Mad med mening til de mest udsatte er i udvikling. Konceptet, som Alchemist-kokken Rasmus Munk står fadder til, serverer med støtte fra Dreyers Fond stadig et varmt måltid til gadens folk hver dag, men der er meget mere klar i suppeskeen.
Da landet lukkede ned i marts 2020 og Alchemist med, startede Ramus Munk konceptet JunkFood op med hjælp fra frivillige kokke, der som ham selv var hjemsendt. I dag producerer JunkFood 300 måltider om dagen, hver dag, året rundt. Det er indtil videre blevet til 70.000 varme måltider til gadens folk, og pt. hjælper 11 frivillige med at bringe ud.
Efter corona-nedlukningen af Danmark åbnede Alchemist igen, og JunkFood flyttede ud på H17, hvor der også er fikserum og mange hjemløse. I køkkenet på cirka 50 kvadratmeter arbejder hver dag 10-12 kokkeelever fra Hotel- & Restaurationsskolen, der også betaler en kok for at være mentor. Desuden ønsker JunkFood at hjælpe unge på kanten ind i arbejdslivet.
.
”Vores kerneprodukt, som er produktion af varm mad til gadens folk, er en unik platform for unge på kanten. De får mulighed for at være en del at et meningsfyldt stykke arbejde og samtidig kan de lære almene færdigheder som forhåbentlig kan føre til et arbejde eller en uddannelse,” fortæller leder af JunkFood, Jeanette K. Duus, der fortsætter:
”Vi ønsker dog at få vores egen sted med et større køkken, så vi kan producere flere måltider og få plads til flere unge på kanten. Vi har også brug for mere plads til frost og køl til at lagre de mange overskudsvarer, vi får. Og endelig ønsker vi at udvikle og producere en serie af JunkFood-produkter til salg i Irma”.
.
Store fremtidsplaner
Irma og JunkFood har netop indgået et formaliseret samarbejde om overskudsvarer, salg af produkter og job til unge på kanten. Desuden har JunkFood organiseret ugentlige leveringer fra Søris, Gris, Lam & Ko og Coop.dk samt igangsat et madspildsnetværk med fisk- og kødproducenter. Det sikrer en løbende levering af overskudsvarer, hvad der muliggør flere måltider. Men pladsen er for trang.
.
Det er derfor et stort ønske for JunkFood at få mere plads. Også for at få flere unge på kanten i arbejde. I forhold til dette er det også igangsat en dialog med Københavns Kommune vedrørende deres rolle i projektet. Der er allerede etableret et samarbejde med Sparekassen Kronjylland, der skal komme hos JunkFood som faste økonomiske rådgivere af de unge på kanten. I det hele taget har grundlægger af både Alchemist og JunkFood mange ideer:
”Min vision er at få JunkFood bredt ud nationalt, for der er ikke kun hjemløse og udsatte mennesker i København. Jeg vil også lave et CSR-program for vores unge på kanten for at hjælpe dem videre. Yderligere en plan er at få etableret et system i forhold til madspild, så at vi kan optimere fordelingen af resurser efter behov, så at vi kan sende mad og råvarer, som vi har i overskud, videre til at hjælpe andre. Det hele afhænger dog af, om vi kan få økonomisk støtte fra flere fonde og gennem for eksempel crowdfunding og samarbejdsaftaler,” siger Rasmus Munk.