Den 7. juni bliver det tredje af tre agenda : EARTH arrangementer afholdt i Valencia på Vesterbrogade 32. I de tre debatarrangementer sætter Dreyers Fond rum og rettigheder for kloden til debat med skæringsflader til både juraen og arkitekturen. Marianne Krogh er kurator på alle arrangementer i serien agenda : EARTH, hvor titlen på det tredje er ’Det byggede rum – reorganisering mod en uendelig livscyklus’.
Agenda EARTH #3 afholdes tirsdag den 7. juni i Valencia, hvor dørene åbnes kl. 15.30, og arrangementet starter kl. 16, så kom i god tid. Arrangementet er gratis, men tilmelding er nødvendig.
Klimaforandringer stiller menneskeheden foran den største opgave nogensinde, og det kalder på en forståelse af sammenhæng og forbundethed mellem mennesker og natur. Både det arkitektoniske og juridiske fagområde taler lige ind i den fælles bestræbelse på at sikre en bæredygtig udvikling. Derfor inviterer Dreyers Fond indenfor i Valencia på Vesterbrogade 32 tirsdag den 7. juni kl. 16-19 til det tredje agenda : EARTH arrangement. Titlen er ’Det byggede rum – reorganisering mod en uendelig livscyklus’, og arrangementet byder både på optræden og tværdisciplinær paneldebat.
Billedkunstens syn på vores efterladte rum
Arrangementet indledes med et indblik i kunstneriske værker af den danske billedkunstner Jacob Kirkegaard, der igennem flere årtier, og i hele verden, har arbejdet med lydbaserede installationer: Hvad er det for nogle rum, vi skaber og efterlader på jorden? Hvad er det, som det moderne samfund og dets hyperfunktionelle systemer gør os blinde og døve overfor?
Jacob Kirkegaard har blandt andet optaget lyden af affald, cirkulation og spildevand i Danmark, Letland og Kenya, og han har i værket ”4 Rooms” arbejdet med ’skjulte lyde’ i fire forladte rum i Tjernobyl.
Jacob Kirkegaard
Jacob Kirkegaard er lydkunstner og er uddannet fra Academy of Media Arts i Köln. Hans lyd- og videoværker udforsker måder, hvorpå umiddelbart ubemærkede, utilgængelige eller komplekse aspekter af tilværelsen kan lydliggøres, visualiseres og materialiseres.
Hans værker har behandlet temaer som radioaktivitet i Tjernobyl, smeltende is i Arktis, grænsemure, affald, og toner genereret fra øret. Kirkegaards seneste projekter fokuserer på lyden af hhv. menneskeskabt affald og på dødens lydlige aspekter. I 2022 modtog Jacob Kirkegaard Eckersberg Medaljen.
Foto: Raquel Castro
International og tværdisciplinær paneldebat
Med overforbrug, negative aftryk og planetære grænser er det nødvendigt fremover at udfordre vores måde at tænke og anvende rum på: At forstå, at vi ’låner’ fra jorden, og når noget har udtjent sin funktion, kan og skal det finde nye anvendelser, historie og betydninger. Hvad enten det drejer sig om transformationer af eksisterende konstruktioner, om sociale funktioner, om det offentlige eller private rum eller om små infills eller større urbane landskaber. Hvordan kan man reorganisere det byggede rum ud fra tanken om en uendelig livscyklus, er fortætning bedre end indvinding, og er der brug for at gentænke lovgivningen omkring ejerskab, deling, genanvendelse, og ansvar? Det spørgsmål forsøger det internationale tværdisciplinære panel at besvare i debatten om livscyklus, genanvendelse, ejerskab samt rettigheder og nye muligheder.
Niklas Maak
Niklas Maak er professor i arkitekturhistorie på Städelschule i Frankfurt, arkitekturanmelder på Frankfurter Allgemeine Zeitung samt tidligere underviser på Harvard sammen med blandt andre Rem Koolhaas. Han har ligeledes været medforfatter medkurator til Rem Koolhaas projekt “Countryside” samt udstillingen på Guggenheim-museet i New York i 2020.
Sammen med sine studerende har han for nyligt undersøgt, hvorledes tomme indkøbsarkader kan anvendes til andre og offentlige formål, hvordan der kan etableres midlertidige funktioner i sparsomt brugte bygninger, og hvordan lovgivningen kan bruges positivt, når arkitekturen skal gå nye veje. Maak indleder paneldebatten med et indlæg.
Foto: Frank Röth
Thomas Gammeltoft-Hansen
Thomas Gammeltoft-Hansen er juraprofessor på Københavns Universitet med speciale i migration, mobilitet samt forholdet mellem international lov og politik. Han er en hyppigt brugt ekspert i internationale medier og rådgiver en lang række organisationer, regeringer og NGOer.
Han leder derudover det tværfaglige Nordic Asylum Law & Data Lab – som samler dataloger, sociologer og juridiske forskere for kritisk at undersøge nordiske og europæiske asylpolitikker.
Kenneth A. Balfelt
Kenneth A. Balfelt er billedkunstner og har i mange år arbejdet med socialt engagerende kunst og udviklet metoder til at løse specifikke samfundsmæssige problemer. Værkerne engagerer sig for det meste i det offentlige rum som urbane udviklingsprojekter og er ofte udført i tæt samarbejde med udsatte befolkningsgrupper.
Han og hans team af arkitekter, sociale byudviklere, antropologer mv. har bl.a. udviklet nye metoder indenfor byudvikling, brugerinvolvering og involvering af og tværfaglige løsninger for arbejdet med udsatte samt sat nye standarder for kunstens mulighed for at påvirke samfundets udvikling. Kenneth Balfelt Team udstiller netop nu i Charlottenborg Kunsthal.
Elke Krasny
Elke Krasny er professor i kunst og uddannelse på Kunstakademiet i Wien. Hun er feministisk kulturteoretiker, byforsker, kurator og forfatter og hun har blandt andet kurateret udstillingen samt redigeret bogen ”Critical Care: Architecture for a Broken Planet”.
Hendes altid skarpe analyser af arkitekturen tegner et klart billede af vigtige pejlemærker for arkitekturens fremtid, i et både juridisk, politisk, æstetisk, økologisk og socialt perspektiv.
Hendes kommende bog ”Living with an Infected Planet. Covid-19 Feminism and the Global Frontline of Carede” udvikler et feministisk perspektiv på retorikken og omsorgens realiteter i pandemiske tider.
Teamet bag agenda : EARTH
Kurator Marianne Krogh
Moderator Boris Brorman Jensen
Forårets tre debatarrangementer
I alle debatarrangementer udforsker og udfolder samtalen om rum og rammer for en forbedring af verdens tilstand med inddragelse af toneangivende nationale og internationale eksperter og med et tilbud til den brede offentlighed om at deltage. Der er planlagt tre arrangementer i serien agenda : EARTH.
19. april Naturen som rettighedssubjekt – fra ressource til medspiller
18. maj Materialer – vedvarende værdi og/eller cirkulation
7. juni Det byggede rum – reorganisering mod en uendelig livscyklus