København bliver visionernes byggeplads under arkitekturåret 2023, når en række verdensmålspavilloner skyder op langs havneløbet i København og på udvalgte steder i byen som signaturprojekter for Arkitekturhovedstaden og Verdenskongressen for Arkitekter i København. Dreyers Fond støtter både UIA overordnet og to af de 10-15 pavilloner. Nogle er bygget i genbrugsbeton, andre i stampet lerjord eller strå. Nogle er åbne og opført som kunstneriske installationer, andre ligner huse, som vi kender dem, men sætter et markant mindre CO2-aftryk.
Når der den 2-6. juli er UIA Verdenskongres for Arkitekter med titlen ”Sustainable Futures – Leave No One Behind” er det helt store spørgsmål, hvordan arkitekter og resten af byggebranchen kan bidrage. Dels til at nå FN’s Verdensmål og dels til udviklingen af en bæredygtig verden, hvor alle kan få tag over hovedet, adgang til toiletter og rent drikkevand, sundhed og fællesskaber. Det spørgsmål søger de 10-15 verdensmålspavilloner hver især at besvare, som de skyder op i hovedstaden her hen over forår og sommer.
Projektet er initieret og lanceret af Arkitektforeningen og UIA Verdenskongressen for Arkitekter 2023 i samarbejde med Københavns Kommune og By & Havn. Pavillonerne bliver dermed en del af Arkitekturhovedstadens program Copenhagen In Common. 17 engagerede teams arbejder ihærdigt på at udvikle og teste materialer, få pavillonerne færdige og de sidste byggetilladelser i hus. De fleste af dem vil stå klar i løbet af maj og danne rammen om en række events rettet mod interesserede københavnere, turister og ikke mindst de mange fagfolk, der vil gæste København i forbindelse med Verdenskongressen for Arkitekter.
”Vi oplever en enorm drivkraft blandt arkitekter og resten af byggebranchen til at bidrage med nye og mere bæredygtige materialer, byggemetoder, boligkoncepter m.m., og der er behov for, at vi giver plads til at eksperimentere. Sammen med Københavns Kommune og By & Havn har vi derfor lavet en åben invitation til branchen om, at opføre deres visioner for, hvordan vi kan bidrage til en bæredygtig udvikling. Og netop i år, har vi en unik mulighed for at vise og diskutere fremtidens løsninger med fagfolk og andre interesserede, som har blikket rette mod Danmark under Arkitekturåret og ikke mindst Verdenskongressen for Arkitekter i juli,” fortæller Lars Autrup, direktør for Arkitektforeningen.
Forskelligt fokus i pavilloner
Ligesom FN’s Verdensmål indeholder et kompleks af mål og delmål om social, økonomisk og miljømæssig bæredygtighed, forsøger Verdensmålspavillonerne at give svar på vidt forskellige udfordringer. En fællesnævner for alle pavillonerne er, at de, i overensstemmelse med verdenskongressens tema ”Leave No One Behind”, er designet, så de er tilgængelige for alle og opføres med blik for ansvarligt forbrug af materialer. Desuden forholder pavillonerne sig til et eller flere af FN’s 17 Verdensmål og skal af hensyn til klimaet og reduktion af byggeriets ressourceforbrug kunne nedtages og bruges i andre sammenhænge.
Pavillonerne bliver alle til på baggrund af partnerskaber på tværs af arkitekt- og byggebranchen og mellem private virksomheder og aktører, industriens parter, forskningsinstitutioner og fonde. Sammen afprøver og demonstrerer de, hvordan den bæredygtige udvikling kan anføres gennem det 17. verdensmål. Hvert team har selv fundet finansiering og ansøgt om byggetilladelse og vil være værter for events i pavillonerne hen over sommeren – ikke mindst i forbindelse med Verdenskongressen for Arkitekter: ”Sustainable Cities – Leave No One Behind”.
Teamene bag Verdensmålspavillonerne er pt. forskellige steder i processen. Nogle pavilloner er under konstruktion, som for eksempel pavillonerne ”Levesteder” i BoligVærkstedet i Jernbanebyen, andre vil skyde op løbende. En række projekter er nået relativt langt i processen, og er her fremhævet som eksempler.
BoligVærkstedet – Levesteder
BoligVærkstedet opføres i Jernbanebyen i København, og består af to færdige boliger og fem åbne pavilloner, som det første eksempel på konceptet ”Levesteder”. Ambitionen er at vise løsningsforslag til, hvordan man kan bygge mere bæredygtige boliger med fokus på lavt CO2-aftryk, indeklima og sundhed. Præmissen for projektet er, at vi kan bygge til kravene i 2030 med den viden, teknologi og materialer, som vi allerede har i dag. Som officiel partner for UNESCO-UIA World Capital of Architecture 2023, vil BoligVærkstedet udgøre en platform og mødested for debatter, aktører og events, som sigter mod at drive og accelerere en bæredygtig forandring ved at udfordre og inspirere til at følge i samme fodspor. Arkitekter og partnere er VELUX i samarbejde med EFFEKT, MOE og Enemærke & Petersen.
Fakta: Jernbanebyen d. 22. april – 15. november 2023. Verdensmål 3: Sundhed og Trivsel + 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Læs mere.
