Dreyers Kollegie er et nyt københavnerkollegie med en særlig profil. Når kollegiet står færdigt, skal det rumme et mangfoldigt og inkluderende fællesskab mellem studerende fra jura- og arkitektstudiet, derunder i særlig grad unge med begrænsede muligheder.
Dreyers Kollegie på Vesterbro er for arkitekt- og jurastuderende fra hele landet. Dreyers Fond står bag kollegiet, som indrettes i en ejendom på Vesterbrogade 75. Kollegiet kommer dermed til at ligge centralt på Vesterbro midt i det pulserende storbyliv med caféer, restauranter, barer, fitness og indkøbsmuligheder i gåafstand og tæt på både Det Juridiske Fakultet og Arkitektskolen.
Mangfoldigt fællesskab
Arkitektur- og jurastudiet er begge krævende studiemiljøer med stort pres på den enkelte for at præstere. Dreyers Kollegie skal udgøre en tryg base, der kan give flere unge mulighed for at gennemføre de to studier – uanset køn, alder, etnicitet, socioøkonomisk baggrund og fysisk og psykisk kapacitet. Kollegiet skal være et mangfoldigt og inkluderende fællesskab, hvor studerende fra jura- og arkitektstudiet kan bo, leve, lære og udvikle idéer og handlingsfællesskaber sammen.
Jura og arkitektur er to uddannelsesretninger med grundlæggende indflydelse på samfundet. En større diversitet på de to studier og et tættere fællesskab imellem dem vil derfor også bidrage positivt samfundsmæssigt.
De unge i fokus
Dreyers Fond har til formål at fremme advokat- og arkitektbranchens udvikling og samspil med samfundet. Fonden ønsker også at bidrage til at løse samfundsmæssige udfordringer ved at aktivere juraen og arkitekturen på nye måder. Med Dreyers Kollegie vil fonden involvere de yngre generationer inden for arkitekt- og jurafaget og aktivere flere unge i vigtige samfundsmæssige dagsordener.
Fonden ønsker også, at de unge selv er med til at skabe det sted, de skal bo. Derfor er rådgivningsvirksomheden Hele Landet sat til at udvikle og etablere kollegiet i fællesskab med en gruppe af studerende.
Bygningen
Vesterbrogade 75 ligger på hjørnet af Vesterbrogade og Oehlenschlægersgade. Ejendommens samlede areal udgør 2.481 kvadratmeter med både bolig og erhverv fordelt på fem etager samt udnyttet tagetage og delvis kælderetage.
Bygningen mod Vesterbrogade er opført omkring 1860 og blev sammenbygget og i den forbindelse ombygget omkring 1920. I de efterfølgende 100 år er bygningen ombygget en række gange og har bl.a. huset den underlødige biograf Hawaii Bio og senere beværtningen Guldregn.
En farvearkæologisk undersøgelse har vist, at facaden nuværende farve adskiller sig fra den oprindelige. For at nærme sig det oprindelige udtryk bliver facaderne derfor pudset og tilført en hvidgrå kalkfarve.
Rum til fællesskab
Tegnestuen Vandkunsten står for transformationen af den gamle ejendom. Vandkunsten er en dansk arkitektvirksomhed, som gennem halvtreds år har udfordret byggeriets rutiner, og som er kendt for deres arbejde med at skabe nye boformer og fællesskaber.
Dreyers Kollegie indrettes også med fokus på fællesskab. Beboerne vil mødes naturligt i det daglige bl.a. i gårdhaven, i fælleskøkkenerne, og på tagterrasserne. På hver etage indrettes et fælles opholdsrum, som kan benyttes af beboere på tværs af etager til f.eks. bibliotek, studieplads, musikrum, tv-stue, bordfodbold eller byttebiks. I kælderen vil der være adgang til cykelkælder og værksted, og vaskeri og tørrerum placeres i stueetagen. Der vil fortsat være erhverv i stueplan.
Den enkelte bolig indrettes med fast inventar til opbevaringsplads, garderobe og håndvask og med trægulve. På de nederste etager kan man komme helt tæt på byens puls i siddenicherne i vinduet. I tagetagen kan man nyde udsigten over byens tage fra sin karnap.
Fakta
Adresse: Vesterbrogade 75
Bygherre: Dreyers Fond
Arkitekt: Vandkunsten
Hovedentreprenør: Jakon A/S
Bygherrerådgiver: SCHØDT
Byggeledelse: MM arkitekter
Miljørådgivning: Dansk Miljø Analyse
Farvearkæologer: Eltang & Rygaard Konservering
Konceptudvikling og brugerinddragelse: Hele Landet
Kontakt
Vil du vide mere om byggeprocessen, kan du skrive til SCHØDT på: [email protected].
Er du studerende på jura eller arkitektur, og vil du gerne hjælpe Dreyers Fond med at udvikle konceptet for det nye kollegie, kan du skrive til Hele Landet på: [email protected].
Arbejder du for en NGO, og er du interesseret i at samarbejde med Dreyers Fond og kollegiet, kan du skrive til Hele Landet på [email protected].
Pressehenvendelser: [email protected]