De internationale erfaringer taler for sig selv – mediation er et genialt middel til konfliktløsning uden om retten. Til konferencen reThinking Disputes gæstede nogle af verdens mest markante profiler Danmark for at dele deres ganske konkrete råd.
Retssager tager tid og koster kassen. Derfor får flere og flere øjnene op for mediation, der er et systematisk redskab til konfliktløsning, som især virksomheder over hele verden allerede sparer store summer på. Danske virksomheder er også så småt begyndt at se potentialet.
Myter om mediation punkteret
Den tidligere corporate lawyer, britiske Bill Marsh, har medieret i mere end 30 år, over det meste af verden og i alle typer af sager. I sit indlæg punkterede han de mest gængse myter ved at fastslå, at mediation kan bruges i alle sager og kulturer, samt at mediation hverken ligner forhandling eller er ’blød snak’ men derimod kræver stort mod.
Desuden understregede den erfarne mediator, at advokater ofte forbedrer mediation, så for faggruppen er der ingen årsag til den modstand, man ofte oplever netop herfra.
Bill Marsh opfordrer i stedet advokater til at skabe et øget behov for mediation. Ikke ved at oversælge det som vejen til verdensfred men som en konfliktløsningsmodel, der sparer deres klienter tid, kræfter og penge.
Fire vigtige forudsætninger
En anden af konferencens talere var amerikanske Michael McIlwrath, chief global litigation counsel i den multinationale koncern GE Oil & Gas, der på tre år har reduceret antallet af juridiske tvister med 83 procent og halveret deres omkostninger på området. Michael McIlwrath understregede værdien af mediation og fremhævede fire findings fra den global konferenceserie om fremtidens konfliktløsning, Global Pound Conference Series:
Virksomhederne ønsker højere effektivitet i konfliktløsning samt større samarbejdsvilje hos deres rådgivere. De ønsker, at mediation bliver brugt i højere grad, både før og sideløbende med retssystemet. Endelig blev det konkluderet, at virksomhedsjurister er mest villige forandring, mens eksterne advokater er en barriere herfor.
Nye metoder tager tid at adaptere
Den sidste oplægsholder, tidligere erhvervsadvokat Jane Gunn, har medieret i hundredevis af sager og hjælper virksomheder med at inkorporere en ny tilgang til konfliktløsning.
”Se hvor lang tid det tog os at indse, hvor farlige cigaretter er. Det tager tid at ændre vaner. Der skal et bevidst valg og gentagelser til, for at nye vaner bliver en del af din underbevidsthed og din kultur,” sagde mediator Jane Gunn.
Selv om hendes pointer kunne matche flere af livets forhold, handlede de alle om mediation. Hun mener, at unge advokater er mere tilbøjelige til at tage mediation til sig og er overbevidst om, at fremtidens virksomheder er aldeles afhængige af gode relationer.
Konferencen reThinking Disputes hos Dansk Industri
Direktør i Mediationsinstituttet Thomas Samsø Bloch
reThinking Disputes
Collaboration and Constructive Dispute Resolution in the 21st Century
Afholdt hos Dansk Industri den 25. marts 2019
Konferencen var tilrettelagt af:
– Mediationsinstituttet
– Dansk Industri
– Dansk Byggeri
– Sydsvenske Handelskammaren.
Michael McIlwrath, chief global litigation counsel, Baker Hughes, a GE company (US)
Bill Marsh, international mediator, conflict adviser and trainer (UK)
Jane Gunn, international mediator and speaker (UK)
Connie Barfoed, projektchef, Nyt Hospital Herlev, Region Hovedstaden
Lars Scheibel, direktør, NCC Construction Denmark
Kurt Helles Bardeleben, advokat, mediator og partner, DLA Piper samt nyudnævnt formand for Mediationsinstituttets bestyrelse.
Dreyers Fond støtter Mediationsinstituttets arbejde og bringer derfor artikler om mediation.