Information bringer dags dato en kronik af Peter Mogensen fra Kraka Advisory og Maja Løvbjerg Hansen fra Stenbroens Jurister, der opfordrer til en justering af den kommende hjemløsereform. Deres argumenter er underbygget af rapporten ’Incitamenter i hjemløseindsatsen’, der også udkommer i dag. Kraka Advisory har udarbejdet rapporten i samarbejde med Stenbroens Jurister og med støtte fra Dreyers Fond.
”De færreste forstår hårdheden i livet som hjemløs på gaden eller på et herberg. Forestil dig at skulle sove i en skov eller i et busskur natten over. I et land som Danmark burde alle have ret til en bolig, men sådan en rettighed findes endnu ikke. Det er koldt udenfor, og vi er nødt til at forholde os til, at der ifølge de seneste tal er hele 5.800 mennesker i Danmark uden et hjem”
Sådan starter kronikken af Peter Mogensen fra Kraka Advisory og Maja Løvbjerg Hansen fra Stenbroens Jurister, der appellerer til en justering af hjemløsereformen, så vi som samfund når tættere på mål med at hjælpe de allermest udsatte. Samtidig viser beregninger i rapporten, at der er 35 millioner skattekroner at spare, alene ved at kommunerne i højere grad samarbejder.
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2023/03/1_Maja.jpg)
Maja Løvbjerg Hansen, Stenbroens Jurister
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2023/03/1_Peter-scaled.jpg)
Peter Mogensen, Kraka Advisory
Konkret er der især to udfordringer i reformen. Dels mangler kommunerne incitamenter til at give Housing First-indsats til borgere fra andre kommuner. Dels vil reformen kun forbedre incitamenterne til at hjælpe hjemløse, der allerede er på et herberg og ikke de tusindvis af hjemløse, der sover på gaden eller er såkaldte sofasovere. Løsningerne på udfordringerne er små ændringer som at justere reglerne om mellemkommunal refusion, når hjemløse flytter sig over en kommunegrænse, og så bør incitamenterne selvfølgelig også virke for de mest udsatte hjemløse, der i dag sover på gaden.
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2023/03/Haand_close.jpg)
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2023/03/Citat.jpg)
Vigtig reform er tæt på mål
Allerede i 2020 kom Kraka med anbefalinger til at bekæmpe langvarig hjemløshed. Disse blev brugt som en del af grundlaget for hjemløseaftalen fra 2021, hvor der på hjemløsefeltet var bred opbakning til en reform. Aftalen danner grundlag for udkast til ”Forslag til lov om lov om ændring af social service (Omlægning af indsatsen mod hjemløshed)”, der har til formål at reducere hjemløshed markant og gøre op med langtidshjemløshed. Der er elementer i reformen og det nuværende udkast til lovforslag, der endnu ikke er vedtaget, og som derfor skal behandles og vedtages af det nye folketing. Lovforslaget forventes fremsat i marts 2023.
Reformforslaget udfolder en stor del af potentialet på hjemløseområdet og er grundlæggende hensigtsmæssigt og bringer effektive incitamenter i spil. Analysen fra Kraka Advisory viser dog, at udkastet ikke kommer helt i mål, og i rapporten dykker de derfor ned i de områder, hvor kommunernes incitamenter kan forbedres i forbindelse med en ny reform på hjemløseområdet.
”I 20 år har der været enighed om, at hjemløshed skal afskaffes i Danmark. Alligevel er det ikke lykkes. Nu kommer der en stor reform på området, og det er godt, men på visse punkter, har vi været bekymret. Særligt fordi reformen ikke ser ud til at hjælpe nogle af de allerdårligste hjemløse, nemlig gadesoverne,” siger jurist Maja Løvbjerg Hansen fra Stenbroens Jurister og uddyber:
”Vi kan som jurister med gadeerfaring se nogle faldgruber, men vi har haft brug for hjælp fra økonomier til at beregne konsekvenserne. Dreyers Fond har været behjælpelige med at introducere os for Kraka Advisory, og i fællesskab har vi som jurister og økonomer kunne sætte fingeren på nogle af de svage punkter i reformen. Vi håber rapporten kan bruges af regeringen, Folketinget og andre i den fremadrettede proces”.
Download rapporten
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2023/03/kvadrat-scaled.jpeg)
![](https://dreyersfond.dk/wp-content/uploads/2023/03/Kronik_kvadrat-1.jpg)