Justitia Akademi har ud over jurastuderende inviteret nyuddannede og yngre jurister indenfor til Justitia Sommerakademi i august 2022, hvor emnet er retssikkerhed i forbindelse med digitalisering og teknologianvendelse. Programmet er spækket med spændende indlæg, og det er det i særdeleshed også til det langt mere omfattende og kommende Justitia Akademi i efteråret 2022.
Gerd Sinding, leder af Justitia Akademi siger velkommen, og inden det formelle program om retssikkerhed i forbindelse med digitalisering og teknologianvendelse går i gang, indleder Dreyers Fonds formand, advokat Claus Barrett Christiansen, Sommerakademiet. Det sker med en kort men underholderholdende introduktion til fonden og den gamle dansehal Valencia, som Justitia Akademi altid bliver afholdt i, og som har en farverig fortid.
Som ved enhver oplagt lejlighed opfordrer fondens bestyrelsesformanden til at søge støtte hos Dreyers Fond og ikke alene til rejser, uddannelse og Summer Schools men især også til formål, der udvikler advokatfaget. Endelig minder Claus Barrett Christiansen om at værne om retsstatens grundprincipper, som menneskerettigheder og ytringsfrihed, når de kommende og nyuddannede jurister på tilhørerpladserne får poster og indflydelse ude i samfundet.
Gerd Sinding
Claus Barrett Christiansen
Fokus på digitalt udsatte
Herefter tager Birgitte Arent Eiriksson over med oplægget ’Velfærdsstaten som eksperimentarium – anvendelse af automatisering og kunstig intelligens i den offentlige forvaltning’. Justitias vicedirektør har som forfatter af en stribe relevante publikationer og som medlem af dataetisk råd indgående viden om, hvordan digitalisering påvirker retssikkerhed og særligt for udsatte borgere.
Danmark er et af verdens mest digitaliserede lande, og der bliver i plenum diskuteret fordele og ulemper. Ens procedurer, forudsigelighed, effektivisering er nogle af de fremhævede fordele, men som Birgitte Arent Eiriksson har været med til at forfatte en ny rapport om, er der også en bagside. 17-22 procent af den voksne danske befolkning er digitalt udsatte, altså tæt på en fjerdedel, og dét er en udfordring. Birgitte Arent Eiriksson taler også om AI og fremtidens perspektiver.
Birgitte Arent Eiriksson
Tætpakket program og gode oplæg
Efter frokost drager alle deltagere til Retten på Frederiksberg, hvor der er rundvisning og orientering om rettens arbejde i straffesager ved leder af Justitia Akademi, Gerd Sinding, der også er dommer. Bagefter er der oplæg ved advokat Danni Richter fra Advokatfirmaet Schønnemann. Han er forsvarsadvokat, men tidligere anklager og underviser på anklagemyndighedens kurser i reglerne for politiets efterforskning, herunder anvendelse af teleoplysninger.
Resten af weekenden fortsætter de 35 jurastuderende og advokatfuldmægtige med et intenst program. Lørdag er der indlæg af Karina Toftgaard Matthiesen, sekretariatschef for Det uafhængige tilsyn med bevismidler. Derefter af journalist Anders Kjærulff, ejer af Garage Communications samt sitet aflyttet.dk, hvorefter Ditte Yde Amsnæs, Kontorchef i Datatilsynet tager over, inden Mick Bundgaard Dige, Kontorchef, hos Kontor for analyse og policy og til slut Lisbeth Bech Nielsen, MF for SF og digitaliseringsordfører runder af. Så er der middag og socialt samvær.
Søndag går det løs igen. Paw Fuerlund, advokat og partner ved kammeradvokaten lægger ud, og så afløser Stefan Roy og Claes Theilgaard fra Dataetisk Ungeråd, inden Claus Rantzau, Director hos Solution Architecture ved KMD runder af med at tale om hvilke retssikkerheds, etiske og menneskeretlige problemer vil fremtidens teknologiske muligheder byde på. Det er deltagerne helt overordnet langt klogere på efter tre dages undervisning af kompetente kræfter.
Kom med på Justitia Akademi til efteråret med omfattende, alsidigt og interessant program.