. Derfor opfordrer de også deres kongresdeltagere til at benytte sig af kollektiv trafik, ligesom de opmuntrer til at tage familien med og holde sommerferie i Danmark og Norden.
Kongressen har et stort fokus på både fysisk og online tilgængelighed. Løsninger baseret på universelt design sørger for, at deltagere på kongressen så vidt muligt også har adgang til ture og aktiviteter. En bred vifte af online aktiviteter sikrer, at de, der er forhindret i at være med til den fysiske kongres, kan være med online.