Voldgiftsinstituttet og ICC Danmark havde den 15. september 2022 inviteret til den tredje Copenhagen Arbitration Day, hvor der deltog cirka 200 tilmeldte fra ind- og udland i konferencen, hvor det overordnede tema var ”The Arbitrator and the Law”. Anerkendte voldgiftseksperter fra ind- og udland deltog og emnerne var alsidige.
Første oplægsholder på Copenhagen Arbitration Day 2022 var professor, dr.jur. Mads Bryde Andersen. Han fokuserede i sit indlæg på risikoen for som voldgiftsdommer at blive mødt med erstatningsansvar. Et af tegnene på stigende risiko for at blive mødt med krav om erstatning er, at voldgiftsdommere oftere bliver indkaldt som vidner i sager om tilsidesættelse af voldgiftskendelser. Mads Bryde Andersen kom i sit indlæg med forslag til, hvordan man som voldgiftsdommer kan undgå at ifalde ansvar og satte spørgsmålstegn ved, om voldgiftsdommere i det hele taget er omfattet af den almindelige vidnepligt, der gælder efter retsplejeloven.
Dr. jur. Mads Bryde Andersen
Professor Mads Bryde Andersen blev efterfulgt af den tyske advokat Ulrike Gantenberg, der angav, at flere voldgiftssager burde kunne forliges undervejs. Hun efterlyste især, at voldgiftsdommerne indtog en mere aktiv rolle i forhold til at forlige sagerne. Der er både tid og penge at spare, hvis voldgiftsdommerne på denne måde medvirker til at afdække eventuelle forligsmuligheder, så opgaven ikke kun ligger hos parterne, hvilket der ellers er tradition for efter blandt andet dansk voldgiftspraksis.
Advokat Ulrike Gantenberg
Herefter fortsatte konferencen med indlæg fra landsdommer Julie Arnth Jørgensen, professor, dr.jur. Amund Bjøranger Tørum og advokat Jacob Christian Jørgensen, der hver især gav forskellige perspektiver på princippet om Jura Novit Curia, det vil sige grundsætningen om, at retten kender retsreglerne og ved, hvordan de anvendes, og gør det af egen drift.
Den efterfølgende paneldebat blev modereret af advokat Lotte Eskesen, hvor indlægsholderne blandt andet havde lejlighed til at drøfte, i hvilket omfang en voldgiftsdommer af egen drift kan efterspørge nye beviser, parternes stillingtagen til retsregler, som parterne har overset eller afklaring af parternes påstande. Der var enighed om, at voldgiftsretten har ganske frie hænder til at rejse sådanne spørgsmål, så længe det ikke bliver vurderet til at ske for at hjælpe en part, idet der i så fald kan opstå spørgsmål om voldgiftsdommerens habilitet.
Det sidste store indlæg blev leveret af den franske advokat Michael Ostrove, der er vicepræsident for ICC International Court of Arbitration med hovedsæde i Paris. Emnet for Michael Ostroves indlæg var de udfordringer, som voldgiftsinstitutionerne står overfor i de kommende år. Han betonede, at der nu er tegn på, at der i højere grad efterspørges lokal tvistløsning fremfor tvistløsning via store centrale voldgiftsinstitutter. Hvis de store voldgiftsinstitutter fortsat skal være relevante aktører, er der derfor behov for at nytænke de produkter og services, som udbydes via institutterne.
Advokat og vicepræsident for ICC International Court of Arbitration Michael Ostrove
Voldgiftsinstituttets formand, advokat Jeppe Skadhauge rundede dagen af med en præsentation af Voldgiftsinstituttets nye regler om hurtig voldgiftskendelse samt en opfordring til de fremmødte om at abonnere på instituttets nyhedsbrev, der for første gang gik i luften på dagen for konferencen.
Advokat og formand for Voldgiftsinstituttet Jeppe Skadhauge
Arrangement blev gennemført i enestående rammer i Industriens Hus, hvor DI’s viceadm. direktør Thomas Bustrup bød velkommen på vegne af ICC Danmark.
Arrangørerne af dette års Copenhagen Arbitration Day, advokat René Offersen og generalsekretær Steffen Pihlblad, er overordentligt tilfredse med forløbet af kongressen, der blandt andet er muliggjort med støtte fra Dreyers Fond. De vil arbejde for at vende tilbage med den fjerde udgave af Copenhagen Arbitration Day næste år.
Advokat René Offersen og generalsekretær Steffen Pihlblad
Programmet for Copenhagen Arbitration Day og plancherne fra dagens indlægsholdere er tilgængelige på www.voldgiftsinstituttet.dk.