Den 18. maj bliver det andet af tre agenda : EARTH arrangementer afholdt i Valencia på Vesterbrogade 32. I de tre debatarrangementer sætter Dreyers Fond rum og rettigheder for kloden til debat med skæringsflader til både juraen og arkitekturen. Marianne Krogh er kurator på alle arrangementer i serien agenda : EARTH, hvor titlen på det andet er ’Materialer – vedvarende værdi og/eller cirkulation’.
Agenda EARTH #2 afholdes onsdag den 18. maj i Valencia, hvor dørene åbnes kl. 15.30, og arrangementet starter kl. 16, så kom i god tid. Tilmelding til arrangementet er lukket, da gæstelisten er fuld.
Klimaforandringer stiller menneskeheden foran den største opgave nogensinde, og det kalder på en forståelse af sammenhæng og forbundethed mellem mennesker og natur. Både det arkitektoniske og juridiske fagområde taler lige ind i den fælles bestræbelse på at sikre en bæredygtig udvikling. Derfor inviterer Dreyers Fond indenfor i Valencia på Vesterbrogade 32 tirsdag den 18. maj kl. 16-19 til det andet agenda : EARTH arrangement. Titlen er ’Materialer – vedvarende værdi og/eller cirkulation’ og arrangementet byder både på optræden og tværdisciplinær paneldebat.

Performancekunstens syn på materialer
Arrangementet indledes med en performance af kunstneren Lillibeth Cuenca Rasmussen, der vil opføre værket Tow with the Flow. Forestillingen er udviklet i samarbejde med Art2030, som arbejder med billedkunst som motor og inspiration for FNs verdensmål, og er blandt andet blevet vist på Roskilde Festival, Statens Museum for Kunst og i forbindelse med et klimatopmøde i New York. Cuenca Rasmussen samarbejder hver gang med den unge generation og udfører denne gang performancen sammen med arkitekturstuderende fra ‘Det Kongelige Akademi – Arkitektur, Design, Konservering’. Forestillingen kaster et kritisk lys på det globale overforbrug af materialer, varer og services, herunder tekstiler, og undersøger blandt andet om vi kan leve med en enkelt klædedragt.
Tværdisciplinær paneldebat
Efterfølgende er der paneldebat om materialer og bæredygtighed samt eksperimentets muligheder. Materialer anvendt i arkitekturen er afgørende for den bæredygtige udvikling. Det handler om produktionsmetoder, transport, håndtering, holdbarhed, genbrug og recirkulering. Og det handler om at gentænke rutiner og systemer samt om at eksperimentere og udvikle. Hvordan kan det ske, hvilke eksperimenter finder sted, og har vi brug for også at gentænke den lovgivning, der sætter rammerne for, hvad der er muligt, lovligt og økonomisk rentabelt? Det giver paneldeltagerne deres bud på.
Søren Nielsen er partner i tegnestuen Vandkunsten og har indgående erfaring med at afprøve strategier for bæredygtighed og genanvendelse. Helt tilbage fra tegnestuens begyndelse i 1970’erne var bekæmpelse af overforbrug og grænseløs vækst et stort fokus, og den dag i dag er tegnestuens optagethed af genbrug, renovation, transformation og simple, fundne materialer mere vigtig end nogensinde. Søren Nielsen indleder paneldebatten med et indlæg.
Rolf Andersson er udviklingsdirektør i KAB, der er én af de største spillere i udviklingen af boligområdet i Danmark. I 2020 vedtog repræsentantskabet at gøre bæredygtighed til den overordnede ramme for hele selskabets strategiske arbejde.
Justine Bell er partner i den unge tegnestue Djernes & Bell, der ofte arbejder med lokale og allerede eksisterende materialer i nye bearbejdninger. Hun er optaget af, hvorledes historiefortællinger, lokale materialer og stedsspecifikke konstruktioner kan styrke og forbinde de menneskelige og ikke-menneskelige økologier i nutidens klimakrise.
Henriette Soja er advokat og partner hos Horten og er en af Danmarks førende advokater inden for miljøret. Hun har repræsenteret kommuner og private virksomheder i nogle af de største miljø- og byggesager i nyere tid, ligesom hun har gennemført advokatundersøgelser inden for miljø-, plan- og byggeområdet.

