Årets forløb på Dreyers legater for nystartede arkitektvirksomheder er netop nu i fuld sving hos Arkitektforeningen og et par af de deltagende tegnestuer fortæller, hvorfor de er med. Også et par af årets mentorer taler om, hvorfor de stiller op, og hvad de mener, der er vigtigt for nystartede tegnestuer.
Deltagere: Stefan Jesper Gründl og Magnus Haahr Nielsen fra Gründl Haahr Arkitekter. Simon Hald og Peter Ravnborg fra Hald & Ravnborg. Katja Nicoline Meyer fra Katja Meyer Arkitektur og Hedvig Skjerdingstad fra MiMa Studio. Mathias Lorentz Mentze og Alexander V. Ottensten fra Mentze Ottenstein. Stine Christiansen og Olmo Ahlmann fra Os Arkitekter. Anna Sofie Hvid og Ina Hjorth Jacobsen fra Rural Agentur. Emil Alexander Juel Jespersen og Marte Nødtvedt Skjæggestad fra Studio Eika. Mentorerne: Flemming Frost fra Juul&Frost. Bo Jeppesen fra tegnestuen ERIK. Rasmus Jessing fra Cobe A/S. Mette Prip Bonné fra Rønnow Arkitekter A/S. Signe Cold fra Entasis. Malene Krüger fra TREDJE NATUR. Søren Leth fra Sleth A/S.
Løft af kommercielle kompetencer
”Vi håber at kunne opbygge en solid viden om at drive og udvikle en arkitektvirksomhed, om økonomistyring, forretningsudvikling, kommunikation, markedsføring, aftaleret og så videre. Også at få det eksterne blik på vores tegnestues styrker, og det vi har brug for at udvikle på. Samlet set håber, vi at gå fra forløbet med ny viden og inspiration til konkret handling samt netværk og vidensdeling fra andre, der er midt i samme proces som os,” opremser Magnus Haahr Nielsen.
Han er Arkitekt MAA og partner i Gründl Haahr Arkitekter. Den anden halvdel af tegnestuen Gründl Haahr Arkitekter er Stefan Jesper Gründl, som også deltager på forløbet ’Dreyers legater for nystartede arkitektvirksomheder’. Gründl Haahr arbejder med arkitektur, landskab og strategisk byudvikling og oplever som mange andre, at det er en udfordring af komme ind på markedet for prækvalifikation, når der kun er meget få åbne konkurrencer i Danmark.
På trods af de strukturelle udfordringer, håber Gründl Haahr Arkitekter, at legatforløbet skaber et forum for at udvikle deres forretningsmæssige tænkning samt give et markant løft af deres kommercielle kompetencer.
Redskaber til at skabe en solid tegnestue
Det samme håber Hald & Ravnborg, der også deltager på årets legatforløb, fordi de som andre nystartede oplever at mangle nogle værktøjer til at tage de rigtige strategiske beslutninger, der er til gavn for tegnestue på lang sigt og siger:
”Som nystartet tegnestue er en af vores største udfordringer at få tilført den fornødne kvalitet til vores projekter på en økonomisk bæredygtig måde. Vi kæmper en daglig kamp med at balancere vores forretningsmæssige og arkitektoniske ambitioner, og vi må stadig erkende, at vi bruger for lang tid på nogle ting. Derfor håber vi at blive introduceret for en række nye værktøjer, metoder og perspektiver, der kan hjælpe os til at kanalisere endnu mere energi ud i arkitektarbejdet, og hjælpe os med at skabe en virksomhed, der kan leve og udvikle sig i de næste mange år”.
Hald & Ravnborg er en tegnestue, der arbejder for at bibeholde nærværet i arkitekturen. De arbejder med arkitektur i den mindre skala, og er i deres daglige praksis optaget af samspillet mellem teori, analyse, byggeteknik og praktik. Derudover er de optagede af, hvordan arkitektens indlevelse i alle byggeriets faser kan skabe grundlag for en bedre proces, bedre samarbejder og et bedre produkt, alle parter er stolte af.
