Med agenda : EARTH #3 afsluttede Dreyers Fond arrangementsrækken, der satte rum, rammer og klodens rettigheder til debat. Den 7. juni 2022 var titlen ’Det byggede rum – reorganisering mod en uendelig livscyklus’, og deltagerne fik både foredrag og tværdisciplinær paneldebat. Marianne Krogh var kurator.
Til agenda : EARTH #3 lagde den danske billedkunstner Jacob Kirkegaard ud med et foredrag om sit arbejde med lydbaserede installationer som oplæg til forskellige spørgsmål: Hvad er det for nogle rum, vi skaber og efterlader på jorden? Hvad er det, som det moderne samfund og dets hyper funktionelle systemer gør os blinde og døve overfor? Jacob Kirkegaard har blandt andet optaget lyden af affald, cirkulation og spildevand i Danmark, Letland og Kenya, og han har i værket ”4 Rooms” arbejdet med ’skjulte lyde’ i fire forladte rum i Tjernobyl.
Foto: Jacob Kirkegaard
Foto: Jacob Kirkegaard
Foto: Jacob Kirkegaard
Foto: Jacob Kirkegaard
International paneldebat
For at kunne gentage sit foredrag, bliver optagelserne af Jacob Kirkegaard ikke vist her, men nederst er optagelser af hele den internationale paneldebat, der blev modereret af arkitekt Boris Brorman Jensen. I panelet sad Niklas Maak, professor i arkitekturhistorie på Städelschule i Frankfurt, Thomas Gammeltoft-Hansen, juraprofessor på Københavns Universitet, Kenneth A. Balfelt, billedkunstner og Elke Krasny, professor på Kunstakademiet i Wien.
Hver deltager havde sit eget udgangspunkt for debatten. Niklas Maak har sammen med sine studerende undersøgt, hvordan tomme indkøbsarkader kan anvendes til andre og offentlige formål, hvordan der kan etableres midlertidige funktioner i sparsomt brugte bygninger, og hvordan lovgivningen kan bruges positivt, når arkitekturen skal gå nye veje.
Thomas Gammeltoft-Hansen har speciale i migration, mobilitet samt forholdet mellem international lov og politik, mens Kenneth A. Balfelt i mange år har arbejdet med socialt engagerende kunst og udviklet metoder til at løse specifikke samfundsmæssige problemer. Endelig tegner Elke Krasny altid et klart billede af vigtige pejlemærker for arkitekturens fremtid, i et både juridisk, politisk, æstetisk, økologisk og socialt perspektiv. Se hele debatten i videoen nederst.
Den fulde debat