Rural event på DAC

6. januar 2020

Bliv klogere på begrebet RURAL fredag den 24. januar hos Dansk Arkitektur Center (DAC) hvor en af udstillerne i Dreyers Arkitektur Galleri, Rural Agentur, afholder det tværfaglige symposium ‘Contemporary Ruralities // Changing grounds’. Arrangementet er gratis men kræver tilmelding.  
.

”Hvad er status på det rurale i en tid, hvor det fysiske aftryk fra urbaniseringen påvirker det meste af klodens klima og miljø?” spørger Rural Agentur og afholder i forbindelse deres udstillingen ’Going Rural’ i Dreyers Arkitektur Galleri hos DAC i BLOX et symposium med fokus på begrebet ruralitet.

Siden FN i 2007 proklamerede, at verden var gået ind i en urban tidsalder, har den internationale debat bølget frem og tilbage omkring forholdet mellem urbanitet og ruralitet.

Landskaber og steder synes i stigende grad at blive destabiliserede både i miljømæssig, økonomisk, politisk og kulturel forstand, og der er derfor øget fokus på kategorierne “land” og “by”, “ruralitet” og “urbanitet”.

Men opfattelserne af kategorierne er under forandring. Det er forandringer relateret til bland andet klima, miljø, kunstig intelligens og nye bosætningstrends, der gør at land og by ikke længere kan ses som klart adskilte kategorier.


Rural deklaration fra FN

10 år efter proklamationen af den urbane tidsalder vedtog FNs Generalforsamling i december 2018 en banebrydende deklaration vedrørende ‘Rettigheder for bønder og andre, der arbejder i rurale områder’. Deklarationen, der går under forkortelsen UNDROP, kan ses som et eksempel på, hvordan begrebet ruralitet i stigende grad rykker ind i det politiske fokus.

Med dette tværfaglige symposium ønsker vi at sætte perspektiv på begrebet ruralitet og bringe nye visioner for forholdet mellem land og by. Vi har samlet nogle af de fremmste tænkere i relation til emnet – fra arkitekter til menneskerettighedsjurister – og ønsker med dette arrangement skabe en samtidsrelevant debat, fortæller Anna Sofie Hvid fra Rural Agentur.

Symposiet er båret af en to-siddet ambition:

1) at adressere alternative rammer for vores forestilling om forholdet mellem land og by

2) at undersøge politiske og strategiske handlingsmuligheder i relation til status quo.

Internationale oplæg

Symposiet ‘Contemporary Ruralities // Changing grounds’ forgår på engelsk og har oplæg fra en række internationale profiler.


Marten Kuijpers er PhD, arkitekt og arbejder som seniorforsker ved Het Nieuwe Instituut, Holland, hvor han forsker i den måde kunstig intelligens ændrer forholdet mellem byer og deres bagland.


Anna Sofie Hvid er MA fra Forensic Architecture, Goldsmiths University London og desuden uddannet fra Akademie der bildenden Künste München og Universität Wien. Efter 10 år i udlandet, hvor hun har arbejdet med rural udvikling flyttede hun i 2018 fra London til familiegården Østagergård i Jystrup for at starte tegnestuen og rådgivningsvirksomheden Rural Agentur.


Pieter Versteegh er professor ved School of Engineering and Architecture of Freiburg og tidligere professor ved ESA Ecole Spéciale d’Architecture, Paris. Han er medstifter af ARENA Architectural Research European Network Association, herunder ARENA AlterRurality Research Network. Pieter Versteegh er desuden praktiserende arkitekt i Schweiz.


Christophe Golay er seniorforsker ved The Geneva Academy of international Humanitarian Law and Human Rights . Hans forskningsområder ligger inden for retten til mad, retten til såsæd, landkommercialisering, klimaforandring og ligestilling mellem køn i en rural kontekst. Christophe Golay har fulgt den 10 år lange process op til at FN Deklarationen om ‘Rettigheder for bønder og andre, der arbejder i rurale områder’ (UNDROP) blev vedtaget i 2018.


Nikos Katsikis er PhD, forsker og arkitekt, og arbejder i spændingsfladen mellem geografi og arkitektur, bl.a. landskabsplanlægning på basis geodata-analyser. Nikos Katsikis er uddannet fra Harvard Graduate School of Design. I dag bestrider han en postdoc-stilling ved Luxembourg Universitet og arbejder desuden som forskningsvejleder ved The Royal College of Arts, London.Fotos fra DAC: Rasmus Hjortshøj

Symposium

Program for symposiet

‘Contemporary Ruralities // Changing grounds’

Sektion 1: 

Fredag 24.1.

9.30  – 11.30

Nikos Katsikis:

Hvad er ruralitet? Fra bagland til produktionsland.

Marten Kuijpers:

Automatiserede landskaber – Hvordan kunstig Intelligens forandrer landbruget og vores opfattelse af landet.

Anna Sofie Hvid :

I “landbrugsstaten” : æstetisk mobilisering af ruralitet.

Sektion 2: 

11.45  – 13

Christophe Golay:

Rural forandringer set i lyset af UNDROP og FN.

Pieter Versteegh :

Ruralitet og perspektiver for økonomisk lighed.

13 – 13.30

Opsamling og diskussion

Sektion 3:

14.30 – 17

Round table – diskussionsoplæg fra studerende fra Kunstakademiets Arkitektskole, Rural Agentur m.fl., bud på problemstillinger og fremtidsvisioner for landet til åben debat.

Sektion 4:

(Frit tilvalg)

Lørdag 25.1.

10 – 15.30

Rural Agentur inviterer til gårdvandring og frokost på Østagergård, Rural Agenturs kontor og desuden socialøkonomisk landbrug.

Symposiet vil blive afhold på engelsk.

Tilmelding på Ruralagentur/events