De danske mooties rejser rundt i Europa, indtil de lander i Wien for påskens finale i Vis Moot 2020. Denne gang har hold fra SDU og AAU sendt billeder og tanker hjem fra henholdsvis Amsterdam og Athen.
SDU-mooties: Malthe Hersom Kløft, Linette Christensen Mathias Kordif, Sophia Hong Cai og Anders Juul.
De jurastuderende fra Syddansk Universitet havde deres anden pre-moot i Amsterdam sammen med 16 andre hold fra Rusland, Tyrkiet og andre europæiske lande og fortæller:
”Vi bliver helt klar bedre af både at øve os og at se på andre. Her til anden Pre-Moot fik vi ingen points men kun feedback, og ligesom mange af de andre hold blev vi rådet til at være endnu mere skarpe på brugbar retspraksis i denne sag.
Træningen til disse Pre-Moots er god, fordi vi bliver lidt mindre nervøse hver gang. Det var også sjovt at se, hvor vidt forskelligt holdene fra de forskellige lande agerer – hvad vi hver især fokuserer på, og hvordan vi hver især procederer.
Nogle var mere indøvede end andre, men vi fik fif ud af at se hinanden. Vi var oppe mod holdet fra Amsterdam Universitet, og det skal vi også være til vores næste Pre-Moot i Hannover. Det bliver spændende at se, hvor meget både de og vi har rykket os”.
AAU i Athen
For holdet fra Aalborg Universitet var det også anden Pre-Moot og den første uden for landets grænser. De ankom til Grækenland i god tid og skulle lige vænne sig til kulturforskellen, der indebar en mere afslappet holdning til ændringer i programlægning og spisetider. Holdet fortæller om turen:
”I Athen var vi sammen med hold fra Rusland, USA, Grækenland, Tyskland, Polen og Finland, Schweiz og møder her for første gang forskellen på common law versus civil law i praksis. Det gjorde os klogere på, hvilken betydning det har, og hvordan vi skal gribe det an.
Denne gang klarede vi os uden manuskript og kun med stikord. Vi kunne i det hele taget mærke, vi var blevet bedre siden sidst. Vi er blevet mere selvsikre og har bedre styr på argumenterne, og derfor var vi betydeligt bedre til at modtage og besvare spørgsmål.
Der var mange spørgsmål fra de forskellige arbitrators og god tid til feedback. Socialt var turen også rigtig god, både fordi vi fik lidt tid til at være turister, og fordi der var flere fælles arrangementer, hvor vi fik mulighed for at snakke med de andre hold”.
“Vis Moot” er en forkortelse for ’Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot’ der også er kendt som “CISG- og voldgiftsprocesspillet”. Det er verdens største og mest prestigefyldte konkurrence for jurastuderende inden for formuerettens område.
Dreyers Fond støtter flere danske holds deltagelse i Vis Moot 2020, hvor de skal konkurrere mod studerende fra mere end 300 andre universiteter verden over. Konkret i et rollespil hvor studerende procederer som advokater foran virkelige voldgiftsdommere i en fiktiv voldgiftsag.
Finalen er altid i påsken i Wien med deltagerhold fra hele verden, herunder de nordiske lande samt lande som USA og Irak, så der er mulighed for at møde et sjældent alsidigt udvalg af jurastuderende og voldgiftsjurister.
De studerende bliver også skarpere på de forskellige retstraditioner. Mens USA, England og andre er common law jurisdictions, er de kontinentaleuropæiske lande civil law jurisdictions. Her søger man at klarlægge parternes subjektive vilje og intentioner bag en aftale, som måske er uklart formuleret. Ofte indgår en parts gode eller onde tro i vurderingen.
Læs artiklen om Første Pre Moot her i 2020
Læs artiklen om deltagerne fra KU til Vis Moot 2019