Justine Bell

Justine Bell er en sydafrikansk-britisk arkitekt. Hun har gået på Bartlett School of Architecture samt University of Cape Town. Sammen med Jonas Djernes driver hun tegnestuen Djernes & Bell i København.
Tegnestuen har en særlig interesse for det allerede eksisterende og er dybt optaget af ’the Symbiocene’, der forstås som en eksperimenterende og regenerativ praksis med fokus på traditionelt håndværk og omsorg inden for det byggede miljø.
Justine er ligeledes ekstern lektor ved Arkitektskolen i Aarhus og gæsteunderviser ved Det Kongelige Danske Arkitektakademi. Hun bidrager også til magasinet Ark Journal og er en del af styregruppen for Danish Architects Declare.
Rolf Andersson
Rolf Andersson er arkitekt og har i mere end 30 år arbejdet inden for den almene boligsektor. Han har udviklet flere koncepter herunder, træhuskonceptet ”AlmenBolig+”, omdannelsen af Tingbjerg samt omdannelsen af Taastrupgaard. Derudover har han stået i spidsen for udvikling af bevaringsstrategien for renovering af Bellahøj.
I sin 30-årige karriere har Rolf Andersson ligeledes været med til at starte udviklingsforeningen AlmenNet, hvor han var formand i 12 år, han har været formand for Bygherreforeningen i 8 år, og på nuværende tidspunkt er han formand for regeringens koordinationsudvalg for bæredygtighed i byggeriet

Søren Nielsen

Søren Nielsen er arkitekt, master i design, seniorpartner i tegnestuen Vandkunsten og ekstern lektor på det Kgl. Akademi. Søren har arbejdet med bæredygtige boliger og renovering igennem tre årtier.
Søren er ansvarlig for Vandkunstens forsknings- og innovationsarbejde og en flittig forelæser, skribent og debattør i ind- og udland. Yndlingsemnerne er æstetik, cirkularitet, genbrug og demokratisk design som bæredygtighedsstrategi.
Lilibeth Cuenca Rasmussen
Lilibeth Cuenca Rasmussen er født i Manila, Filippinerne og bor og arbejder i dag i København. Hun er uddannet på Det Kongelige Danske Kunstakademi København. Temaerne for hendes kunst er ofte identitet i forhold til køn samt etnicitet perspektiveret til en social kulturel kontekst.
Hun er repræsenteret i flere samlinger, herunder samlingerne på Rønnebæksholm, Næstved, Statens Museum for Kunst, Horsens Kunstmuseum, Museet for Samtidskunst Roskilde, HeART, Herning Kunstmuseum, Malmö, Kunstmuseum, KIASMA, Museum of Modern Art, Helsinki. Derudover har hun siden 2019 været professor på Kunstakademiet i Bergen i tidsbaseret performancekunst.

Henriette Soja

Henriette Soja er specialiseret i miljø- og forsyningsret og offentlig tvisteløsning og er en af Danmarks førende advokater inden for disse områder. Hendes specialer omfatter også rådgivning om kyst- og klimaprojekter samt implementering af cirkulær økonomi og verdensmål i offentlige udbud m.v.
Hun har rådgivet i mange principielle sager inden for miljø-, plan- og byggeområdet og ført forhandlinger og en lang række principielle tvister og rets- og voldgiftssager inden for alle de sagsområder, der traditionelt varetages af den kommunale tekniske forvaltning og den kommunalt ejede forsyningssektor. Hun fører højesteretssager, landsretssager, byretssager, voldgiftssager og taksationssager for offentlige myndigheder.
Teamet bag agenda : EARTH

Kurator Marianne Krogh

Moderator Boris Brorman Jensen
Forårets tre debatarrangementer
I alle debatarrangementer udforsker og udfolder samtalen om rum og rammer for en forbedring af verdens tilstand med inddragelse af toneangivende nationale og internationale eksperter og med et tilbud til den brede offentlighed om at deltage. Der er planlagt tre arrangementer i serien agenda : EARTH.
19. april Naturen som rettighedssubjekt – fra ressource til medspiller
18. maj Materialer – vedvarende værdi og/eller cirkulation
7. juni Det byggede rum – reorganisering mod en uendelig livscyklus
