Hvad nu, hvis man bygger som i de traditionelle danske bindingsværkshuse, men med CNC-teknologi? Tegnestuen THI DENCKER har eksperimenteret med samlinger i træ og er nået frem til et overordnet byggeprincip baseret på traditionelle samlinger, som kan tilpasses den moderne byggeindustri og skabe mere bæredygtigt byggeri.
Vi har gjort det med bindingsværkshuset, og vi kan gøre det igen – og mere effektivt – med moderne teknologi. Tegnestuen THI DENCKER, som består af Linda Thi og Mikkel Dencker, eksperimenterer med traditionelle samlinger i træ for at effektivisere en traditionel byggeskik og gøre træbyggeri til allemandseje.
Tegnestuen har udviklet deres nyeste undersøgelser i tæt samarbejde med tømrermester Morten Winther fra WINTHER Tømrer- og snedkermestre AS og arkitekt og tidligere lektor Søren Vadstrup. Undersøgelserne er støttet af Dreyers Fond.
”Den overordnede konklusion er, at det igennem forenkling af samlinger og CNC er lykkedes os at gøre væsentlige besparelser på arbejdstid, hvilket resulterer i et billigere byggeri,” siger Linda Thi Nielsen.
300 års levetid
Mange nye bygninger opføres med bærende konstruktioner i træ med en ambition om bæredygtighed. Langt de fleste er samlet med skruer, bolte og sømbeslag, men stålbaseret befæstelse har vist at have en negativ effekt på trækonstruktionerne. Træet og stålet reagerer nemlig forskelligt på temperatursvingninger og fugt, og stålet kan over tid gøre skade på træet.
Derfor kigger THI DENCKER tilbage i historien til tiden før, at stål blev en fast del af vores bygningskultur. Inspirationen til de nye undersøgelser kommer dermed delvist fra bindingsværkshuset. THI DENCKER trækker på arkitekt MAA Søren Vadstrups tidligere forskning på Institut for Bygningskunst og Kultur hos Det Kongelige Akademi.
”Det traditionelle danske bindingsværkshus, som vi har velbevarede eksempler på fra 1550 – 1850, er konsekvent samlet træ med træ og er bygget i massivt træ fra danske skove. Det har en påviselig levetid, indtil videre på 200-300 år. Det er derfor en oplagt mulighed at revitalisere dette, men med effektiviserede samlinger, uden at gå på kompromis med disses tekniske egenskaber,” skriver Søren Vadstrup i projektrapporten.
Bindingsværket har derudover iboende egenskaber for genanvendelighed, demonterbarhed og modularitet, som er relevant for moderne bæredygtigt byggeri.
Resultatet af undersøgelserne er en serie af skulpturelle samlingsprototyper med dokumenteret proces og data.
Fotos: Laura Stamer
CNC frem for håndholdt
Traditionelle bindingsværkshuse er opført med blandt andet tapsamlinger, som kan være komplicerede, dyre og tidskrævende. Hverken samlingerne eller metoderne har udviklet sig i takt med den industrielle tidsalder og er derfor ikke økonomisk rentable for byggeriet i dag. THI DENCKER undersøgte derfor nye metoder til at samle træet.
”Vi fandt hurtigt ud af, at manuelle fræsninger har nogle afgørende udfordringer i forhold til præcision, udformning og arbejdsgang, som i sidste ende giver afgørende begrænsninger i forhold til effektivitet. Eksempelvis er det vigtigt, at træet i træsamlinger sidder meget tæt sammen, så træet ikke bevæger sig for meget mod hinanden, da det kan skabe slid over tid. Den nødvendige præcision kan være svær at opnå i tilstrækkelig grad med et håndholdt maskinværktøj,” skriver de i rapporten.
En stationær fem-akset CNC har derimod nogle tekniske forudsætninger, som opfylder kriterierne. Med den kan de forenkle og både spare tid men også arbejde langt mere præcist.
”Alt i alt har vi udformet en proces i denne undersøgelse, som allerede i dag gør det muligt at få implementeret byggeteknikken i praksis. Men der er naturligvis endnu meget at undersøge fremadrettet blandt andet helhedsperspektivet i konstruktionerne og i byggesystemet som helhed” siger Linda Thi Nielsen
Topfoto: Laura Stamer
Fotos: Laura Stamer
Fakta
THI DENCKER ARKITEKTER er en københavnsbaseret tegnestue grundlagt af arkitekterne Linda Thi og Mikkel Dencker.
Tegnestuen beskæftiger sig med et bredt arbejdsområde inden for arkitekturen, herunder bebyggelsesplaner, institutionelle bygninger, private boliger, interiør, møbler og transformation. Parallelt udføres eksperimentelle undersøgelser med formålet at udvikle tegnestuens praksis samt at reflektere over emner i samtidsarkitekturen.
Deres nyeste undersøgelser er eksemplificeret i en 1:1 tømmerkonstruktion samt en række åbne træsamlinger i 1:1, produceret specifikt til udstillingen TIL:VÆRKS og udført af Morten Winther (Winther A/S Snedker- og Tømrermestre).