2. august 2021 er der deadline for at søge ’Dreyers legat til nystartede arkitektvirksomheder’, der understøtter den mere forretningsmæssige del af at drive virksomhed. Forløbet starter hos Akademisk Arkitektforeningen i september 2021 og det seneste holds erfaringer viser, at forløbet skaber værdi for de unge tegnestuer, der mødtes og gav en status i juni 2021.
Dreyers Legater til nystartede arkitektvirksomheder består af syv workshops med kondenseret viden inden for strategi, forretningsudvikling, regnskabsforståelse, kontrakter, ansættelsesret, udbud og forsikringer. Tilsammen klæder det deltagerne bedre på til at drive den del af forretningen, der ikke handler om arkitektur og kreativitet.
De to tidligere deltagere Kim Lenschow fra Lenschow & Pihlmann og Marco Berenthz fra Norrøn havde assisteret Arkitektforeningen og Dreyers Fond i udvælgelsen til forløbet, hvor deltagerne fik undervisning af Søren Henning Jensen og Jan Mouritsen fra CBS, Janie Nielsen fra Reimer Legal, Trine Bøgelund-Kjær fra Winsløw Advokatfirma og Claus Berg fra Bech-Bruun Advokatfirma. Desuden havde alle hold en mentor.
I år var mentorerne Mads Mandrup fra C.F. Møller, Lise Juel fra Atelier Lise Juel, Lars Toksvig fra PLH Arkitekter A/S, Jonas Bjerre-Poulsen og Peter Eland fra NORM Architects, Nicolai Richter-Friis fra Lundgaard & Tranberg A/S, Bente Andersen fra Mangor & Nagel samt Christian Hanak fra Juul & Frost.
Mentorerne
Deltagerne
2020-holdet fik på grund af landets nedlukning først gennemført deres forløb med forsinkelse og afsluttende i juni 2021. På dagen var Thi & Dencker Arkitekter samt Jeba Arkitekter forhindret, men de øvrige deltagere Djernes & Bell, Jesper Kusk Arkitekter, Peter Kjær Arkitekter, Nordland Arkitekter, Studio Heima og Søuld til stede og fortalte kort om, hvor de står netop nu, efter at legatforløbet er gennemført.
Djernes og Bell
Hos Djernes og Bell er bevaring og forbedring et fokuspunkt, men aktuelt er en overophedet byggebranche en udfordring, for travlhed hos entreprenører og dyrere materialer udsætter planlagte projekter. På den positive front bliver spændende samarbejder i støbeskeen samt nye netværk fremhævet og her i blandt 2020 holdet på legatforløbet.
Søuld
Søuld er gået fra at være arkitekter til at være mere faciliterende og har måtte slippe designrollen for at kunne styre alt fra fabrikshal til branding. Virksomheden har fået en investor, producerer akustikplader, tester dem i akustikrum, opbygger lager og er snart for alvor klar til at være leverandør til byggebranchen. Samtidig gøder de jorden for også at have ålegræs nok til deres bæredygtige byggemateriale i fremtiden, søger patent og opsøger fremtidige samarbejdspartnere og kunder.
Nordland
Også hos Nordland går det stærkt, og de to tidligere studiekammerarterne Simon Reseke og Henrik Andersen fik under legatforløbet mere brug for viden om kontrakt- og forsikringsforhold end først forventet, fordi deres tegnestue vandt konkurrencen om et P-hus i Aarhus. Her sidder den endnu unge virksomhed til bords med tunge spillere, og skal være skarp på regler og rammer. Også forløbets viden om dialog med myndigheder kommer til gavn i tegnestuens arbejde med masterplanlægning i Nordsjælland.
Peter Kjær Arkitekter og Jesper Kusk
På forløbet stillede Peter Kjær Arkitekter og Jesper Kusk som ét hold, selv om de repræsenterer to selvstændige virksomheder. Jesper Kjær har under vundet konkurrencen et almennyttige boligbyggeri med en åben arkitektur, der tager hensyn til fremtidens boliger og opfordrer til at tænke nyt og tænke sammen. Jesper Kusk havde som Peter Kjær fået en henholdsvis ansat og praktikant. Private bygherrer sikrer driften af virksomheden, og der er flere interessante projekter i gang, men hjertet banker i særdeleshed også for de konkurrencer, som tegnestuen deltager i.
Studio Heima
Hos Studio Heima bliver den udviklede forretningsplan brugt, og fokus er skærpet på de to områder naturlige materialer og genbrug, men uden at det går på kompromis med æstetik. Tegnestuen har kunder inden for blandt andet turisme og opsøger samarbejde med dem, der har andre kompetencer, end parret bag tegnestien selv har. Desuden har de igangsat Heima workshops for selv at lære nyt samt give viden videre på minikurser og dermed positionere sig inden for områder som for eksempel farver og sunde maleprodukter.
Om forløbet
Syv workshops inden for strategisk planlægning, forretningsudvikling, regnskabsforståelse, ansættelsesret, udbud og forsikringsforhold.
Afholdes i 2021 tirsdag/fredag formiddage fra 9 – 12 i Arkitektforeningen i København. Pt. planlagt fra 7. september til og med 2. november 2021
Deltagerne er syv unge arkitektvirksomheder, syv mentorer og fem undervisere
Formålet er at fremme talentet og muliggøre, at talentet får plads til udfoldelse sideløbende med driften af en sund forretning.
Rammekravet er, at virksomheden er etableret inden for de senere år og maksimalt har aflagt fem årsregnskaber. Kan i særlige tilfælde fraviges.
Én partner / ejer skal opfylde EU’s direktiv om afgang fra en anerkendt arkitektskole samt være medlem af Akademisk Arkitektforening.
Tilsagn er bindende for minimum to indehavere, evt. én indehaver og én sparringspartner.
Motiveret ansøgning med portefølje af udvalgte arbejder (max.10 A4 i pdf) stiles til Dreyers Fond og sendes pr. mail til [email protected]