Plastic Pavilion
Building Sustainable Societies fokuserer på, hvad der sker, når arkitekter arbejder tæt sammen med plastindustrien og udforsker mulighederne for at bygge og designe i plast. Pavillonen opføres som en åben installation, der danner ramme om kunst, forskning, formidling og udstilling af materialer og løsninger inden for arkitektur, byggeri og design. Arkitekter og partnere er plastindustrien i samarbejde med den københavnsk-australske Tegnestuen Terroir.
Fakta: Gammel Strand den 19. juni – 14. juli 2023. Verdensmål 12: Ansvarligt forbrug og produktion. Læs mere.
Biocenter
Arkitekter Uden Grænser opfører en pavillon ud fra den retoriske titel ”Why give a shit?”. Pavillonen bliver opført foran BLOX og er en fortolkning af deres “bio-center,” der er et udviklingsprojekt under opførelse i slumkvarteret Kampala i Uganda. Bygningens toiletter er placeret over en stor underjordisk tank, hvor afføringen nedbrydes og producerer en ren, brændbar biogas til fx madlavning og opvarmning af badevand. Et affaldsprodukt, der ellers forurener bymiljøet og forårsager sygdom, bliver forædlet til en ressource, der kan finansiere biocentrets drift og styrke beboernes dagligdag. Arkitekter Uden Grænsers projektet bliver til i samarbejde med BLOX og er finansieret af Dreyers Fond og Udenrigsministeriets OpEn-pulje. Lokale partnere er National Slum Dwellers Federation of Uganda og ACTogether Uganda.
Fakta: BLOX den 1. juni -1. oktober 2023. Verdensmål 6: Rent vand og sanitet. Læs mere.
(P)RECAST Pavillon
Teamet bag pavillonen (P)recast undersøger, hvordan betonelementer kan adskilles, nedtages og genbruges direkte i nye byggerier i stedet for nedknusning for at reducerer ressourceforbruget og CO2-udledningen markant. Pavillonen viser nedrivningsteknikker, der er nødvendige for at implementere fuldskala genbrug af præfabrikerede betonelementer. Selve pavillonkonstruktionen er opført med udelukkende genbrugte byggematerialer, som alle er høstet i hovedstadsområdet og er designet til demontering, så elementerne igen kan tages i brug efter udstillingen. Arkitekter og partnere er 3XN/GXN, Teknologisk Institut, COWI, Per Aarsleff Tscherning, Søndergaard; Peikko Danmark, Hi-Con, Aarhus University – Engineering, Brabrand Boligforening, AP Ejendomme, Dansk Standard og Dansk Beton.
Fakta: Refshaleøen, foran Copenhagen Contemporary, den 1.juli til 30. oktober 2023. Verdensmål 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund + 12: Ansvarligt forbrug og produktion + 13: Klimaindsats + 17: Partnerskaber for handling.
Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet
Dette initiativ har til formål at reducere klimabelastningen fra boligbyggeri i Danmark med 75 procent. ’Boligbyggeri fra 4 til 1 Planet – Next Generation Architecture’ bliver opført som tre forskellige pavilloner på Søren Kierkegaards Plads. Tegnestuen Reværk præsenterer et hjem ved vandet, som er lavet af alternative materialer, herunder stampet lerjord. Tegnestuen LOKAL samt Aaen Engineering præsenterer ”Quarter Pie Pavillon”, der udforsker alternative tilgange til byggeri mens Rønnow Arkitekter, Leth & Gori og CINARK præsenterer et hjem, der kombinerer konventionelle materialer og tækkede strå. Arkitekter og partnere er Reværk, LOKAL og Aaen Engineering, Rønnow Arkitekter, Leth & Gori og CINARK (Det Kongelige Akademi) samt Smith Innovation. Finansiereting af Realdania og VILLUM FONDEN.
Fakta: Søren Kirkegaards Plads den 9. juni-11. august 2023. Verdensmål: 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund. Læs mere.
The Tower of Wind
I dette monument for udviklingen mod bæredygtig arkitektur kan publikum opleve en rejse gennem meteorologiens historie og få et indblik i, hvad fremtidens teknologi kan fortælle os om klimaudfordringer. Tårnet opføres med henblik på at sætte mindst muligt klimaaftryk og har reference til det græske ’The Tower of Wind’ i Athen, der betegnes som verdens første meteorologiske observationsstation. Arkitekter og partnere er Atenastudio (ved arkitekt MAA Anna Maria Indrio) i samarbejde med arkitekt MAA’ere: Henning Frederiksen og Christian Fogh samt kunstner Simone Aaberg Kærn, DMI (Danmarks Meterologiske Institut), CLT Danmark, Standard System Engineering, Bevica Fonden og Forening Ofelia Plads.
Fakta: Ofelia Plads juni – oktober 2023. Verdensmål 9: Industri, innovation og infrastruktur + 11: Bæredygtige byer og lokalsamfund + 12: Ansvarligt forbrug og produktion + 13: Klimaindsats + 17: Partnerskaber for handling.
Parter bag UIA
Founding partnere for UIA er Akademisk Arkitektforening, Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering, Arkitektskolen Aarhus, Realdania, Bevica Fonden og Dreyers Fond.
Øvrige partnere er Københavns kommune, Wonderful Copenhagen, Dansk Arkitektur Center, CAP-Partners, Bella Center Copenhagen, Creative Denmark, Copenhagen Capacity, Visit Copenhagen.
Artikeltekst baseret på officiel pressemeddelelse af Arkitektforeningen.