Tog prisen med IKEA

3. september 2019

Blandt fem finalister har en international jury tildelt førstepræmien i CHART Architecture 2019 til pavillonen Sultan for sin innovative anvendelse af IKEA-madrasser.

Vinderen af førstepræmien i CHART Architecture er pavillonen Sultan udviklet af Anne Bea Høgh Mikkelsen, Katrine Kretzschmar Nielsen, Klara Lyshøj og Josefine Østergaard Kallehave.

Sultan bruger indmaden, stellet, skummet, metallet og stoffet fra udsmidte IKEA-madrasser til at forme en rummelig pavilion. Sultan kaster lys på de muligheder, der opstår ud af masseforbrugets efterladenskaber, og under CHART 2019 husede den 1664 Blancs bar.

En international jury har valgt pavillonen ud af fem finalister, og om valget af modtageren af førstepræmien siger juryformand, David Zahle, medstifter og partner i BIG:

“Sultan var en klar vinder, både fordi den er konceptuelt stærk, og fordi dens konstruktion er meget præcis. Projektet lader dig lege med og forestille dig alle de mennesker, der har sovet på de her madrasser i fortiden.

Sultan rejser et vigtigt spørgsmål om, hvor svært det er at genbruge ting i et moderne samfund som resultat af det komplekse system, vi har opbygget.

Derudover er det en kunstnerisk stærk idé at bruge de drømme folk har haft på madrasserne til at skabe en pavillon, der tillader genanvendelse af materialerne.

IKEA er en af de største spillere i verden, og hvis du gerne vil have din idé til virkelig at gøre en forskel, skal du have partnere med en stor rækkevidde. Så jeg håber IKEA kommer forbi og ser pavillonen og optager ideen om at genbruge så mange af deres produkter som muligt.”


Jurymedlem og seniorarkitekturkurator for Italiens nationalmuseum for samtidskunst og arkitektur, MAXXI, Pippo Ciorra, supplerer Zahle og udtrykker:

“Vi var virkelig glade for alle fem projekter, men samtidig var vi alle enige om, at Sultan var vinderen på grund af dens integritet og dens evne til at forvandle disse flade madrasser til en konstruktion, et rum og et kommunikationsprojekt på en og samme tid”

Pavilloner på CHART Architecture 2019Alle fotos af Joakim Züger

CHART Architecture

CHART Arcitecture havde fem finalister i konkurrencen for unge arkitekter, som Dreyers Fond støtter.

Pavillonerne var udstillet hos Kunsthal Charlottenborg i Nyhavn fra den 30. august til 1. september 2019.

Læs mere om  CHART Architecture