Endnu tre parter bakker nu om at fremme mediation som en effektiv, tids- og omkostningsbesparende konfliktløsningsmetode. Arkitektforeningen, DanskeARK (Danske Arkitektvirksomheder) og FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører indgår nu også i Mediationsinstituttets projekt, der er støttet af Grundejernes Investeringsfond, Realdania og Dreyers Fond.
Mediationsinstituttet har sammen med Dansk Byggeri, Dansk Industri, Dansk Erhverv og Voldgiftsnævnet iværksat projektet ”Solstrålehistorier”, der skal udbrede kendskabet til mediation som en effektiv, tids- og omkostningsbesparende konfliktløsningsmetode. Projektet skal vise erhvervslivet og byggebranchen i Danmark værdien af at bruge mediation i stedet for retssager og voldgift. Arkitektforeningen, DanskeArk og FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører indgår nu også i Projekt Solstrålehistorier.
”Det er mit bud, at byggeriet er det mest konfliktfyldte erhvervsmarked vi har. Så der er et kæmpestort behov for at få nogle nye måder at løse det på. Der er ingen opgørelser over, hvor mange der kommer i konflikt med hinanden om året, men jeg ved at rigtigt mange arkitekter går rundt med ondt i maven over byggesager, der går i hårdknude,” udtaler Arkitektforeningens direktør, Lars Autrup.
Arkitektforeningen fortæller i en artikel, hvordan deres medlemmer nu får mulighed for mediation i byggesager, hvor der er opstået uenigheder og konflikter. Danske ARK bringer også en historie om deres tilslutning, og det samme gør FRI – Foreningen af Rådgivende Ingeniører.
Danske virksomheder bruger årligt op mod 20 milliarder kroner på konflikthåndtering i form af rets- og voldgiftsager. Beløbet svarer til, at virksomhederne gennemsnitligt bruger 8,2 procent af deres resultat efter skat på konflikter. I byggeriet er dette tal helt oppe på 14,1 procent. Selvom mediation bruges i stort omfang uden for de danske grænser, er metoden endnu ikke slået rigtig igennem Danmark på trods af forligsrater på op mod 80 procent i byggeriets tvister.
”Rets- og voldgiftssager tager ofte flere år, koster dyrt på bundlinjen og slider på samarbejdsrelationerne. Det duer jo slet ikke i en branche, hvor man i den grad er afhængige af at kunne samarbejde. Ofte ender sagerne ovenikøbet med, at parterne alligevel indgår forlig når hovedforhandlingen nærmer sig. Havde man nu fundet en løsning tidligere, kunne mange penge, ressourcer og ærgrelser være sparet.”
Det siger Thomas Samsø Bloch, adm. direktør for Mediationsinstituttet, der vurderer ansøgninger fra virksomheder og udpeger neutrale og upartiske mediatorer til egnede sager.
Kilder:
Rapporten “Mediation i et samfundsøkonomisk perspektiv” Danske Advokaters og Mediatoradvokaters retsmæglingsundersøgelse fra 2019 |
Kom med i projektet
Kontakt Mediationsinstituttet for at høre nærmere om mulighederne for at deltage i projektet.
Kontakt: Adm. direktør Thomas Samsø Bloch eller Projektkoordinator Patricia De Moor på 39 39 00 66, eller pr. mail: [email protected]
Læs mere hos Mediationsinstituttet