Den 16. februar 2022 er der ansøgningsfrist for forårets forløb på Justitia Akademi, der med støtte fra Dreyers Fond løbende både udvider og udvikler sig. Ud over det klassiske forløb på tre weekender tilbyder Justitia også Sommerakademi samt alumnenetværk.
Justitia Akademi er skabt for jurastuderende på kandidatdelen, der ønsker at dykke dybere ned i emner som retsstat, menneskerettigheder og retssikkerhed. Hvert semester optager Justitia 25 studerende til et kursus om frihedsrettigheder, retssikkerhed og demokrati.
På de tre weekender vil man modtage undervisning af førende eksperter, praktikere og forskere. Justitia Akademi tilbyder også en enestående mulighed for at få styrket netværk med jurastuderende fra hele landet, og efter akademiets afslutning er der mulighed for at indtræde i et stærkt alumnenetværk med flere årlige arrangementer.
Akademiet er gratis, og det eneste adgangskrav er at være studerende på en af Danmarks juridiske kandidatuddannelser. Ansøgningsfristen er den 16. februar, og Justitia har samlet alt info og tilmelding på Justitiaakademi.dk. Se også hele programmet.
Justitia Akademi foråret 2022
Weekend 1: 5. – 6. marts
Weekend 2: 26. – 27. marts
Weekend 3: 30. april – 1. maj
Claus Barrett Christiansen, bestyrelsesformand for Dreyers Fond
Christina Egelund, leder af Justitia Akademi
Altid alsidig undervisning
Selv om undervisningen i Justitia Akademi altid er centeret omkring retsstaten, falder programmet forskelligt ud. På sidste hold var der fokus på blandt andet #metoo, hvor meget forskellige oplæg belyste sagen fra flere sider. Justitias Gerd Sinding gav en indføring i muligheder og begrænsninger af advokatundersøgelser.
Jes Dorph stillede op på grund af den stærkt profilerede #metoo-sag fra hans tid på TV2 og fortalte om de retssikkerhedsmæssige aspekter af det forløb han har været igennem. #Metoo på Christiansborg kom Camilla Søe og Maria Gudme og fortalte om. På trods af deres forskellige politiske overbevisninger som henholdsvis Venstrekvinde og socialdemokrat er de sammen initiativtagere til bevægelsen #enblandtos, der fik sat lup på kritisable forhold i flere partier.
På det kommende semester er #metoo udskiftet med andre oplæg – blandt andet om regulering af sociale medier. Et af de mere faste indslag er Barnets Dag, hvor indholdet dog også løbende bliver justeret.
”På studiet lærer kun de juriske metoder og værkstøjer, og jeg kan godt læse børnekonventionen, men en psykolog og socialrådgiver giver mig en helt anden forståelse for konsekvenserne for børnene. Som jurister sætter vi måske børnene i en situation, som de slet ikke er klar til, fordi vi glemmer de socialfaglige og psykologiske vinkler”.
Det siger Natali Arent Eiriksson, der er tidligere deltager, ligesom Simon Holmelund Lange, der supplerer:
”Barnets dag har være det mest overraskende, fordi der var så mange retssikkerhedsmæssige forhold, vi blev opmærksomme på. I det hele taget giver Justitia Akademi nogle helt andre aspekter af juraen, end den mere dogmatiske undervisning på studiet – for eksempel politiske og filosofiske overvejelser”.
Sommerakademi
Alle tidligere deltagere har mulighed for at blive optaget i alumnenetværket med flere årlige arrangementer. Desuden afholder Justitia Akademi et sommerakademi – der her i 2022 er blevet et vinterakademi. Dette kan både jurastuderende, nyuddannede jurister og advokatfuldmægtige søge. Det blev afholdt den 3. – 5. februar 2022 og var tre intense dage med aktuelle og relevante oplæg samt rig mulighed for at netværke.