Selv om corona er en somatisk sygdom trak den fra start et spor af øget ensomhed, vold i hjemmet, misbrug, psykiske lidelser og konflikter med sig. Foreningen af Danske Familieadvokater så især det sidste eskalerer, da landet lukkede ned. De søgte derfor midler hos Dreyers Fond til at kunne tilbyde konfliktramte familier gratis mediation. Det var en god ide, og enden på historien er endnu bedre.
Da så godt som al aktivitet i Danmark blev sat i stå i marts 2020, var ventetiderne i Familieretshuset oppe på cirka otte måneder med kæmpe konsekvenser for familier, midt i en konflikt. Særlig slemt i de familier hvor for eksempel den ene forælder slet ikke ser børn.
”Da vi fik mulighed for at kunne tilbyde mediationer, troede vi, at vi ville blive stormet af familier, der ville benytte sig af muligheden, men det gjorde vi ikke. Modsat andre lande er der i Danmark fortsat en stor berøringsangst, fordi folk ikke ved, hvad mediation er”.
Det fortæller Rikke Frødstrup, der er advokat (L) og partner i Advodan i Glostrup og næstformand i Danske Familieadvokaters bestyrelse. Selv ser hun meget positivt på mediation men forstår samtidig modstanden og forklarer:
”Der er selvfølgelig grænseoverskridende at sidde i rum med mennesker, man er i konflikt med. For et par uden børn er en skilsmisse ”bare” en bodeling, men når der er børn, er parterne – altså forældrene – jo nødt til at samarbejde mange år frem. Børn reagerer, hvis der konflikt og ikke er kontakt, og derfor giver mediation rigtig god mening i børnesager”.
Frem en langtrukken sag i familieretshuset og måske også familieretten, kan der med mediation blive fundet en hurtig løsning. Det sparer tid og det sparer i særdeleshed kræfter, fordi konflikter med børn involveret i sagens natur tærer på alle. Som den vigtigste fordel ved konfliktløsning via mediation fremhæver Rikke Frødstrup det faktum at partnerne selv er med til at skabe aftalen. Dermed er der ingen tabere, som der altid vil være i en retssag.

“Børn reagerer, hvis der konflikt og ikke er kontakt.
Derfor giver mediation rigtig god mening i børnesager”.
Advokat Rikke Frødstrup
Næstformand i Danske
Familieadvokaters bestyrelse
Fred for familier i klemme
I alt fik Danske Familieadvokater med støtten fra Dreyers Fond gennemført 10 familiemediationer, der fik standset en konfliktoptrapning og skabt enten en midlertidig eller varig løsning. Advokat Liv Dyrhauge-Klargaard deltog til flere af mediationerne.
”I en af sagerne var jeg advokat for faren og blev enig med morens familieadvokat i at prøve mediation, fordi familien var blevet ramt af Familieretshuset ventetid, der på det tidspunkt var ni måneder frem for seks uger – og så kom corona oven i. Samvær var indstillet mens sagens kørte, så børnene så slet ikke deres far. Det var hårdt og uholdbart for alle parter”.
Som uddannet retssmægler er Liv Dyrhauge-Klargaard vant til at tænke i mediation, men hun oplever også modstand og bruger en del kræfter på at forklare besparelserne på både tid, energi og økonomi. I den fremhævede sag var der også den fordel, at fordi det var uden om det offentlige, blev alt planlagt efter, hvad og hvor der passede dem, og via Danske Mediatoradvokater blev der valgt en mediator i parternes nærområde.
Ingen tabere - kun vindere
Sagen var gået i hårdknude, fordi der var brugt en forkert blanket i forbindelse med en tidligere samværsaftale. Den var derfor ikke korrekt og indeholdt ingen tvangsfuldbyrelsesklausul, hvad der umuliggjorde at faren kunne få hjælp af udleveringsretten til at se sine børn, Moren havde anklaget ham for vold, men mærkede efterhånden selv konsekvenserne af, at børnene ikke så deres far, og derfor mistrivedes.
”Målet var en aftale om kontaktbevarende samvær, vi kunne bruge til at gå uden om Familieretshuset, fordi de ikke havde behandlet sagen, og komme direkte i familieretten. I løbet af mediationen fik forældrene genopbygget tilliden til hinanden, og det endte med at de landede en deleordning, så det var en virkelig en succeshistorie”.
Det fortæller Liv Dyrhauge-Klargaard, der ville ønske at flere benyttede sig at mediation, fordi det går så meget hurtigere. Især tidsperspektivet var vigtigt i en af de andre gennemførte sager, hvor moren var flyttet ud af det fælles hjem med børnene uden at være opmærksom på, at hun på grund af børnenes bopæl pludselig formelt ikke længere var primærforælder. Derfor var der et stort behov for at få en samværsaftale, inden forældrene for alvor blev uvenner. Liv Dyrhauge-Klargaard bruger sagen til fremhæve fordele:
”Efter en mediation føler ingen sig som tabere, fordi parterne sammen og frivilligt indgår en aftale, og der er heldigvis kommet familiemæglere i Familieretten, men vi er stadig bagud i Danmark. Advokaterne har også et ansvar. Ja, vi tjener færre penge, når sagerne er hurtigere overstået, men vi får gladere kunder, og det, tror jeg på, kan betale sig på lang sigt”.