Ud over at få undervisning i økonomi, jura og alt andet essentielt for at drive forretning, har alle deltagerne en mentor. Gründl Haahr Arkitekter har Flemming Frost fra Juul&Frost, mens Hald & Ravnborg har Bo Jeppesen fra ERIK. Anna Sofie Hvid og Ina Hjorth Jacobsen deltager fra Rural Agentur og har Malene Krüger fra TREDJE NATUR som mentor, der fortæller hvorfor, hun har sagt ja til opgaven:
”Jeg vil gerne være med til at påvirke en del af det kommende vækstlag, hvis fodfæste den etablerede arkitektbranche har brug for positivt at blive påvirket af. Jeg ønsker at afmystificere det at starte selv og skabe mere fokus på at turde at blive arkitekt-iværksætter og vide, hvad det indebærer. Et fokus er brobygning imellem den umiddelbare opstart af en forretning og om muligt være med til at påvirke forretningens videre udvikling og eksistens”.
Malene Krüger vil gerne være med til at skabe brobygning imellem den umiddelbare opstart af en forretning og om muligt være med til at påvirke den videre udvikling og eksistens. Hun påpeger at Rural Agentur er seriøse og vil noget med forretningen. Som mange andre nystartede har behov for hjælp til at fokusere, så forretningsstrategien ikke både er for smal og bred, hvad kendetegner mange nystartede virksomheder af arkitekter og andre. Malene Krüger nævner også et par ting, hun selv ville ønske, hun havde vist som nystartet:
”Forretningsstrategien – det store WHY and HOW – er det vigtigste, og relationer betyder alt. Alt det praktiske er noget, man løser hen ad vejen, men der skal være en plan for det og et hierarki. Jeg håber at kunne bidrage til forløbet med strategi, gejst og genveje og vil se på alt, der kommer på bordet, uanset emne. Jeg vil udfordre og være ambitiøs på vegne af mine mentees og håber, de afslutter forløbet med en klar plan for, hvordan de arbejder med projekter og udvikler forretningen”.
Malene Krüger fra TREDJE NATUR
Rasmus Jessing fra Cobe A/S
Byggebranchen har brug for de nye
Fra Cobe A/S er Rasmus Jessing mentor for et sammensat team, der består af Katja Nicoline Meyer fra Katja Meyer Arkitektur og Hedvig Skjerdingstad fra MiMa Studio. De er i hans øjne fagligt dygtige og seriøse i deres tilgang til at starte tegnestue samtidig med at de begge underviser. Mentoren mener, at der er brug for de unge tegnestuer.
”Det er vigtigt for byggebranchen og i sidste ende den arkitektoniske kvalitet, at der bliver ved med at være et sundt og eksperimenterende vækstlag blandt tegnestuerne. Vækstlaget har andre tilgange og prioriteringer i forhold til de etablerede arkitektfirmaer og medvirker desuden til at holde ’de gamle’ på tæerne,” siger Rasmus Jessing og fortsætter:
”Men at starte for sig selv er en stor opgave, der ud over faglig dygtighed kræver et vist mod og evner til at drive og udvikle en forretning. Især det sidste i forhold til forretningen mener jeg at have noget erfaring med, og derved en viden, der også kan have værdi for nogle nystartede. Hvis det kan hjælpe en ny tegnestue i en opstartsfase, vil jeg meget gerne byde ind som mentor”.
En anden mentor Søren Leth fra tegnestuen Sleth A/S fremhæver det værdifulde ved både at give og lærer af de nystartede tegnestuer. Dén dagsorden er Rasmus Jessing fra Cobe A/S også med på og siger:
”Det er inspirerende for mig at være så tæt på nogle iværksættere fulde af ambitioner, gåpåmod og idéer. På den måde håber jeg, at mentorforløbet er noget begge parter får noget ud af. Jeg håber at min erfaring fra både rådgiver- og bygherresiden, kan give mine mentees indsigt i, hvad der er vigtigt for forskellige typer bygherrer, og at den erfaring jeg har fra ledelse og udvikling af tegnestuer i vækst, kan gøre at de lettere kan træffe nogle af de beslutninger de står overfor i forhold til organisering, opgavetyper og meget mere”.
Årets legatforløb slutter i november 2021, hvor vi samler op på årets erfaringer.