Ingen skal gå sultne i seng. Det er missionen for JunkFood, der med støtte fra flere fonde leverer over 300 gratis, varme måltider til gadens folk i København, hver dag året rundt. Virksomheder og private kan også støtte det afgørende arbejde, og julen er den perfekte anledning til at gøre noget godt for andre – for eksempel ved at købe bogen ’Alles ret’, der tydeliggør, hvor afgørende et varmt måltid mad kan være.
Indignation over et stigende antal hjemløse gav fotograf Jens Honoré ideen til en udstilling og bog, der gav stemme til samfundets mest sårbare. Han kontaktede JunkFood, der var med på ideen, og resultatet er en samling af smukke billeder og rørende fortællinger om måltidens betydning. Alt salg af bogen ’Alles ret’ bliver brugt af JunkFood på måltider til dem, bogen handler om.
Historien bag JunkFood
JunkFood er en foreningen, der blev stiftet af Michelinkokken Rasmus Munk under corona-nedlukningen i marts 2020 for at kunne sikre et daglig måltid mad til gadens folk. Det er der brug for, for i dag er der omkring 6400 hjemløse i Danmark, hvoraf 77 procent anslået er mænd. 10 procent sover uden tag over hovedet, og hver tredje er mellem 18 og 29 år.
Da Alchemist som resten af landet lukkede ned og køkkenet stod tomt, begyndte Rasmus Munk derfor at lave mad til Københavns hjemløse, og det blev hurtigt til faste aftaler med flere af byens herberger og væresteder. Allerede et par dage efter nedlukningen producerede JunkFood 500 måltider om dagen, der undervejs blev tilpasset til sarte maver og dårlige tænder. Det stod klart, at mange ikke kun manglede et ordentligt måltid under nedlukningen.
Behovet for JunkFood var lige så reelt, da hverdagen vendte tilbage, og derfor rykkede køkkenet til stofindtagelsesrummet H17 i Kødbyen. Effekten af maden var tydelig på flere planer. Flere mættede maver betød mindre vold og færre konflikter på gaden. Socialarbejdere meldte tilbage, at maden gav dem en indgang til at interagere med gadens folk på en anden måde end tidligere, og det skabte en bedre samtale mellem dem, og de hjemløse imellem.
I dag leverer JunkFood 300 måltider ud til 11 væresteder i København, både til mænd, kvinder og unge udsatte. Mange af varerne er overskudsvarer som JunkFood får leveret fra samarbejdspartnere som Irma, Dagrofa og Nemlig.com. Det betyder, at JunkFood ikke kun mætter maver, men også nedbringer mængden af det enorme madspild, vi har i Danmark.
Fra venstre: Jeanette Duus, leder af JunkFood, Maja Løvbjerg Hansen, Stenbroens Jurister, Rasmus Munk, grundlægger af JunkFood og medejer af restaurant Alchemist og advokat Foldschack, bestyrelsesformand for Stenbroens Jurister. Dreyers Fond var den første fond til at støtte både JunkFood og Stenbroens Jurister.
Lever uden offentlig støtte
”JunkFoods indsats er afgørende for samfundets mest udsatte og sker uden offentlig støtte, hvorfor JunkFood er afhængig af private bidrag,” siger Bo Rygaard, der er direktør i Dreyers Fond og sidder i bestyrelsen for en række erhvervsdrivende fonde, hvoraf i alt tre nu støtter JunkFood. Hvis foreningen skal kunne blive ved med at levere et nærende måltid til dem, der har allermest brug for det, er støtte afgørende, fortæller leder af JunkFood Jeanette Duus:
”Mange ville synes, det er en samfundsopgave for en velfærdsstat som Danmark at sikre, at alle får mindst et måltid om dagen, men når det ikke er tilfældet, er det helt afgørende og gør os meget taknemmelige, at nu flere private fonde støtter vores formål. Det gør, at den normalitet, vi sikrer for gadens folk, kan fortsætte, og at vi i øvrigt kan udvikle vores aktiviteter dels til at forøge antallet af måltider og dels til at sikre en selvfinansiering på sigt”.
Leder af JunkFood Jeanette Duus og administrerende direktør i Dreyers Fond, Bo Ryggard.
Fra fonde til selvfinansiering
Da JunkFood har en ambition om at blive finansielt bæredygtige, er flere tiltag sat i gang. En af dem er at få udfordrede unge til at bliver engageret i JunkFood’s køkken, hvor de får en tryg ramme for at udfolde deres potentiale og samtidig indgår i en meningsfuld samfundsmæssig sammenhæng.
I samarbejde med Irma har foreningen også lanceret deres første produkt i en ”JunkFood” serie, som skal give et ekstra pift til den hjemmelavede burger eller hotdog. I første omgang er der udkommet tre varianter af en ketchup, der er udviklet af JunkFoods kokke. De har alle tidligere arbejdet på Alchemist med Rasmus Munk, der også har godkendt alle opskrifter. Ambitionen er, at produkterne på sigt kan produceres på overskudsvarer.
Hvert solgt produkt fra JunkFood bidrager til måltider til Københavns hjemløse, ligesom det også er muligt at støtte JunkFood direkte på MobilePay, ved at give et julemåltid til 4, 10, 20 eller 40 af Københavns hjemløse som gavebevis eller ved at købe bogen ’Alles ret’.