WORKS+WORDS

6. december 2019

Ny biennale med europæiske arkitekter viser, hvordan kunstneriske overvejelser spiller ind, når arkitekter arbejder med både konkret problemløsning og fabulerende værker. Den nye udstilling WORKS+WORDS 2019 hos KADK er støttet af Dreyers Fond og giver et indblik i arkitektens kreative hjerne.


WORKS+WORDS 2019 er en udstilling om kunstnerisk udvikling, hvor KADK åbner dørene ind til de tanker, som markante arkitekter gør sig, mens de skaber bygninger, byer og landskaber. Arkitekterne kommer fra otte europæiske lande, og det er muligt at opleve deres værker i udstillingssalen på Danneskiold-Samsøes Allé 51 frem til 19. januar.

Fokus på bæredygtig udvikling

KADK arbejder i sine uddannelser og forskning med kunstnerisk udvikling som en af hjørnestenene og vil med udstillingen vise, hvordan kunstneriske processer kan befrugte byggeri og produktion og være med til at komme med bud på løsning af samfundsproblemer.

Som en ledetråd for udstillingen er de blevet bedt om at forholde sig FN’s verdensmål for bæredygtig udvikling og dermed forholdet mellem mennesker, natur og bygninger. Gennem værkerne og den tilhørende udstillingsavis reflekterer arkitekterne over, hvordan og hvorfor deres resultater er fremkommet.

WORKS+WORDS 2019 er ikke en udstilling med konkrete modeller og skitser for de kommende årtiers boligbyggeri langs københavnske havnefronter med altaner og parkeringskældre. Beskueren træder snarere ind i et legende og undersøgende univers, hvor de 30 indslag bevæger sig fra det fabulerende til den mere nøgternt beskrivende billedfortælling.


Fra drømmende til konkret

Anne Romme og Jacob Sebastian Bangs ’Nova Insula Utopia’ står som eksempel på det fabulerende. Her viser modeller og skitser til en flydende ø i science fiction-design, hvor en ny verden kan tage sin begyndelse efter klimakatastrofen.

Den mere nøgternt beskrivende billedfortælling er illustreret med huset på Orchard Street i London. Det rummer arkitektfirmaet Sarah Wigglesworth Architects og blev bygget som et eksperiment. Gennem årtier har det været et levende prøvehus for arkitektoniske ideer.

Udstillingen er kurateret af Peter Bertram, Christina Capetillo og Anders Abraham, der efter open call har udvalgt 26 indslag i kategorierne realiseret værk, forslag eller grundforskning.  Desuden er fire internationalt anerkendte og erfarne arkitekter blevet inviteret til at udstille. Foruden Sarah Wigglesworth er det Peter Märkli, Francesca Torzo og Günther Vogt.

Works+Words er en biennale, som skal udvikle sig for gang for gang. For to år siden var der inviteret nordiske arkitekter, denne gang er det europæiske, og næste gang bliver det arkitekter fra hele verden.


Case: A House Like Me

Arkitekt Nicolai Bo Andersens udstillede værk er et helt enkelt hus i skala en til fem. Bygget udelukkende i træ. Med høj tagrejsning og en stram geometri af synlige trækonstruktioner indvendigt. Er det moderne eller gammeldags? Fremsynet eller tilbageskuende? Som andre indslag på denne udstilling er huset et statement. En refleksion over arkitektens praksis og ansvar i Antropocæn – den aktuelle epoke i historien, hvor menneskets aktiviteter permanent har ændret livet på kloden.


Huset er bygget med bæredygtige materialer og et æstetisk udtryk, som er modstandsdygtigt overfor skiftende luner i kulturen. Et stille værk. Huse skal ikke larme, mener arkitekten, men være karakterfulde rammer om menneskers liv, og for Nicolai Bo Andersen er værket et svar på, hvordan vi kan tage bedre hånd om jordens ressourcer. Titlen er ’A House Like Me’ antyder, at huset minder om et menneske. Med hud (træbeklædningen) og skelet (de synlige indvendige bærekonstruktioner).

”Hvis et hus minder om et menneske, kan det være, at vi er mere tilbøjelige til at passe godt på det”, siger Nicolai Bo Andersen, der er uddannet og siden ansat på KADK som leder af kandidatprogrammet i Kulturarv, Transformation og Restaurering.

FAKTA

WORKS+WORDS 2019

2nd Biennale for Artistic Research in Architecture at KADK

Udstillingsperiode:  28. november-19. januar

Åbningstid: kl. 11:00 – 18:00 alle hverdage

Adgang: Gratis

Adresse:

KADK
Udstillingen
Danneskiold-Samsøes Allé 51-53
1435 København K

 

*Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering

MERE FRA KADK

Læs også om den forrige udstilling fra KADK:

CLIMATE – Change for a sustainable future