Bogen Ufortalte historier – om kvinder, køn og arkitektur i Danmark genfortæller historien om dansk arkitektur i det 20. århundrede. Bogen bringer de ufortalte fortællinger om kvinders bidrag til arkitekturen frem i lyset og er en del af forskningsprojektet Kvinder i Dansk Arkitektur. Dreyers Fond har støttet både forskningsprojektet og bogen, der udkommer hos Strandberg Publishing den 18. juni 2023.
Bogen introducerer en ny arkitekturforståelse, der sætter fokus på de kreative og gensidige samarbejder på tværs af køn og fagligheder, der former arkitekturen omkring os. Historisk set har der været langt færre kvinder end mænd i arkitekturen. Det skyldes, at dansk arkitekturhistorie har fremhævet få, ofte mandlige arkitekter, og derfor fylder kvindelige arkitekter langt mindre, selvom de har haft stor betydning. Særligt for velfærdsstatens hverdagsarkitektur. Kvindelige arkitekter har især formet køkkener, idrætsanlæg, skoler, parker og almene boliger i Danmark, men de bliver sjældent fremhævet i faglitteraturen.
I bogen møder læseren blandt andet køkkenarkitekt Ulla Tafdrup, der åbnede køkkenet mod opholdsstuen og banede vejen for køkkenalrummet i Danmark. Desuden landskabsarkitekten Agnete Muusfeldt, der skabte grønne rum ved skoler og andre offentlige anlæg som for eksempel svømmehallen Kildeskovshallen. En tredje kvindelig arkitekt er Anne Marie Rubin, der bliver fremhævet for sin indflydelse på udbygningen af sommerhuse i Danmark med et stort fokus på grønne fællesrum og gode badestrande. Derudover finder optræder Vibeke Dalgas, der har bidraget til at udvikle nye ideer til bevarelsen af ældre byer og bebyggelser. Fortællingerne viser mange forskellige måder, hvorpå arkitekter kan have indflydelse. Bogen belyser en mangfoldighed, som i sig selv er med til at give et nyt og udvidet billede af, hvordan arkitektur bliver til, og hvordan arkitekter og andre designprofessionelle bidrager til at forme de rum, vi lever i – nu og i fremtiden.
Bogen er skrevet af Jannie Rosenberg Bendsen, Svava Riesto og Henriette Steiner fra Københavns Universitet som en del af forskningsprojektet ‘Kvinder i Dansk Arkitektur’. De tre forfatterne var også medkuratorer på udstillingen ‘Kvinder skaber rum’ på Dansk Arkitektur Center i 2022. I samarbejde med Realdania har de også udgivet podcasten ‘De glemte arkitekter’, der er produceret af Niels Bjørn og Ane Skak. Endelig har de sammen med Liv Løvetand Rahbek udgivet bogen ByWomen. En guidebog til hverdagsarkitektur i København og omegn på forlaget Ikaros Press. Der er link til tidligere artikler om projekterne nedenfor. Læs også mere om forskningsprojektet på womenindanisharchitecture.dk