De to organisationer Stenbroens Jurister og Arkitekter Uden Grænser modtager Dreyers Pris 2023. Med æren følger én million kroner til hver af de to organisationer, samt mulighed for at afholde et fælles fagligt arrangement. For at øge synlighed og kendskabsgrad for Stenbroens Jurister og Arkitekter Uden Grænser har Dreyers Fond som en del af prisen også fået produceret fem korte film om hver organisation. Se filmene og læs mere om henholdsvis Stenbroens Jurister og Arkitekter Uden Grænser.
”Dreyers Pris er en fornyet udgave af vores tidligere hæderspris, som Dreyers Fond har uddelt siden 1982. Med Dreyers Pris 2023 er det første gang, vi uddeler en pris til to organisationer, og det er første gang, at fonden giver én million kroner til hver af de to prismodtagere. Det er Stenbroens Jurister og Arkitekter Uden Grænser, der modtager Dreyers Pris 2023, fordi de har gjort en positiv forskel inden for henholdsvis jura og arkitektur”.
Det siger Bo Rygaard, adm. direktør i Dreyers Fond, der med Dreyers Pris markerer en ny æra, hvor fonden fører en lang tradition videre i et mere moderne format, med film, faglige arrangementer og frem for alt en kraftig forhøjet økonomisk anerkendelse. De to organisationer Stenbroens Jurister og Arkitekter Uden Grænser bliver de første til at modtage Dreyers Pris og bestyrelsesformand, advokat Claus Barrett Christiansen forklarer hvorfor valget er faldet på Stenbroens Jurister:
”På advokatsiden går Dreyers Pris 2023 til Stenbroens Jurister. De har nogen af landets bedste jurister, som bruger deres juridiske faglighed på at hjælpe mennesker, der ikke har det godt, og som ellers ikke havde fået juridisk rådgivning. Det gør en kæmpe forskel for samfundets mest udsatte, at de får kvalificeret juridisk hjælp, for de bliver ofte løbet over ende, uden nogen bekymrer sig om det. Stenbroens Jurister kan tjene som stor inspiration for deres kolleger i advokatbranchen, for de viser, at de bedste juridiske hjerner ikke kun hører til på store advokatkontorer. Juridisk rådgivning på et højt fagligt niveau er lige så vigtigt for mennesker på gaden som for store virksomheder”.
Denne fulde film om Stenbroens Jurister varer et kvarter. Se den eventuelt som fem korte temafilm, der er samlet i artiklen om Stenbroens Jurister.
Styrket fundament som mål
”Dreyers Fond har været med til at finansiere Stenbroens Jurister, siden de startede op, og vi gør det stadigvæk. Siden er andre gode donorer kommet til, blandt andet Salling Fonden og en række advokatfirmaer har hjulpet Stenbroens Jurister med at starte op i Aarhus. Nu håber vi Stenbroens Jurister kommer på Finansloven, så de kan hjælpe endnu flere, for de påtager sig en stor samfundsopgave, som vi alle skal være glade for, bliver løst. Retssikkerhed er for alle, men kommer ikke af sig selv”.
Det siger bestyrelsesformand Claus Barrett Christiansen og arkitektfagligt bestyrelsesmedlem Kathrin Gimmel påpeger også behovet for et styrket fundament i sin begrundelse for valget af Arkitekter Uden Grænser som prismodtagere:
”På arkitektsiden går Dreyers Pris 2023 til Arkitekter Uden Grænser, fordi de beskæftiger sig med globale problemstillinger som klimakrisen og social ulighed. De viser, at arkitektur kan være med til at gøre en forskel på tværs af skala, fordi de både arbejder med strategisk planlægning og opført byggeri i tæt samarbejde med de lokale aktører, der skal bruge byggeriet i hverdagen. Ved at tildele Arkitekter Uden Grænser denne pris ønsker vi også styrke organisationen og give dem mere fodfæste i faget, så de fremover tiltrækker endnu flere dygtige kræfter til at bidrage til den dygtige dagsorden”.
Denne fulde film om Arkitekter Uden Grænser varer et kvarter. Se den eventuelt som fem korte temafilm, der er samlet i artiklen om Arkitekter Uden Grænser.
Inspiration til branchen
”Der er en lang tradition for, at danske arkitekter arbejder i udlandet, og Arkitekter Uden Grænser gør det med særlig stor integritet og på en måde, vi også kan lære af herhjemme. I fremtiden skal vi alle sammen bruge færre ressourcer, og Arkitekter Uden Grænser viser med lokale materialer og helt enkle byggemetoder hvordan. De bygger også altid for fællesskabet, så der er flere om at bruge det, der bliver opført, og det er også noget, den danske arkitektstand, bygherrer og andre herhjemme kan blive inspirerede af”.
Det siger Dreyers Fonds bestyrelsesmedlem Kathrin Gimmel, og direktør i Arkitektforeningen, Lars Autrup, og direktør i Danske Arkitektvirksomheder, Lars Storr-Hansen er enige i, at der for branchen som helhed er inspiration at hente hos Arkitekter Uden Grænser. De deltager begge i filmen om organisationen. For begge modtagere af Dreyers Pris har anerkendelsen såvel som den økonomiske side af prisen betydning for det fremtidige arbejde, hvad de fortæller om i artiklerne for henholdsvis Arkitekter Uden Grænser og Stenbroens Jurister.