Den 24. november mødtes 2022-holdet på forretningsudviklingsforløbet Dreyer Fonds legat til nystartede arkitektvirksomheder. I juni præsenterede de deres forretningsplaner, mens de denne dag i Arkitektforeningen følger op på, hvordan det er gået siden sidst. Vi bringer her et kort resume.
Inden holdet af arkitekter fra vækstlaget fortæller om, hvordan det går i deres forretning, lægger Arkitektforeningens faglige konsulent Sidsel Gelting Hodge ud med at gennemgå holdets evaluering af Dreyers legatforløb. I forhold til form og gennemførelse har deltagerne fundet det givende at prioritere tid til at fokusere på egen forretning og faglige ståsted og har set værdi i at møde andre arkitekter og virksomheder i samme situation. At blive taget alvorligt som virksomhed har været værdsat, ligesom kommunikationsværdien udadtil ved at have været på forløbet.
Når det kom til indhold og relevans mener nogle deltagere, det er svært at ramme alle behov på grund af stor forskellighed på holdet. Flere mener, at sparring med mentor er helt uundværlig, og generelt er der ønske om mere fokus på udvikling af forretningsplaner, strategi og forretningsmodeller samt øje for både vækstlagets særlige udfordringer og inddragelse af konkrete eksempler.
Deltagerne fortæller
Tower x Wednesday lægger ud og fortæller, hvor afgørende legatforløbet blev for dem, og hvordan det tydeliggjorde behov for ny strukturering. Derfor er Charlotte Budtz og Sofie Trier Mørk fortsat i Tower x Wednesday, mens Lise Bjerre Schmidt pt arbejder på kunstprojekter i større skala.
MAST har særdeles godt gang i forretningen, hvor der fra kontoret er udsigt til byggeri en flydende sauna til Københavns Kommune. Magnus Maarbjerg og Marshall Blecher arbejder på at få skabt kopierbare modeller og anbefaler investering i 3D renderinger, for det har sammen med tidligere projekter givet dem opmærksomhed og invitationer fra fjerne afkroge af verden.
VERNA er ved at få godt fat i Fyn, hvor tegnestuen fra start af har besluttet sig at holde til, og den beslutning vil enhver kender af Fynsk forretningskultur nikke anerkendende til, for fynske firmaer og organisationer handler gerne med hinanden. Netværket vokser støt, og de fire partnere Anna Nicolaysen, Kalle Sæthre Jacobsen, Nanna Kley og Frederik Koefoed holder styr på både tid og økonomi med struktur og Excel ark.
Tideland Studio skiller sig mest ud i flokken med deres passion for at undersøge forandringsprocessor – især om klimaet. De ønsker at forene deres aktivistiske idealistiske og kunstneriske tilgang med det kommercielle. Formen er endnu ikke fundet til fulde, men både udstillinger og opgaver viser allerede, at Jonas Swienty Andresen og Simon Strøyer er godt på vej.
Dyrendahl og ESJA er begge énkvindestegnestuer, hvad der giver både fordele og udfordringer. Pia Dyrendahl mener, det er vigtigt at have en mentor at sparre med og fremhæver fordelen ved en ny hverdagsramme. Audur Hreidarsdottir Staven fra ESJA Architecture har vundet konkurrencer og har store projekter i gang, men har også frihed til at rejste en masse, hvad der ikke havde været muligt på samme niveau med ansatte.
Arkitekt Caspar Wissing Aps har ikke fået udarbejdet den handlingsplan, han havde planlagt, men til gengæld er der masser af handling på tegnestuen. Kunderne er kommet af sig selv, så der har ikke været brugt tid på salg, men forhandling og forventningsafstemning har været i fokus. Nicole Gry Holme fra Holme Architects er blevet langt mere fokuseret og udvikler forretningen i retning af sine prioriteringer, der mere og mere går i retning af opgaver på fredede og bevaringsværdige bygninger, for her ligger både interessen og en god kundegruppe.
Fors Arkitekter og Marie Persson fra Studio Marie Persson har slået sig sammen om en lille tegnestue på Vesterbrogade 115, der både fungerer som kontorfælleskab og har plads til workshops og events. Det er i stueplan og både grænseoverskridende og givende at være så synlige. Hver især har de travlt. Svenske Sofia Fors har for alvor set en fordel ved at arbejde i hele norden, mens Marie Persson har fået konsolideret sin virksomhed og arbejder nu på at få synliggjort sin stadigt større erfaring inden for ombygning og interiør.
Undervejs byder mentorerne ind med masser af ros og gode råd. Heriblandt vigtigheden af at prioritere og prissætte efter den værdi, de som måske nogle af verdens bedste arkitekter faktisk skaber. På den måde præger opfordring til endnu større selvbevidsthed og faglig stolthed alle de råd, der som afslutning på årets forretningsudviklingsforløb bliver givet til deltagerne. Og det er ikke det værste råd at gå ud af Arkitektforeningens tunge dør med.
Mentorer og undervisere
Mentorerne til Dreyer Fonds legat til nystartede arkitektvirksomheder 2022 var Peter Thorsen fra Lundgaard & Tranberg Arkitekter, Rikke Cora fra ETN, Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter, Nikoline Dyrup Carlsen fra SPACON & X, Søren Daugbjerg fra SØREN DAUGBJERG ApS, Kent Martinussen fra Dansk Arkitektur Center og Uffe Leth fra Leth og Gori. Underviserne var Søren Henning Jensen og Jan Mouritsen fra CBS, Janie Nielsen fra Reimer Legal, Trine Bøgelund Kjær fra Winsløw Advokatfirma og Claus Berg fra Bech-Bruun.