Da corona lukkede gourmentrestauranten Alchemist ned, åbnede ejer og kok Rasmus Munk projektet JunkFood op. Han tog et par billeder, og et af dem er nu videre i en international fotokonkurrence. Her er historien bag.
Videoen her er produceret til fondsnetværket ’DAFNE – Donors and Foundations Networks in Europe’ fordi Dreyers Fond er kommet på ’Philanthropy shortlist’ i årets internationale fotokonkurrence med et billede fra projektet JunkFood, fra dengang det startede op hos den imponerende restaurant Alchemist.
Diana Beschieri
Flere billeder blev indsendt til DAFNE’s fotokonkurrence sammen med en historie om projektet JunkFood men uden baggrunden for det enkelte foto, der også hver især gemmer på en fortælling. Til deres ’Philanthropy shortlist’ valgte juryen et Diana Beschieri ved en stor gryde.
Diana er kok hos Alchemist og blev en del af teamet omkring Rasmus Munk, da det højteknologiske køkken under landets nedlukning skiftede gear og i stedet for at håndtere 45 serveringer for 45 gæster hver aften i den verdenskendte restaurant nu skulle producere 500 varme, nærende portioner mad til hjemløse og gadens folk i København.
Det krævede kæmpe gryder og enorme grydeskeer, hvad der var temmelig uvant for de fleste af kokkene. Diana Beschieri er samtidig ikke så høj, så hun måtte stå på en kasse for at kunne røre rundt i gryden, som hun gør på billedet, der gik videre i fotokonkurrencen. Billedet er taget af Rasmus Munk selv, da den professionelle fotograf først nåede forbi efter DAFNE’s deadline.
I et nyt set up
Da landet begyndte at lukke op igen, var ventelisten til restaurant Alchemist fortsat lang, selv uden de gæster, der rejser fra den anden side af jorden for at besøge den spektakulære restaurant. Der var kort fra regeringens udmelding til restauranten skulle åbne, så det skulle gå rigtig hurtigt med et nyt set up for JunkFood.
I dag er projektet fortsat i køkkenet hos H17 i Kødbyen, med den nye daglig leder Jeanette Duus, køkkenchef Kåre Gottfredsen samt kokke og frivillige blandt andet fra Hotel- og Restaurantskolen. Køkkenet er lille, men producerer alle ugens 7 dage mellem 300 og 350 næringsrige måltider til hjemløse og herberger og har fortsat brug for økonomisk støtte.
DAFNE udnævner vinderen af fotokonkurrencen 1. oktober 2020.
JunkFood
På Vesterbro i København er der 500-600 gadefolk døgnet rundt. De fleste har en ofte katastrofal ernæringstilstand. For lidt mad og manglende energi er blandt årsagerne til frustrationer, som ender i konflikter, der står i vejen for den enkelte såvel som for omgivelserne.
Dette resulterer også i sværere arbejdsvilkår for de lokale socialarbejdere, utryghed hos lokalbefolkningen og gener for det lokale erhvervsliv. JunkFood arbejder ud fra det ønske, at folk, der lever på gaden, skal have mulighed for at få et godt, varmt og næringsholdigt måltid mad, når som helst på døgnet.
Fra juni laver JunkFood mad til syv væresteder. I samarbejde med frivillige bliver maden kørt ud alle ugens syv dage. For mange er dette dagens eneste måltid, hvorfor der bliver lagt stor vægt på, at det er et nærende og kalorietungt måltid.
Da JunkFood ved, at dette måltid for mange er dagens eneste lyspunkt, så lægger de også stor vægt på velsmag og genkendelsens glæde. Menuen har stået på alt fra tarteletter med høns i asparges og lasagne til kartoffelmos med bløde løg og ristede pølser.
Alle kan støtte JunkFood på Mobilepay: