#MATERIALER er skabt som et projekt, der bidrager til fremtidens sunde og sanselige byggeri. Med lodne bygninger, bygningsdele groet af bakterier eller svampe og træ i flydende form har 10 teams udviklet radikalt nye bud på fremtidens bæredygtige byggematerialer, der udfordrer vores forståelse af arkitektonisk skønhed og tilbyder nye rumlige og sanselige kvaliteter. Projektet er blevet til udstillingen Reset Materials – Towards Sustainable Architecture på Copenhagen Contemporary i perioden 30. juni – 28. september 2023 samt film om hver af de 10 materialer, der er vist på udstillingen og her samlet i én film.
Kan fremtidens bygninger bestå af svampemateriale, nælder og genanvendt plast? Kan vi dyrke mursten, som vi dyrker afgrøder? Dreyers Fonds første open call på projektet #MATERIALER giver nye bud på fremtidens bæredygtige materialer i en post-CO2-arkitektur. Bygninger og byer er ofte bygget med materialer, der er skadelige for både mennesker og planet. Bæredygtighed er derfor et vigtigt og voksende fokus i byggebranchen, men betragtes ofte som en rent teknisk udfordring og en øvelse i tal. Projektet #MATERIALER handler om at undersøge, hvordan vi i stedet udvikler materialer, der sænker bygningers klimaaftryk, samtidig med at de beriger vores arkitektur, vores sanser og vores liv.
Foto: Emilie Koefoed
Gennem et år har 10 tværfaglige teams bestående af arkitekter, kunstnere og producenter, indsamlet, dyrket, høstet og genbrugt materialer. Sammen har de genbesøgt nogle af planetens ældste materialer samt affaldsprodukter fra moderne industrielle processer. Visionen er at skabe bygninger eller bygningsdele ud af blandt andet genbrugsplast og siliciumaffald eller af levende organismer og biogene materialer som mycelium, strå, nælde, lerjord og hamp. Det er materialer, der er let tilgængelige på de nordlige breddegrader, og hvis fremtidige potentiale i arkitekturen endnu ikke er fuldt udforsket.
Foto: Claus Lillevang
Foto: Emilie Koefoed
De fysiske resultater af holdenes eksperimenter fra materialeprøver og fuldskala-studier er blevet til udstillingen Reset Materials – Towards Sustainable Architecture på Copenhagen Contemporary, der løber fra den 30. juni til den 28. september 2023. Her kan publikum gå på opdagelse i et landskab af radikalt nye byggematerialer og få indblik i materialernes æstetiske, sanselige, byggetekniske og bæredygtige potentialer.
Byggeri er én af de mest forurenende menneskelige aktiviteter på planeten i dag og tegner sig for næsten 40 procent af det globale CO2-fodaftryk. Meget af CO2-udslippet kommer fra produktion af byggematerialer og det affald, der kommer fra byggeriet. Det er derfor tvingende nødvendigt for arkitekter, byggeindustrien og for samfundet som helhed, at der sker en radikal ændring af den måde, hvorpå vi bygger og bebor vores klode.
Foto: Claus Lillevang
FAKTA om #MATERIALER
10 deltagende teams er udvalgt gennem et Open Call iværksat af Dreyers Fond i maj 2022 og siden projektstyret af Arkitektforeningen. De udvalgte teams fik adgang til udviklingsprojektet #MATERIALER og et étårigt legat til undersøgelse og udvikling af deres respektive materialer.
Udstillingen Reset Materials – Towards Sustainable Architecture på Copenhagen Contemporary er kurateret i samarbejde med ekstern kurator og arkitekt Chrissie Muhr og skabt i et samarbejde mellem CC og Arkitektforeningen. I forbindelse med projektet vil der blive udgivet en publikation af Arkitektens Forlag i slutningen af udstillingsperioden. Alt er støttet af Dreyers Fond og udspringer af fondens projekt #MATERIALER.
Projektets film og videoer er skabt af Emilie Koefoed, Martin Gravgaard, Sebastian Kerdil, Claus Lillevang og Hampus Berndtson.
Alle 10 teams
Biocement
Lasse Lind, Aleksander Kongshaug (GXN / 3XN Architects)
Silas lnoue (kunstner)
Esben Mølgaard (IBF, producent)
Jan Vandesande, Troy Hottle (BioMason, producent)
Hempcrete
Søren Thirup Pihlmann og Jakob Rabe Petersen (Pihlmann Architects)
Christian Vædele-Larson (HempCrete.dk ApS, producent)
Rhoda Ting og Mikkel Dahlin Bojesen (Studio ThinkingHand, kunstner)
Jord
Simeon Østerlund Bamford og Mathias Ørum Nørgård (ReVærk, arkitekter)
Kasper Kjeldgaard (kunstner)
Caroline Nørgård (arkitekt)
Monoblok
Desislava Lynge og Michael Lynge (Lynge Lynge Arkitekter)
Jakob Steen (kunstner)
Mikael Martlev (Master Mason, murermester)
Xella (producent)
Mycelium
lsak Worre Foged (Det Kongelige Akademi, arkitekt)
Jon Strunge og Jørgen Strunge (Naturpladen ApS, producent)
Jonas Aarsø (nikolova/aarsø, arkitekter)
Magnus Reffs Kramhøft (Henning Larsen Architects)
Nælde, hamp, hør og ålegræs
Frans Drewniak (arkitekt)
Sara Martinsen (Kunstner)
Plastik
Vicki Thake (arkitekt)
Grethe Wittrock (tekstilkunstner)
Torben Eskerod (fotograf)
Silicium
Anders Lendager, Nikolaj Callisen Friis, Daga Karlsson, Andreas Berg Bonnén (Lendager, Arkitektur og rådgivning)
Honey Biba Beckerlee (kunstner)
En Jord (producent)
Eco Silicate (Producent)
Strå
Anne Beim, Line Kjær Frederiksen and Lykke Arnfred (CINARK – Center for Industriel Arkitektur, Det Kongelige Akademi)
Tove Storch (kunstner)
Laura Feline Ebbesen (tækkere)
Thomas Gerner (Straatagets Kontor, tækkere)
Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut
Træ
Kim Lenschow og Anders Wilhelmsen (Office Kim Lenschow, arkitekt)
Bonnie Hvillum (Natural Material Studio, kunstner)
Hans Peter Dinesen (Dinesen, producent)