Dreyers Fond støtter arkitekturvideoerne på Louisiana Channel, der i slutningen af 2022 kunne fejre sit 10-års jubilæum. Louisiana Channel producerer og distribuerer videoer om både kunst, musik, design, litteratur og arkitektur. Alt materialet er gratis og bliver set over hele verden, og da arkitekt Balkrishna Doshis gik bort, blev portrættet af ham delt af internationalt toneangivende medier. En af årsagerne til den store popularitet er, at videoerne bevidst er produceret, så deres relevans rækker langt – kulturelt, i afstand og i tid.
Tallene taler for sig selv i forhold til rækkevidden for Louisiana Channels videoer, der i over 200 lande og territorier bliver set cirka 750.000 gange hver måned af seere, hvor godt halvdelen tilhører en yngre målgruppe mellem 18-25 år, og 65 procent er mænd. Det sidste er i sig selv lidt af et scoop, da det ellers er voksne kvinder, der klassisk set er de største kulturforbrugere. Der udkommer som helhed to videoer om ugen på Louisiana Channel, der indtil videre har over 1000 videoer liggende. Her er fokus på de populære arkitekturvideoer, som Dreyers Fond støtter.
Stor succes med Dorte Mandrup
Sidste års helt store satsning var et længere portræt af danske Dorte Mandrup, der har været arbejdet på siden 2017, og som havde premiere i Grand under Copenhagen Architecture Festival. Den er efterfølgende udkommet i flere mindre og mere internetvenlige dele på de mange platforme Louisiana Channel benytter sig af og samarbejder med. Filmen har også været populær på arkitekturfestivaler over hele verden.
Filmen blev i oktober 2022 vist på arkitekturfilmfestivalen i Sarajevo, i november på Architecture & Design Film Festival i Vancouver, og i år bliver den vist på National Building Museum i Washington med efterfølgende reception på den danske ambassade. Tidligere på året blev den vist Center for Architecture and Metropolitan Planning i Prag. I marts og april er den del af festivaler i Melbourne og Winnipeg. Desuden ligger der forespørgsler fra Milano og Wien.
Fra starten af sin karriere har Dorte Mandrup arbejdet på projekter i områder med forskellige udfordringer, blandt andet sociale. I de sammenhænge ser hun en mulighed for at skabe forandring og engagere folk i området. Et eksempel er den store overdækket park ’Prismen’, hvor ideen var at skabe et rum med plads til forskellige aktiviteter i et område, hvor det manglede.
Fra starten af sin karriere har Dorte Mandrup arbejdet på projekter i områder med forskellige udfordringer, blandt andet sociale. I de sammenhænge ser hun en mulighed for at skabe forandring og engagere folk i området. Et eksempel er den store overdækket park ’Prismen’, hvor ideen var at skabe et rum med plads til forskellige aktiviteter i et område, hvor det manglede.
I 1920’erne og 1930’erne var Anhalter Bahnhof den største togstation i Europa, men i dag er der kun et fragment tilbage. Dette fragment har været udgangspunktet for Dorte Mandrups arbejde med at tegne et nyt eksilmuseum, der både fortæller om dem, der blev drevet på eksil under Anden Verdenskrig og dem, der er drevet på flugt i dag. Mandrup fortæller derfor også om det helt særligt ved at arbejde med dette sted på grund af både dets historie og nutidige relevans.
Isfjordscentret i Ilulissat er endnu et af Dorte Mandrups helt unikke projekter. For at gøre det så bæredygtigt som muligt, er centeret bygget i træ. Endnu en årsag til valget af materiale er, at der var et ønske at tydeliggøre forskellen mellem det Grønlandske grundfjeld, der er et af de ældste i verden, og mennesker og bygningen, der kun er på jorden i kort tid.
For Dorte Mandrup er det vigtigt at få stedet, materialet og bygningen til at hænge sammen. Dette var der også fokus på under arbejdet med at skabe Vadehavscentret i Ribe. Bygningen er skabt i rør og ifølge Dorte Mandrup hænger det stråtækte i høj grad sammen med stedets historie, og det har været medvirkende til at få bygningen til at rejse sig fra landskabet.
Nyere arkitekturvideoer på kanalen
Videoer om arkitektur er fortsat noget af det mest populære stof på Louisiana Channel og her er links til nogle af de nyere.
Helen & Hard er en norsk tegnestue, der består af Siv Helene Stangland og Reinhard Kropf, der begge er arkitekter og forskere. Siv Helene Stangland er fra Norge og har base i Stavanger, mens Reinhard Kropf oprindeligt er fra Østrig og arbejder på tværs af Oslo og Stavanger. Siden 1996 har de to arkitekter arbejdet sammen og Stavanger og vestkysten har haft en stor indflydelse på deres arbejde som arkitekter. Derudover lader de sig i høj grad inspirere af naturen og de kan især godt lide at arbejde med træ. I filmen fortæller de blandt andet om, hvordan træ er mere end bare et materiale og om deres fokus på at skabe boligprojekter, der skaber fællesskaber.
Den danske arkitekt virksomhed 3XN vandt i november 2022 The International High-Rise Award for deres transformation af det eksisterende højhus ’Quay Quarter Tower’ i Sydney. Prisen anses for at være den vigtigste pris inden for højhuse, og 3XN vandt den på baggrund af deres arbejde med at omdanne og gøre højhuset dobbelt så stort som det oprindelige. I filmen fortæller grundlægger og kreativ direktør Kim Herforth Nilsen, både om projektet i Sydney og om, hvordan han mener, at den bedste arkitektur bliver skabt.
I denne film giver ti kendte arkitekter råd om arkitektens rolle i dag. Heriblandt er den japanske arkitekt Kengo Kuma, den italienske arkitekt Renzo Piano og danske Bjarke Ingels, grundlægger af BIG.
Se alle Louisiana Channels arkitekturfilm på Channel.louisiana.dk.
FACTS
· 47 % af seerne er mellem 18 og 35 år
· 65 % af seerne er mænd
· 1040 videoer om kunst, kultur og arkitektur
· 25.000 videovisninger dagligt = ca. 750.000/ måned
· 100.000 minutter set dagligt
· Set i 210 lande/ territorier
· 2 nye videoer udkommer om ugen
· 250.000 subscribers på YouTube
· 70.000 følgere på Instagram
Louisiana Channel er overordnet støttet af Den A.P. Møllerske Støttefond, Ny Carlsbergfondet, C.L. Davids Fond og Samling samt Fritz Hansen. Arkitekturvideoerne på kanalen er støttet af Dreyers Fond.